Statote arba remontuojate būstą? Įspėjo apie gresiančias tūkstantines baudas ir patikrinimus

Nuo balandžio mėnesio statybos darbų užsakovams, tarp jų ir fiziniams asmenims, statantiems ar remontuojantiems būstą, už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos. Tokiais įstatymų pakeitimais siekiama mažinti nelegalų darbą statybų sektoriuje ir užtikrinti, kad statybų aikštelėse dirbtų tik asmenys turintys skaidriai dirbančių asmenų identifikacinius kodus.

Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Už nelegaliai statybos vietoje dirbančius asmenis grės stambios baudos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 17, 2022, 2:36 PM, atnaujinta Mar 17, 2022, 2:38 PM

Nors per paskutinius metus nelegalaus darbo statybvietėse tendencija mažėja, du trečdaliai įmonių vis dar įdarbina nelegaliai. Valstybinės darbo inspekcijos atstovas Gediminas Noreika teigia: „Lietuvoje nelegalus darbas statybų sektoriuje vis dar yra problema. 2021 m. duomenimis, iš 2184 patikrintų įmonių ir asmenų nustatyti 1144 nelegalaus darbo atvejai“.

VDI duomenimis, patikrinimų metu nustatytų asmenų, dirbusių nelegaliai ir nedeklaruotą darbą ar pažeidžiant užsieniečių įdarbinimo tvarką, skaičius padidėjo, o nelegaliai dirbusių užsieniečių buvo nustatyta 27,6 % daugiau.

Pagal naują tvarką už minėtus pažeidimus gali tekti susimokėti dideles baudas – fiziniams asmenims nuo 500 iki 2,5 tūkst. eur, o juridiniams – nuo 2 iki 7 tūkst. eur. Be to, finansinės sankcijos gali būti pritaikytos ir įmonės vadovui arba kitiems atsakingiems fiziniams asmenims.

Pažeidimų prevencijai – nuolatinė darbuotojų patikra

Įstatymų pakeitimai, kuriais visa atsakomybė už darbuotojų „legalumą“ tenka pagrindiniam statybų užsakovui, reiškia, kad įmonės ar fiziniai asmenys turės užtikrinti, kad jų objektų statybvietėse dirbantieji asmenys turėtų galiojančius skaidriai dirbančių asmenų identifikavimo kodus arba kitus būtinus dokumentus.

Ypatingas iššūkis kyla nekilnojamojo turto plėtra užsiimančioms įmonėms ir kitiems statybas organizuojantiems statytojams, kurie samdo daug skirtingų rangovų ir skirtingos srities specialistų patenkančių į statybos aikštelę.

Pasak specialistų, tokio srauto skirtingų darbuotojų nuolatinę patikrą gali padėti užtikrinti jau išbandyti būdai – sistemos veikiančios panašiai, kaip „Galimybių pasas“. Prieš patenkant į tam tikrą teritoriją ar patalpas atsižymima kortele, o sistema patikrina ar yra darbuotojo galiojantis dokumentas. Panašiai veikia ir jau keletą metų Lietuvoje vystoma „Dirbkblaivus.lt“ sistema, kurią įdiegus, į įmonės teritoriją kasdieną patenką tik blaivūs darbuotojai.

„Analogiškai gali būti vykdoma ir statybose skaidriai dirbančiųjų asmenų kodų patikra,“ – teigia „Inovatyvių procesų sprendimai“ vadovas Darius Didžgalvis.

Laiku pateikta informacija padėtų išvengti pažeidimų

Pasak „Inovatyvių procesų sprendimai“ vadovo D. Didžgalvio, įdiegus skaidriai dirbančio ID kodų patikros sistemą, visi darbuotojai patenkantys į statybvietę turėtų kasdien pateikti galiojantį dokumentą, kuris būtų skenuojamas QR skaitytuvu. Įrenginys automatizuotai, be apsaugos darbuotojo pagalbos, patikrintų, ar darbuotojo ID sutampa su asmens vardu ir pavarde ir taip užtikrintų, kad darbuotojas negalėtų pasinaudoti svetimu kodu.

Vadinama „Statybininko ID“ sistema pati kartą per dieną SODRA duomenų bazėje patikrintų, ar darbuotojo kodas galioja ir atitinkamai darbuotoją į darbo vietą įleistų arba ne.

„Kadangi fiziškai suvaldyti informaciją apie pasibaigiančius leidimus dirbti nėra paprasta, naudojantis tokiu sprendimu, atsakingi asmenys galėtų reguliariai gauti darbuotojų, kurių darbuotojo ID nebegalioja, sąrašą ir užtikrinti, kad reikiami legalaus darbo dokumentai būtų laiku sutvarkyti“, – apie sistemą pasakoja įmonės „Inovatyvių procesų sprendimai“ vadovas.

Įstatymo pakeitimai, kuriais siekiama mažini nelegalų darbą statybose, įsigalioja nuo šių metų balandžio 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.