Dvigubai padidėjusi vėjo elektrinių generacija ir šylantys orai jau sumažino elektros kainas Lietuvoje

Praėjusią savaitę dvigubai šoktelėjusi vėjo elektrinių generacija ir išaugęs importas iš Skandinavijos lėmė toliau krintančias elektros kainas. Šylant orams elektros suvartojimas Lietuvoje mažėjo 2 procentais, pranešė „Litgrid“.

Šylant orams elektros suvartojimas Lietuvoje mažėjo 2 procentais, pranešė „Litgrid“.<br>V.Ščiavinskas
Šylant orams elektros suvartojimas Lietuvoje mažėjo 2 procentais, pranešė „Litgrid“.<br>V.Ščiavinskas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 28, 2022, 12:04 PM, atnaujinta Mar 28, 2022, 12:05 PM

Kovo 21–27 dienomis vidutinė elektros energijos savaitės kaina Lietuvoje, lyginant su ankstesne savaite, krito 10 proc. ir siekė 151,2 Eur/MWh. Tokia pat elektros kaina buvo ir Latvijoje, o Estijoje ji buvo mažiausia Baltijos šalyse – 145,4 Eur/MWh.

„Praėjusios savaitės pradžioje elektros kainos Lietuvoje siekė apie 200 Eur/MWh, tačiau savaitės pabaigoje stipriau pradėjęs pūsti vėjas bei išaugęs importas iš Švedijos kainas šeštadienį sumažino iki 60 Eur/MWh. Dėl augančios vėjo generacijos kainos dar labiau krito Švedijos 4 zonoje, iš kurios importavome didelę dalį elektros energijos.

Dvigubai išaugusi vėjo generacija Lietuvoje atsvėrė penktadaliu mažėjusią hidroelektrinių gamybą bei savaitės pabaigoje apniukus orams kritusią saulės jėgainių gamybą. Pastarosiomis savaitėmis šylant orui stebime mažiausią suvartojimą nuo lapkričio pradžios, o smunkanti elektros energijos paklausa taip pat prisideda prie krintančių kainų šalyje“, – sako „Litgrid“ Strategijos departamento direktorius Liutauras Varanavičius.

Elektros suvartojimas praėjusią savaitę Lietuvoje sumažėjo 2 proc. ir siekė 241 GWh. Elektros gamyba Lietuvoje augo 13 proc., o vietos elektrinės užtikrino 34 proc. šalies elektros energijos suvartojimo. Bendrai Lietuvoje per savaitę pagaminta 82 GWh elektros energijos.

Šiluminės elektrinės bei vėjo jėgainės praėjusią savaitę pagamino po 31 proc. Lietuvoje generuotos elektros energijos. Hidroelektrinės pagamino 22 proc., saulės elektrinės – 11 proc., o kitos elektrinės – 6 proc. Lietuvoje pagamintos elektros energijos. Daugiausiai augo vėjo jėgainių generacija, ji išaugo beveik dvigubai ir siekė 25 GWh. Tačiau hidro bei saulės generacija sumažėjo apie 20 proc.

Pagal importo / eksporto (saldo) santykį, 66 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuota. Palyginti su ankstesne savaite, bendras importas sumažėjo 2 proc., iki 231 GWh. Diferencijuojant šalies importą, 11 proc. elektros į šalį pateko iš trečiųjų šalių, 44 proc. – iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 44 proc. buvo importuota per sieną su Latvija, o 1 proc. – per sieną su Lenkija „LitPol Link“ jungtimi.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos išaugo 39 proc., iki 63 GWh. Per „LitPol Link“ į Lenkiją buvo nukreipta 100 proc. Lietuvos eksportuojamos elektros.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumas buvo išnaudojamas 78 proc. Lenkijos kryptimi ir 2 proc. Lietuvos kryptimi. „NordBalt“ pralaidumo išnaudojimas buvo 0 proc. Švedijos kryptimi bei 88 proc. Lietuvos kryptimi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.