Seime žadama aiškintis dėl į namus nešiojamų pensijų

Lietuvoje nemažai daliai gyventojų senatvės pensijos bei kitos išmokos pristatomos į namus. Pernai gruodį tokių žmonių buvo 166 tūkst. – daugiau nei ketvirtadalis visų pensijų gavėjų. Kai kurie valdančiųjų parlamentarai sako, kad šis skaičius yra per didelis ir žada aiškintis situaciją, tuo metu opozicijos atstovai abejoja, ar reikia keisti dabartinę tvarką.

Siūloma mažinti į namus nešiojamų pensijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma mažinti į namus nešiojamų pensijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma mažinti į namus nešiojamų pensijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Siūloma mažinti į namus nešiojamų pensijų.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
A.Sysas.<br>V.Skaraičio nuotr.
M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
M.Lingė.<br>T.Bauro nuotr.
T.Tomilinas.<br>T.Bauro nuotr.
T.Tomilinas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 21, 2022, 8:38 AM, atnaujinta Feb 21, 2022, 11:18 AM

„Tai skaičiai tikrai yra dideli. Jeigu iš viso pensijų gavėjų yra apie 600 tūkst., – nepilnas trečdalis, daugiau negu ketvirtadalis nešama į namus“, – BNS teigė Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

„Galima tą skaičių suprasti – kai kam, atokiau gyvenantiems žmonėms patogiau, kai atneša pensijas, nes jiems gal susisiekimas yra sudėtingas“, – pridūrė komiteto vadovas.

M.Lingė teigė norintis išsiaiškinti, kodėl daliai žmonių pensijos mokamos ne į sąskaitas, o pristatomos grynaisiais. Tam jis ketina surengti pasitarimą.

Tačiau parlamentaras įsitikinęs, kad jau dabar reikia didinti žmonių kompiuterinį raštingumą, investuoti į būsimus pensininkus.

Tuo metu opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Tomas Tomilinas abejoja, ar reikia kelti klausimą dėl žmonių skatinimo pensijas gauti į sąskaitas, o ne grynaisiais.

„Tai ne šešėlio pinigai, nėra argumentų, poreikio, misijos, dėl ko tai daryti. Tai yra absoliuti skaitmeninė diskriminacija. Žmogus neprivalo būti skaitmenizuotas, puikiai valdyti technologijas – tokios prievolės, ypač senjorams nėra, mums reikia prisitaikyti, o ne jiems“, – BNS teigė jis.

Socialdemokratas Algirdas Sysas abejoja, ar valdantieji keistų pensijų pristatymo į namus tvarką. „Jau tų problemų yra per daug, kad aitrinti situaciją dėl tokių dalykų. Nemanau, kad valdantieji imtųsi tokių dalykų“, – svarstė parlamentaras.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija BNS nurodė, kad galima pasirinkti, kaip turėtų būti pristatomos pensijos, ir nėra poreikio kažką keisti.

„Ministerijos manymu, senjorai, gaunantys pensijas, visada turi teisę nuspręsti, kokia forma jiems būtų pristatomos pensijos – grynais pinigais ar pavedimu į sąskaitą. Dėl saugumo ir pinigų pasiekiamumo operatyvumo gyventojams rekomenduojame naudotis ne finansų įmonių paslaugomis“, – BNS teigė ministerija.

„Sodra“ BNS nurodė, kad pensijos į namus kasmet pristatomos vis mažiau gavėjų: 2021 metų spalį – 162 tūkst. žmonių, tą patį mėnesį 2020 metais – 179 tūkst., 2019 metais – 195 tūkst., 2018-aisiais – 203 tūkst., 2017-aisiais – 220 tūkst. gyventojų.

„Mažėjimo tendencija tolygi, jai neturi didelės įtakos pandemija ar kiti veiksniai. Gavėjų skaičius natūraliai mažėja kiekvienais metais, o naujų atsiranda nedaug dėl aiškiai apibrėžtų pensijų ir išmokų pristatymo į namus kriterijų“, – BNS teigė „Sodros“ Komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

„Prognozuojama, kad ir toliau šis skaičius mažės vidutiniškai 10-15 tūkstančių gavėjų per metus“, – pridūrė ji.

Į namus pristatoma vidutiniškai apie 700 mln. eurų pensijų ir kitų išmokų per metus. „Sodrai“ šis pinigų nešiojimas kasmet kainuoja apie 6 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.