Dėl karo vos per kelias dienas į seniai regėtas aukštumas šovė terminuotųjų indėlių palūkanos

Dėl karo Ukrainoje į senokai neregėtas aukštumas šovė terminuotojų indėlių palūkanos – didžiausios rinkoje 12 mėn. indėlio palūkanos šoktelėjo iki 2,3 proc.

Paskutinį kartą terminuotųjų indėlių palūkanos keitėsi maždaug prieš pusmetį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Paskutinį kartą terminuotųjų indėlių palūkanos keitėsi maždaug prieš pusmetį.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2022, 3:29 PM

Jei prieš metus maksimalios 12 mėn. terminuotojo indėlio palūkanos Lietuvoje siekė 1,9 proc., tai prieš keletą dienų jos šoktelėjo iki 2,3 proc.

Tinklalapio „Indeliai.lt“, pateikiančio bankų ir kredito unijų indėlių palūkanų palyginimus, duomenimis, didžiausias rinkoje terminuotųjų indėlių palūkanas šiuo metu siūlo kredito unijos – bankuose jos bemaž perpus mažesnės. Tinklalapio duomenimis, 2,3 proc. 12 mėn. terminuotojo indėlio palūkanas šiuo metu siūlo penkios kredito unijos.

Kaip sako Kamilė Žurauskaitė, kredito unijos „Taupa“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė, sudarant indėlio sutartį internetu prisideda papildomi 0,2 proc., tad tai gyventojams jau tampa reikšminga taupymo paskata.

„Paskutinį kartą terminuotųjų indėlių palūkanos keitėsi maždaug prieš pusmetį – 2021 m. rugsėjo mėnesį, tad indėlių palūkanų svyravimai nėra labai dažni. Vis dėlto matome, kad karas Ukrainoje ir su juo susiję neramumai, infliacija, pokyčiai palūkanų rinkoje neišvengiamai veikia visus sektorius. Atsižvelgiant į šias tendencijas ir matydami augantį gyventojų poreikį turėti atsidėtų lėšų nenumatytiems atvejams, rinkos dalyviai skatina klientus taupyti didindami indėlių palūkanas“, – K.Žurauskaitė.

Pirmąją karo Ukrainoje savaitę dėl patirto šoko buvo stebimas indėlių atsiėmimų padidėjimas. Pasak pašnekovės, didėjant nerimui visuomenėje ir girdint rekomendacijas turėti namuose grynųjų pinigų, tai buvo natūrali psichologinė reakcija, kuri atsispindėjo ne tik indėlių, bet ir pinigų išgryninimo bankomatuose statistikoje. Vis dėlto praėjusią savaitę terminuotųjų indėlių atsiėmimas stabilizavosi ir vėl ėmė augti naujų indėlių skaičius.

Priminsime, kad iki 100 tūkst. eurų dydžio indėliai yra draudžiami valstybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.