Garantinį tiekimą pasirinkę vartotojai nežinos būsimos elektros kainos Neapsisprendę dar 50 proc. antrojo etapo vartotojų

Artėjant elektros rinkos liberalizavimo antrojo etapo pabaigai, „Ignitis grupės“ įmonės „Elektros skirstymo operatorius“ (ESO) atstovas sako, kad garantinio tiekimo paslauga, teikiama nepriklausomo tiekėjo laiku nepasirinkusiems vartotojams, neleidžia žinoti tikslios būsimos vartotojo mokamos elektros kainos.

Niekas nežino, kokia bus elektros kaina kitą mėnesį ar po trijų mėnesių.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Niekas nežino, kokia bus elektros kaina kitą mėnesį ar po trijų mėnesių.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Niekas nežino, kokia bus elektros kaina kitą mėnesį ar po trijų mėnesių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Niekas nežino, kokia bus elektros kaina kitą mėnesį ar po trijų mėnesių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 24, 2022, 1:23 PM, atnaujinta May 24, 2022, 1:35 PM

„Kuo garantinis tiekimas skiriasi nuo kitų planų ar pasiūlymų, kuriuos siūlo nepriklausomi tiekėjai, tai, kad jūs nesate garantuoti ir niekas nežino, kokia bus elektros kaina kitą mėnesį ar po trijų mėnesių“, – sakė garantinio tiekimo paslaugą teikiančios ESO Paslaugų tarnybos vadovas Renaldas Radvila.

1–5 tūkst. kilovatvalandžių (kWh) per metus suvartojantys buitiniai vartotojai iki birželio 18 dienos turi pasirinkti nepriklausomą elektros tiekėją. To nepadariusiems vartotojams ESO laikinai teiks garantinio tiekimo paslaugą, o jos kaina bus 25 proc. didesnė nei praėjusio mėnesio vidutinė biržos kaina, be to, teks papildomai mokėti už elektros persiuntimą ir su tuo susijusias paslaugas.

R.Radvilos teigimu, su biržos kaina susieti nepriklausomų tiekėjų pasiūlymai vartotojams palankesni nei garantinio tiekimo sąlygos.

„Vieną mėnesį už elektros energiją jūs mokate dvidešimt du eurus arba trisdešimt eurų, tačiau sausį ji pakyla iki šešiasdešimties eurų (garantinio tiekimo kaina – BNS). Šiandien mes žinome, kokia gegužės mėnesį yra garantinio tiekimo kaina, bet birželio mėnesį tą kainą sužinosime tik gegužės mėnesio vidurkį padauginę iš 1,25 – pasakyti, atspėti yra sudėtinga ar net neįmanoma“, – sakė ESO atstovas.

„Jeigu lygintume garantinio tiekimo kainas su tiekėjų planais, kurie siūlo prisirišti prie biržos ir mokėti biržos kainą bei tam tikrą maržą, tai bet kokiu atveju bet kurio tiekėjo biržos planas yra patrauklesnis nei garantinio tiekimo“, – pridūrė jis.

R.Radvila pabrėžė, jog net ir pasirinkus nepriklausomą tiekėją ESO ir toliau liks atsakinga už visus su infrastruktūra susijusius klausimus.

„Visa laidų infrastruktūra, galios užtikrinimu, gedimų šalinimo darbais, galios didinimo klausimais, saulės elektrinių įrengimo klausimais, tai, kas liečia techninę pusę, visa tai ir toliau lieka pas ESO“, – teigė R.Radvila.

ESO atstovas atkreipė dėmesį, jog garantinio tiekimo paslauga teikiama 6 mėnesius, tačiau nepriklausomo tiekėjo iki šiol nepasirinkusiems pirmojo etapo vartotojams, kurių yra kiek daugiau nei 1 tūkst., garantinis tiekimas nenutraukiamas ir po pusmečio.

„Kadangi tų klientų pirmajame etape yra santykinai nedaug – tūkstantis – stengiamės suprasti ir išsigryninti tikrąsias priežastis, kodėl jie nepasirinko nepriklausomo tiekėjo – ar tai dėl nežinojimo, ar tai yra negyvenamos patalpos, ar žmonės išvykę, dėl to tokios drastiškos priemonės, garantinio tiekimo nutraukimo, netaikome“, – sakė R.Radvila.

Likus kiek daugiau nei mėnesiui iki galutinio nepriklausomo tiekėjo pasirinkimo, gegužės 18 dieną jo vis dar nebuvo pasirinkę 371,6 tūkst., arba 50 proc. antrojo etapo vartotojų.

R.Radvilos teigimu, praėjusią savaitę buvo užfiksuotas rekordas, kai per vieną dieną nepriklausomą tiekėją pasirinko daugiau nei 7 tūkst. klientų. Tuo metu pirmadienį tokių buvo 4,2 tūkst.

ESO atstovo skaičiavimais, siekiant, kad iki birželio 18 dienos nepriklausomą tiekėją pasirinktų kuo daugiau vartotojų, per dieną, įskaitant ir savaitgalius, turėtų būti pasirašoma apie 12–13 tūkst. sutarčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.