Kauniečius nustebino verslininkų apetitas: lietuviškos trispalvės ir Ukrainos vėliavėlių kaina skiriasi kelis kartus

Rusijai užpuolus Ukrainą kilo nemažai patriotinių iniciatyvų, skirtų palaikyti karą išgyvenančius ukrainiečius. Kaune šalia trispalvių plevėsuoja ir Ukrainos vėliavos. Ukrainietiškos simbolikos populiarumą pajutę verslininkai, panašu, skuba tuo pasinaudoti.

Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>T.Bauro nuotr.
Vėliavėlės identiškos, tačiau jų kaina labai jau skiriasi, – beveik tris kartus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 19, 2022, 10:46 AM

Bendrovės „Kauno spauda“ kioskuose Kauno centre parduodamos paprastos popierinės vėliavėlės ant medinių kotelių: lietuviška trispalvė ir Ukrainos vėliavos spalvų – mėlyna, geltona.

Vėliavėlės identiškos, tik kaina jų labai jau skiriasi. Nei daug, nei mažai – tris kartus. Lietuviška vėliavėlė kainuoja 0,95 euro, ukrainietiška – 2,95 euro.

Šia kaina vėliavėlės pardavinėtos ir Kovo 11-osios savaitgalį, kai kauniečiai ėjo į Nepriklausomybės atkūrimo dienos renginius, skirtus palaikyti ir Ukrainoje kovojančius žmones.

Prekybos antkainis mažas

Pasak „Kauno spaudos“ generalinės direktorės Elenos Bakanauskienės, bendrovės prekybos tinkle buvo pasiūlyta 200 ukrainietiškų vėliavėlių, o per minėtą savaitgalį parduota daugiau kaip 100.

„Kainą nustato gamintojas, mūsų antkainis simbolinis“, – teigė E.Bakanauskienė. Tačiau pradėjus nuodugniai aiškintis situaciją paaiškėjo, kad užsidirbti iš kilusio karo bando visos pusės.

Bendrovės „Kauno spauda“ parduodamų vėliavėlių gamintoja – Vilniuje įsikūrusi bendrovė „Aka Baltic“. Įmonės specializacija – įvairių vėliavų gamyba, o popierinės vėliavėlės sudaro palyginti nedidelę jų pasiūlos dalį.

Interneto svetainėje skelbiama, kad tokio dydžio, kokios yra „Kauno spaudos“ prekyboje, 50 popierinių lietuviškų trispalvių galima užsisakyti po 35 centus už vienetą. Tačiau kitų šalių vėliavėlės gali būti užsakomos tik pagal specialų užsakymą, minimalus skaičius – 50 vienetų, kaina – 1,69 euro.

Nepasitenkinimo nepaiso

Bendrovės „Aka Baltic“ pardavimų vadovas, prisistatęs tik vardu Juranas, aiškino, kad Lietuvos trispalves įmonė gamina nuolat, todėl jų ir kaina mažesnė.

„Nors Ukrainos vėliavų paklausa šiomis dienomis labai išaugo, gamybos kiekiai yra kur kas mažesni, todėl tai atsiliepia savikainai“, – sakė pardavimų vadovas.

Jis neslėpė, jog sulaukia daug nepasitenkinimo dėl to, kad ukrainietiškos vėliavos brangesnės nei lietuviškos, bet sakė nebekreipiantis į tai dėmesio.

Verslas rado pelningą nišą?

Daug metų reklamos srityje Kaune dirbantis pakuotės dizaino agentūros „Creative Trade Mark“ vadovas Žanas Karenauskas abejojo, kad dėl skirtingos spausdinimo apimties popierinių lietuviškų ir ukrainietiškų vėliavėlių savikaina galėtų skirtis net tris kartus.

„Ukrainietiškų vėliavėlių spausdinimas gali būti net pigesnis, juk tik dvi spalvos – ne trys. O pagaliuko klijavimo kaina tikrai vienoda“, – apie vėliavėlių savikainą samprotavo specialistas. Vėliau jis pateikė ir skaičiavimus, priklausomai nuo kiekio, pasak jo, vienos vėliavėlės spausdinimo kaina neturėtų viršyti 0,5 euro.

„Manau, šioje situacijoje verslas mato nišą papildomai užsidirbti ir tai daro. Būtų gražu, jei bent simboliškai nuo gautos sumos prisidėtų prie pagalbos Ukrainai“, – sakė Ž.Karenauskas.

Prisipažino, kad jai gėda

Pradėjus šia tema domėtis „Laikinajai sostinei“, Gedimino gatvėje esančiame „Kauno spaudos“ kioske ukrainietiškos vėliavėlės netikėtai atpigo iki 2,59 euro, tačiau Laisvės alėjos ir E.Ožeškienės gatvės sankryžos kioske ir toliau buvo pardavinėjamos sena kaina – po 2,95 euro, t.y. tris kartus brangiau nei trispalvės.

„Užėjo ukrainiečiai vakar, pamatė vėliavėlių kainą – už galvos susiėmė. Sakė: o, gerai jūs čia uždirbate iš mūsų karo.

Pasakiau jiems, kad surinkti pinigai yra pervedami kaip auka kovojančiai Ukrainai, nes gėda pasidarė“, – atsiduso kioske dirbanti moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.