Rusiškas prekės sertifikatas politikui sukėlė įtarimų: ar Lietuvoje tai iš viso galima parduoti?

Liberalų sąjūdžio frakcijos atstovas Raimundas Lopata feisbuko paskyroje pasidalijo nuotrauka „Ermitaže“ pirkto lygintuvo, kuriuo galbūt net negalima prekiauti Lietuvoje, nes tarp esamų prekės dokumentų – ir rusiškas sertifikatas. Visgi ekspertai aiškina, kad ši prekė nėra rusiška.

„Ermitažo“ atstovė Rasa Medvedevė nurodė, kad prekė nėra rusiška.<br>Lrytas.lt koliažas.
„Ermitažo“ atstovė Rasa Medvedevė nurodė, kad prekė nėra rusiška.<br>Lrytas.lt koliažas.
R.Lopatos feisbuke pasidalinta „Ermitaže“ pirkto lygintuvo nuotrauka.<br>Feisbuko nuotr.
R.Lopatos feisbuke pasidalinta „Ermitaže“ pirkto lygintuvo nuotrauka.<br>Feisbuko nuotr.
„Ermitažo“ atstovė Rasa Medvedevė nurodė, kad prekė nėra rusiška.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Ermitažo“ atstovė Rasa Medvedevė nurodė, kad prekė nėra rusiška.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
R.Lopata.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 7, 2022, 9:06 PM, atnaujinta Jun 9, 2022, 12:03 PM

„Atsiprašau, kad apie buitį, bet tarsi ir ne. Paskambino bičiulis. Jis vakar nusipirko lygintuvą „Ermitaže“. Daugmaž kelioninį lygintuvą. Išpakavo tik šiandien. Išpakuojant pirmieji „iškrito“ lydintieji dokumentai.

„Ar čia „vsio zakonno?“ – klausia bičiulis. – Ir ar nepatenka tai į Rusijai dar nuo 2014 m. kovo 3 d. taikytus ir vis plečiamus sankcijų paketus?“

Bičiulio klausimus peradresavau atitinkamoms institucijoms“, – taip socialiniame tinkle balandžio 4 d. rašė politikas.

Nuotraukoje matomas rusų kalba atspausdintas sertifikatas. Jo viršuje rašoma – „Eurazijos ekonominė sąjunga“.

„Kažkokia fantastika, aš tai apakau“, – portalui lrytas.lt sakė R.Lopata.

„Ermitažo“ Pardavimų ir Rinkodaros skyriaus direktorė Rasa Medvedevė portalui lrytas.lt nurodė, kad ši prekė nėra rusiška: „Philips“ gamintojas nėra ir niekada nebuvo rusiškas. Jis negamina prekių Rusijoje. O tai yra tik prekę lydintys dokumentai, būtini pagal nustatytus šalių reikalavimus.“

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) atstovai įvertinę nuotraukoje matomą raštą nurodė, kad tai greičiausiai Nyderlandų prekės atitikties sertifikatas, žymintis, kad prekė atitinka nustatytus reikalavimus Eurazijos ekonominės sąjungos šalyse: Rusijoje, Baltarusijoje, Kazachstane, Kirgizijoje, Armėnijoje. Šie dokumentai reikalingi, jei prekės siunčiamos parduoti į kitas šalis.

„Tačiau tai nereiškia, kad prekė neturi kitų Europos Sąjungos (ES) reikalaujamų dokumentų. Jų nuotraukoje galbūt tiesiog nesimato.

Ir rusų kalba parašytas dokumentas nereiškia, kad prekė yra iš Rusijos. Galima pažiūrėti ir brūkšninį kodą, ir kitus dokumentus“, – portalui lrytas.lt paaiškino VVTAT atstovė Dalia Malinauskienė.

Iza Rogulska, „Philips“ prekės ženklo atstovė, portalui lrytas.lt taip pat patikslino, kad „Philips Domestic Appliances“ Rusijoje negamina jokių produktų. Tačiau, kadangi šio prekės ženklo gaminiai platinami visuose žemynuose, gamintojas, siekdamas sumažinti gamybos sąnaudas, prie prekės prideda keletą dokumentų, rodančių, kad daiktas atitinka kelių panašių rinkų reikalavimus.

Šiuo atveju Eurazijos ekonominės sąjungos sertifikato kopija reiškia, kad gamintojas atitinka visus šių šalių taikomus reikalavimus.

„Daugelis gamintojų taip daro, kad galėtų pasiūlyti savo produktus skirtingoms rinkoms“, – aiškino atstovė.

Pasak jos, prie gaminių visada pridedamos instrukcijos visomis šešiomis oficialiomis Jungtinių Tautų Organizacijos kalbomis – arabų, kinų, anglų, prancūzų, rusų ir ispanų.

R.Medvedevė paminėjo, kad „Ermitažo“ parduotuvėse rusiškų prekių dar galima rasti, tačiau tai – tik likučiai, kurie yra išparduodami. Nauji užsakymai iš Rusijos nebevykdomi.

Užsienio reikalų ministerijos atstovų teigimu, Rusijos prekių importą Lietuvoje būtų galima riboti tik tada, jei ES mastu būtų nuspręsta drausti ar riboti šios šalies prekybą su ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: Seimo opozicijos komentarai apie Vyriausybę ir gynybos finansavimą