Atostogos užsienyje ne jūsų kišenei? Siūlo aplankyti lietuviškąjį Monaką, patyrinėti šias įspūdingas vietoves

Lietuviai šią vasarą namuose sėdėti nesiruošia ir jau aktyviai planuoja keliones: vieni į užsienį, kiti – po Lietuvą. Dalis net jau yra nutarę, kur vyks švęsti Naujųjų. Pasak kelionių žinovų, kalbėjusių „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“, pasikeitė ir gyventojų poreikiai – dauguma nori ne tik pailsėti, bet ir ką nors pamatyti, nuveikti, todėl renkasi aktyvias pramogas, žygius.

Lietuviai šią vasarą namuose sėdėti nesiruošia ir jau aktyviai planuoja keliones: vieni į užsienį, kiti – po Lietuvą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuviai šią vasarą namuose sėdėti nesiruošia ir jau aktyviai planuoja keliones: vieni į užsienį, kiti – po Lietuvą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lietuviai šią vasarą namuose sėdėti nesiruošia ir jau aktyviai planuoja keliones: vieni į užsienį, kiti – po Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai šią vasarą namuose sėdėti nesiruošia ir jau aktyviai planuoja keliones: vieni į užsienį, kiti – po Lietuvą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
R.Širvinskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
R.Širvinskas.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 21, 2022, 8:17 AM

Planuoja net kur sutiks Naujuosius

Šiemet lietuviai keliones renkasi aktyviau nei pernai, juk anksčiau pandemijos ribojimai buvo griežtesni. Net šį balandį keliaujančių buvo nemažai, o apie 60 proc. kelionių Turkijos kryptimi.

„Pandemija išmokė žmones planuoti keliones paskutinę minutę, bet dabar keliautojai planuoja ir tolimesnes – rudens, žiemos – atostogas. O labiausiai nustebino tai, kad kai kurių krypčių Naujųjų sutikimui jau nebėra. Atrodo, kad šie metai dar tik prasidėjo, o jau keliones išpirko“, – stebėjosi kelionių organizatoriaus „Makalius“ vadovas Rimvydas Širvinskas.

„Klientai džiaugiasi, kad nebepatirs papildomų išlaidų atlikdami koronaviruso testus“, – paminėjo kelionių ekspertas.

Visgi jis užtikrino, kad tik dabar nutarę, jog vasarą nori pakeliauti, bilietų tikrai dar ras. Jis rekomendavo pasidomėti kelionėmis į Graikiją ir jos salas, Bulgariją, Ispaniją ir Maljorkos salą.

O nemėgstantiems kraštų, kuriuose kepina 35–40 laipsnių karštis, ekspertas patarė vykti į Madeirą Portugalijoje ar Kanarų salas.

„Per pandemiją lietuviai užsisėdėjo ant sofos ir nebenori tik paprastų atostogų su paslaugų paketu „Viskas įskaičiuota“. Išpopuliarėjo pažintinės kelionės, norima ne tik ilsėtis, bet ir ką nors pamatyti, keliautojai aktyviai renkasi žygius į kalnus.

Taip pat žmonės susidomėjo ir pažintinėmis miestų kelionėmis. Savaitgaliais nuvyksta į Romą, Paryžių, Barseloną ar Milaną. Šiemet labai populiarus Stambulas, taip pat Balkanų šalys – Juodkalnija, Kroatija, Albanija“, – vardijo R.Širvinskas.

Naujos tradicijos

Kelionių tinklaraštininkas Mantas Brazdžionis paragino neaplenkti ir gražių vietų Lietuvoje, pavyzdžiui, netoli Vilniaus esančios Paulavos respublikos, kuri, kaip jis sakė, vadinama lietuviškuoju Monaku.

Yra ir gyventojų menkai atrastų, nors visai šalia pat jų esančių vietų.

„Pavyzdžiui, Neries regioniniame parke yra Paneriškių regykla. Ten – apie 70 m aukščio skardis, nuo kurio visais metų laikais atsiveria nuostabi panorama. Iki tos vietos nei prieiti, nei privažiuoti nėra labai patogu, todėl turistų ten nėra daug“, – paminėjo M.Brazdžionis.

Sostinės gyventojams jis taip pat patarė aplankyti bei patyrinėti Pamario kraštą.

„Aplankiau visus miestelius ir pamačiau, kaip jie gerai tvarkosi, atsiranda naujų apžvalgos bokštų, pažintinių takų“, – dalijosi įspūdžiais keliautojas.

R.Širvinskas pastebėjo, kad per pandemiją žmonės, negalėję išvykti į užsienį, iš tiesų pradėjo keliauti po Lietuvą ir susikūrė naujas tradicijas – kasmet aplankyti vis kitą šalies kraštą.

Su vaikais – į gamtą ar atrakcionus

Vis dėlto norintiems ramiai pailsėti R.Širvinskas Lietuvos pajūrio nerekomenduoja, nes vasarą ten – daug žmonių ir daug šurmulio. Pasak jo, verčiau tada rinktis kokią nors kaimo turizmo sodybą ar vienkiemį ir kelias dienas praleisti gamtos apsuptyje.

„Savaitgaliais kaimo turizmo sodybose dažnai švenčiami jubiliejai, vestuvės ar vyksta kiti renginiai, bet darbo dienomis tikrai galima rasti variantų už geras kainas“, – sakė jis.

M.Brazdžionio teigimu, pastaraisiais metais populiarėja ir nakvynės nameliuose, kurie būna įkurti miške, vienkiemyje, medyje ar net gyvūnų apsuptyje. Tokį vieną išbandė ir jis pats.

„Neseniai buvau apsistojęs šalia Anykščių danielių aptvare esančiame namelyje. Namelis buvo ne už tvoros, o viduje – kartu su gyvūnais. Tikrai nuostabu ir užmiegant, ir atsibundant pro langą matyti keliasdešimt danielių. Rekomenduoju tokiuose nameliuose apsistoti su visa šeima“, – patarė kelionių tinklaraštininkas.

Keliaujantiems su vaikais R.Širvinskas pasiūlė aplankyti nedidelį Danijos miestelį Bilundą, kuriame yra „Legolendas“, ar Vokietijoje esantį Heide atrakcionų parką ir Seregeti safarį.

Kelionių ekspertas šiemet taip pat vasarą vyks į pramoginę kelionę. Jis nusipirko bilietą į atlikėjos Lady Gagos koncertą Stokholme, tad, kaip pats sakė, ir papramogaus, paklausys koncerto, ir pakeliaus Stokholme. „Daugelis keliautojų taip daro“, – sakė R.Širvinskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.