R. Pocius nekomentuoja, kaip keisis elektros ir dujų kainos vartotojams

Energetikos kainų reguliuotojo vadovas Renatas Pocius nekomentuoja, kaip keisis elektros ir dujų kainos vartotojams nuo liepos, Vyriausybei pristačius antiinfliacinį paketą, kuriame šių kainų kompensavimui valstybės biudžete siūloma numatyti iki 570 mln. eurų.

R.Pocius nekomentuoja, kaip keisis elektros ir dujų kainos vartotojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Pocius nekomentuoja, kaip keisis elektros ir dujų kainos vartotojams.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Pocius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
R.Pocius.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-04-01 14:26, atnaujinta 2022-04-01 15:26

Pasak jo, Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) kainas nustatys atsižvelgdama į rinkos tendencijas.

„Reguliuotojas nustato teisingas kainas pagal rinkos tendencijas o atitinkamai po to jau sprendžiama, kiek tos kainos arba kokia apimtimi jos gali būti kompensuojamos vartotojui. Jeigu bus nuspręsta pritaikyti tokias antiinfliacines priemones, kad šitos kainos būtų kompensuojamos, kad jų augimas būtų ne daugiau nei 40 procentų, vadinasi, taip ir bus. Ne reguliuotojas sprendžia šitą klausimą“, – penktadienį sakė R.Pocius.

Energetikos viceministrė Inga Žilienė penktadienį Vyriausybėje sakė, kad elektros kainų augimas nuo liepos bus kompensuojamas visiems buitiniams vartotojams, nepriklausomai nuo tiekėjo. Pasak jos, tiek elektros, tiek dujų kainos neturėtų augti labiau nei 40-50 proc., o konkrečius jų dydžius nustatys VERT.

R.Pocius taip pat mano, kad kompensavimas turėtų būti taikomas visiems vartotojams – tiek pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją, tiek jo nepasirinkusiems.

„Mūsų vertinimu, tai neturėtų skirtis. Kompensavimo principas turėtų būti taikomas vienodai visiems vartotojams“, – teigė VERT pirmininkas.

Pasak R.Pociaus, pagal dabartines tendencijas rinkose elektros kaina nuo liepos 1 dienos galėtų augti apie 80–90 proc. (iki 0,31–0,32 euro už kilovatvalandę). Tuo metu gamtinių dujų kaina pirmos grupės vartotojams augtų du kartus (iki 1,6 euro už kubinį metrą), antros grupės – apie 2,4 karto (iki 1,34–1,35 euro).

Energetikos viceministrės I.Žilienės teigimu, elektros vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomą tiekėją, numatoma subsidijuoti tarifą, kad jis nebūtų didesnis negu 23 centai už kWh.

Dujų ir elektros kainų kompensavimui gyventojams Vyriausybė iš biudžeto numato skirti iki 570 mln. eurų. Kiek iš jų teks elektros ir dujų tiekėjai „Ignitis“, o kiek – kitiems nepriklausomiems elektros tiekėjams, kol kas neaišku.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.