Ekspertai pataria, ką daryti po eglute radus nepatikusią dovaną: į parduotuves grąžinti galima ne viską

Artėjant šventėms nė nepajuntame, kaip esame įtraukiami į prieššventinį šurmulį ir į dovanų paieškas: artimiesiems, draugams, kolegoms, svečiams. Deja, neretai dovanos, kurias per skubėjimą perkame, sugrįžus į namus pasirodo ne pačios originaliausios. Taip pat, kartais sužinome, kad artimas žmogus tikėjosi visai kitos dovanos. Ką tokiu atveju daryti? Ar galite gražinti prekę tik todėl, kad ji jums nepatiko, jog paprasčiausiai persigalvojote?

Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>V.Balkūno nuotr.
Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>V.Balkūno nuotr.
Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>Unslplash nuotr.
Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>Unslplash nuotr.
Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>D.Umbraso nuotr.
Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2021-12-27 18:39

Kokybiškų prekių grąžinimas

Įsigydami ne maisto prekes fizinėje parduotuvėje, turite keturiolika dienų, per kurias nuo prekės įsigijimo galite grąžinti ar pakeisti nusipirktus daiktus analogiškais kitokių matmenų, formos, spalvos, modelio ar komplektiškumo daiktais.

Tuomet, kai keičiami daiktai nėra lygiaverčiai ir susidaro kainų skirtumas, pirkėjas su pardavėju privalo atsiskaityti pagal perskaičiuotas kainas. Jeigu pardavėjas neturi prekės pakeitimui, vartotojas turi teisę ją grąžinti ir atgauti pinigus.

Vartotojų elgsenos tyrimai rodo, kad užsienyje drabužiai sudaro apie 60 proc. grąžinamų prekių. Ne išimtis ir Lietuva – netinkančio dydžio aprangą žmonės linkę iškeisti į kito dydžio drabužius arba pinigus.

Vis dėlto, reikėtų įsidėmėti, kad galite pasinaudoti prekių grąžinimo ir keitimo teise, tik tuomet, jeigu jūsų įsigytas daiktas nebuvo naudojamas, yra nesugadintas, nepraradęs prekinės išvaizdos (prekės ar jos pakuotės išvaizdos pakeitimų, kurie buvo būtini norint apžiūrėti prekę, negalima laikyti esminiais prekės išvaizdos pakeitimais) ir pirkėjas turi daikto pirkimą iš pardavėjo įrodančius dokumentus.

Tradicinėje prekyboje pirkėjo galimybės grąžinti tinkamos kokybės prekes yra labiau apribotos nei, pavyzdžiui, sudarant nuotolines sutartis ar sutartis ne prekybos patalpose. Teisės aktai nustato atvejus, kada vartotojo reikalavimas pakeisti tinkamos kokybės prekę ar atgauti už ją sumokėtus pinigus gali būti tenkinamas tik pardavėjui sutikus.

Svarbu atkreipti dėmesį

Bene didžiausia kliūtis, kuri vartotojams neleidžia pasinaudoti teise grąžinti kokybišką prekę, tai, kad jie nežino savo, kaip vartotojų teisių arba tiksliai nežinodami, per kiek laiko gali grąžinti kokybiškas prekes, pralaukia daugiau kaip 14 dienų. Taip pat neretai pasitaiko, kad pirkėjai išmeta pakuotę, be kurios prekės pardavėjas gali nepriimti.

Taip pat labai svarbu atsakingai ir atidžiai rinktis tuos daiktus, kurie yra įtraukti į prekių, kurias galima grąžinti tik pardavėjui sutikus, sąrašą. Pavyzdžiui, pirkdami vaikams žaislus tėvai turėtų būti dėmesingi rinkdami kokybiškus žaislus, nes žaislai ne visada atrodo taip, kaip pavaizduota ant pakuotės, o juos galima grąžinti tik pardavėjui sutikus. Todėl gerai apžiūrėkite daiktą prieš jį pirkdami, nes dėl neapsižiūrėjimo ir neatidumo nuperkami daiktai, kurie neatitinka vartotojo lūkesčių.

Taip pat reikėtų būti atidiems įsigyjant elektronines prekes, tokias, kaip prieš šv. Kalėdas itin populiarios elektroninės girliandos, kurias irgi galima gražinti tik pardavėjui sutikus.

Taip pat dėmesingi būkite per išpardavimus, kuomet dažnas pirkėjas prekes perka strimgalviais, nė nesusimąstydmas pasižiūrėti, kas yra pakuotėje, o vėliau prekės nebeturi teisės grąžinti.

Kada įsigyjate elektrotechnikos prietaisus, skirkite truputėlį laiko ir perskaitykite naudojimo instrukciją, ypač, kai nežinote, kaip deramai įrenginiu naudotis.

Kokybiškos prekės, kurių negalima grąžinti

Mažmeninės prekybos taisyklės išskiria sąrašą daiktų, kai pirkėjo reikalavimas pakeisti kokybišką nepatikusią prekę į analogišką arba grąžinti už ją sumokėtus pinigus gali būti tenkinamas tik pardavėjui sutikus įsigijus šias prekes:

  • parfumerijos, kosmetikos ir tualetinius preparatus; fotografijos ir kinematografijos prekes;
  • spausdintas knygas, reprodukcijas ir kitus poligrafijos pramonės dirbinius;
  • audinius;
  • kiliminę grindų dangą, išskyrus kilimus ir kilimėlius;
  • megztus vyriškus, berniukų, moteriškus arba mergaičių apatinius drabužius;
  • kūdikių drabužėlius;
  • pėdkelnes, kojines, puskojines ir kitus panašius dirbinius;
  • siūtus vyriškus, berniukų, moteriškus arba mergaičių apatinius marškinius, naktinius marškinius, pižamas ir panašius dirbinius;
  • liemenėles, juosmenis, korsetus ir panašius dirbinius;
  • perlus, brangakmenius, tauriuosius metalus ir jų dirbinius, išskyrus dirbtinę bižuteriją;
  • mašinas ir mechaninius įrenginius;
  • elektros mašinas ir įrenginius, garso įrašymo ir atkūrimo bei televizijos vaizdo ir garso įrašymo ir atkūrimo aparatus;
  • antžeminio transporto priemones;
  • laivus, valtis ir plaukiojančius įrenginius;
  • optikos, fotografijos, kinematografijos, matavimo, kontrolės, medicinos arba chirurgijos prietaisus ir aparatus;
  • laikrodžius;
  • muzikos instrumentus;
  • ginklus ir šaudmenis;
  • baldus, patalynės reikmenis, šviestuvus;
  • žaislus, žaidimus, išskyrus sporto ir meškeriojimo reikmenis;
  • meno kūrinius, kolekcionavimo objektus ir antikvarinius daiktus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.