Prasidėjus pajamų deklaravimui skatina atkreipti dėmesį į kelis niuansus – kitaip gali tekti ir susimokėti

Sostinės mokesčių inspekcijos klientų aptarnavimo skyriuje lankytojų vos keli, visi norintys pasikonsultuoti ar deklaruoti praėjusių metų pajamas turi registruotis iš anksto.

Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>V.Skaraičio nuotr.
Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>Stop kadras
Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>Stop kadras
D.Čibirienė.<br>Stop kadras
D.Čibirienė.<br>Stop kadras
M.Endrijaitis.<br>Stop kadras
M.Endrijaitis.<br>Stop kadras
Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>Stop kadras
Planuojama į gyventojų sąskaitas pervesti 22 milijonus eurų.<br>Stop kadras
Daugiau nuotraukų (5)

Nerija Kaulakienė

Mar 30, 2022, 6:39 AM, atnaujinta Mar 31, 2023, 2:14 PM

„Lietuvos ryto“ televizijos kalbinta moteris komentavo, kad konsultacijos dėl pajamų deklaravimo laukia daugiau nei savaitę, tačiau jai tai nėra skubus dalykas.

Štai kitas vilnietis senjoras taip pat patikino, kad kiekvienais metais atvyksta į Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) aptarnavimo filialą ir čia deklaruoja savo pajamas.

VMI skelbia jau pradėjusi grąžinti gyventojų pajamų mokesčio permokas teisingai pajamų deklaracijas pateikusiems asmenims.

„Apie 4,5 mln. eurų jau yra pervesta 15 tūkst. gyventojų. O iš viso šią savaitę planuojame pervesti apie 22 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permokų“, – komentavo VMI viršininko pavaduotojas Martynas Endrijaitis.

Iš maždaug pusantro milijono gyventojų, kurie turi pateikti pajamų deklaracijas, tai padarė daugiau kaip 700 tūkstančių. Permokos grąžinamos asmenims mokantiems gyvybės draudimo, trečiosios pakopos pensijų įmokas, mokantiems už studijas, būsto kredito palūkanas, už automobilių, būsto remontą ir auklių paslaugas.

M.Endrijaitis taip pat patikslino, kad gyventojams, kurie netiksliai nurodė pajamas arba buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD), gali tekti papildomai susimokėti.

Kasmet pajamas mokesčių inspekcijai turi deklaruoti ir savarankiškai dirbantys gyventojai. Pateikus deklaraciją paaiškėja, kokią sumą reikia sumokėti ne tik mokesčių inspekcijai, bet ir „Sodrai“.

„Vedlyje nurodyta suma gali būti netiksli, kadangi priklauso nuo to, kaip žmogus mokėjo valstybinio socialinio draudimo (VSD) ir privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas visus metus.

Dar nėra taip, kad sistemos būtų visiškai integruotos ir viskas būtų paskaičiuojama automatiškai, todėl paprasčiausias būdas būtų kreiptis į savo „Sodros“ konsultantą arba sulaukti, kol „Sodros“ specialistai paskambins patys“, – „Lietuvos ryto“ televizijai kalbėjo „Sodros“ komunikacijos skyriaus patarėja Malgožata Kozič.

Buhalterių ir auditorių asociacija (LBAA) perspėja, kad asmenys, dirbantys pagal individualią veiklą, deklaruodami pajamas turi pakeisti nustatymą dėl pajamų pripažinimo.

„Duomenys deklaracijoje sukrenta taip, tarytum tas žmogus netaiko 30 procentų sąnaudų atėmimo būdo. Ir jei jūs šitą būdą taikote ir nepatyrėte tokių sąnaudų, kurias planuotumėte įrašyti į mokesčio deklaraciją, tai būtinai reikia pasikeisti pajamų pripažinimo būdą ir ieškoti, kur tai galima būtų padaryti, nes jei šito nepadarysite ir sąnaudų dokumentų nekaupiate, jūsų mokesčiai bus 30 procentų didesni“, – teigė LBAA prezidentė Daiva Čibirienė.

Tie, kurie praėjusiais metais pardavė turtą, deklaracijoje turi pateikti dokumentus apie to turto įsigijimo savikainą, kitu atveju, mokesčius teks mokėti nuo visos turto pardavimo kainos.

D.Čibirienė patikino, kad gali būti pritaikyta 2,5 tūkst. eurų lengvata. Vis tik likusi suma bus apmokestinta pradiniu tarifu ir 15 procentų, kuri, viršijus 120 vidutinį darbo užmokesčio dydį, tampa 20 procentų viršijančiai daliai.

Praėjusiais metais daugiau nei milijonui gyventojų grąžinta per 270 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.