„Luminor“ persigalvojo – atsisakė plano apmokestinti turtingus indėlininkus

Vasarį paskelbęs, kad nuo balandžio apmokestins didesnius nei 0,5 mln. eurų privačių asmenų indėlius, „Luminor“ bankas pakeitė savo planus ir tokio mokesčio atsisakė. Sprendimą bankas motyvuoja geopolitine situacija ir jos įtaka pasaulio finansų rinkoms.

„Luminor“ privatiems klientams vasarį pranešė, kad nuo balandžio 1 dienos įsigalioja naujas kainynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Luminor“ privatiems klientams vasarį pranešė, kad nuo balandžio 1 dienos įsigalioja naujas kainynas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 12, 2022, 8:29 AM

SEB ir „Swedbank“ naujienų agentūrai BNS pranešė netaikantys specialių mokesčių didelius indėlius turintiems privatiems klientams.

„Luminor“ privatiems klientams vasarį pranešė, kad nuo balandžio 1 dienos įsigalioja naujas kainynas, pagal kurį, be kita ko, įvedamas naujas mokestis per 0,5 mln. eurų indėlius turintiems indėlininkams. Banko svetainėje tokia informacija patalpinta iki šiol.

Bankas joje nurodo, kad mokestis skaičiuojamas, jeigu visų kliento sąskaitų likutis ta pačia valiuta yra didesnis nei 0,5 mln. eurų. Mokestis netaikomas, jei Europos Centrinio Banko nustatyta indėlių metinė palūkanų norma yra teigiama arba lygi nuliui. Šiuo metu ji yra neigiama – minus 0,5 proc.

BNS paprašius sukonkretinti galimą mokesčio dydį, kiek klientų jis galėtų būti taikomas, ir paaiškinti, kodėl mokestis įvedamas, bankas pranešė keičiantis savo planus ir tokio mokesčio nebetaikysiantis.

„Atsižvelgdamas į geopolitinę situaciją ir jos įtaką pasaulinėms finansų rinkoms „Luminor“ bankas sustabdė šio kainyno pokyčio įsigaliojimą, tad planuotas mokestis nuo balandžio 1 dienos nebuvo pradėtas taikyti“, – BNS informavo „Luminor“ atstovė Agnė Mažeikytė.

SEB ir „Swedbank“ BNS teigė, jog mokesčio privatiems didelius indėlius turintiems klientams netaiko.

„Privatiems klientams, tai yra, gyventojams, kurie sąskaitą naudoja savo asmeninėms reikmėms, toks mokestis netaikomas, jis taikomas tik didelius lėšų likučius laikantiems verslo klientams (jei likutis viršija 1 mln. eurų)“, – BNS sakė SEB atstovė Ieva Kulvinskaitė.

Pasak jos, toks mokestis taikomas tik labai nedidelei banko verslo klientų daliai.

„Mokestis už lėšų likučius sąskaitose verslo klientams SEB banke nėra naujas, jis įvestas prieš kelerius metus (2016 metais) ir yra taikomas tik verslo paslaugomis besinaudojantiems klientams iš anksto individualiai juos įspėjus“, – pabrėžė SEB komunikacijos vadovė.

„Swedbank“ taip pat informavo, kad nuo 2017 metų apmokestina per milijoną eurų turinčius verslo klientus, bet ne privačius indėlininkus.

„Įmonėms šis mokestis taikomas tuomet, jei visų kliento einamųjų sąskaitų dienos pabaigos sąskaitos likutis viršija nustatytą 1 mln. eurų limitą. „Swedbank“ tokio mokesčio privatiems klientams netaiko“, – BNS teigė banko komunikacijos atstovė Judita Martyšė.

„Šį mokestį nuspręsta taikyti dėl centrinių bankų taikomų neigiamų palūkanų normų už komercinių bankų laikomas lėšas juose“, – pridūrė „Swedbank“ atstovė.

Lietuvos banko duomenimis, pernai komerciniuose bankuose indėlių padaugėjo 3,2 mlrd. eurų (10,2 proc.) iki 35,1 mlrd. eurų, iš jų beveik 90 proc. sudarė einamieji indėliai. Gyventojų indėliai išaugo 3,2 mlrd. eurų (18 proc.) iki 21,2 mlrd. eurų, jie sudarė daugiau kaip 60 proc. visų indėlių.

Įmonės pernai bankuose laikė 9,7 mlrd. eurų, valdžios sektoriaus indėliai siekė 3,1 mlrd. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.