Prieš Vyriausybės sprendimą dėl darbuotojų testavimo – verslininkų ginčai

Ministrų kabinetas trečiadienį posėdyje turėtų atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl koronaviruso. Toks siūlymas Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymu numatytas Vyriausybės nutarimo projekte.

Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
R.Sartatavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Sartatavičius.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Romanovskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Romanovskis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vyriausybė planuoja atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 9:43 AM, atnaujinta Feb 2, 2022, 12:23 PM

„Vienkartinio ir periodinio profilaktinio testavimo atsisakoma atsižvelgiant į tai, kad šiuo metu plintant SARS-CoV-2 viruso omicron atmainai rizika užsikrėsti galima tiek neskiepytiems, tiek skiepytiems ar persirgusiems asmenims, stebimas itin intensyvus infekcijos plitimas, todėl nebetikslinga išskirti atskiras veiklos grupes, kuriose būtų taikomas vienkartinis ir periodinis testavimas“, – rašoma dokumente.

Sveikatos apsaugos ministerija sausio viduryje Vyriausybei siūlė nustatyti, kad testuotis dėl COVID-19 būtų privaloma tik sveikatos priežiūros ir socialines paslaugas teikiančių įstaigų darbuotojams. Tačiau tuomet šis klausimas atidėtas.

Šiuo metu tą taip pat privaloma daryti švietimo paslaugas teikiantiems, vaistinių, viešojo maitinimo, viešojo transporto, gamybos, viešojo maitinimo ir kitų sektorių darbuotojams.

Testavimas būtinas tiems darbuotojams, kurie neturi imuniteto arba praėjus septyniems mėnesiams po pilnos vakcinacijos nėra gavę sustiprinančiosios skiepo dozės.

Vyriausybei planuojant atsisakyti nuolatinio darbuotojų testavimo, vieni verslo atstovai sako, kad ši priemonė jau prarado prasmę, tuo metu kiti teigia, kad atsisakant galimybių paso toks testavimas galėtų išlikti.

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis sveikina tokius Vyriausybės planus. Anot jo, periodinis darbuotojų testavimas, kaip ir galimybių pasas – praėjusio etapo pandemijos valdymo priemonės.

„Ta sistema, kai buvo kelių lygių valdymas – galimybių pasas klientams, darbuotojams – periodinis testavimas, pastaruoju metu tai jau nebebuvo efektyvi priemonė, kaip pavyzdžiui, pradžioje, skatinant vakcinaciją. Periodinis testavimas, kaip ir galimybių pasas, jų galiojimo terminas baigėsi ir tai visiškai logiškas sprendimas“, – BNS sakė A.Romanovskis.

„Nebėra prasmės, nes tiek galimybių pasas, tiek periodinis testavimas buvo kaip skiepijimosi skatinimo priemonė, o dabartinėmis aplinkybėmis, kai serga tiek skiepyti, tiek neskiepyti, jau tai nebeturi jokio poveikio skiepijimosi tempams, o tik sukuria daugiau įtampų, sumaišties“, – pridūrė jis.

Tuo metu Lietuvos pramonininkų konfederacijos vadovas Ričardas Sartatavičius mano, kad dar ne laikas atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo.

„Kadangi kalbama apie tai, kad atsisakysime galimybių paso, visgi periodiškai testuojant, neatsisakant skatinimo skiepytis, galbūt testavimas irgi pagelbėtų išeinant iš tos situacijos ir pandemijos suvaldymui“, – BNS sakė R.Sartatavičius.

Ministrų kabinetas trečiadienį ketina atsisakyti periodinio darbuotojų testavimo dėl koronaviruso. Sveikatos apsaugos ministerija anksčiau siūlė, kad testuotis dėl COVID-19 būtų privaloma tik sveikatos ir socialinių įstaigų darbuotojams. Tačiau tuomet šis klausimas atidėtas.

Šiuo metu privaloma testuotis ir švietimo, viešojo maitinimo ir transporto, gamybos, vaistinių ir kitų sektorių darbuotojams, neturintiems imuniteto arba negavusiems sustiprinančios skiepo dozės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.