Valstybė už elektrą kompensuos iki 9 centų, kainos „grindys“ – 24 centai

Valstybė elektros vartotojams nuo liepos turėtų padengti iki 9 centų už kilovatvalandę (kWh) jų mokamos kainos, o minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus, sako Valstybinės energetikos reguliavimo tarybos (VERT) pirmininkas Renatas Pocius.

Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>M.Patašiaus nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Minimalus tarifas, žemiau kurio nebus kompensuojama, turėtų siekti 24 centus.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 26, 2022, 11:01 AM, atnaujinta May 26, 2022, 1:40 PM

„Jeigu būtų sudaromas kontraktas su nepriklausomu tiekėju 33 centai, tai būtų taikoma 9 centų kompensacija ir vartotojas mokėtų 24 centus. Jeigu, pavyzdžiui, sudaromas kontraktas 27 centams, tai kompensacija būtų 3 centai – ne žemiau nei iki nustatytų „grindų“, 24 centų“, – sakė R.Pocius.

Valstybės subsidijos dydį ir minimalų tarifą, žemiau kurio nebus kompensuojama elektros kaina, Vyriausybė turėtų patvirtinti kitą savaitę. Tuo metu visuomeninį tarifą, pasak R.Pociaus, VERT turėtų paskaičiuoti ir patvirtinti pirmąją birželio savaitę.

Pasak jo, visuomeninė elektros kaina antrąjį šių metų pusmetį turėtų siekti 33 centus už kWh. Ši kaina, kurią taip pat subsidijuos valstybė, bus taikoma likusiems trečiojo liberalizavimo etapo vartotojams – mažiausiai (iki 1 tūkst. kWh per metus) elektros suvartojantiems ir socialiai remtiniems gyventojams.

VERT vadovas taip pat įspėjo tiekėjo dar nepasirinkusius gyventojus nepamiršti, kad kompensacijos nebus taikomos vartotojams už abonentinį mokėjimą.

„Mėnesinis mokestis niekaip nebus kompensuojamas ir dėl to vartotojai artimiausią pusmetį renkantis planą turėtų ieškoti planų, susietų tik su kWh. Kad gautų maksimalią naudą, kurią teikia valstybė per kompensacinį mechanizmą“, – teigė R. Pocius.

Pagrindinis kriterijus – kaina

R.Pocius sako, kad norint priimti tinkamą sprendimą, gyventojai turėtų atsižvelgti į tiekėjų siūlomas kainas, sutarties tipą ir nutraukimo sąlygas. Anot VERT vadovo, renkantis elektros tiekėją, pagrindinis kriterijus yra kaina.

„VERT dar prieš gerus metus atliko vartotojų apklausą ir kreipėmės į vartotojus – koks kriterijus yra svarbiausias, vartotojo nuomone, renkantis nepriklausomą tiekėją. Daugiau nei 80 proc. atsakė, kad kaina“, – teigė R.Pocius.

Visų tiekėjų pasiūlymus jis siūlo lyginti specialioje VERT elektros energijos kainų palyginimo skaičiuoklėje. Pasak R.Pociaus, tai pagrindinis instrumentas apskaičiuoti visų tiekėjų siūlomas kainas tik įvedus, kiek elektros suvartojama per metus.

„Šita skaičiuoklė surikiuoja visų tiekėjų pasiūlymus, atsižvelgiant į mažiausios kainos kriterijų – prioritetas yra mažiausia kaina. Tada vartotojas paspaudęs patį pirmą siūlymą gali matyti, koks tiekėjas siūlo, kokios yra sąlygos. Jei įdomu, galima pasiūlymą išskleisti ir matyti detalesnę informaciją“, – aiškino VERT pirmininkas.

Antras kriterijus, galimas ir skaičiuoklėje, R.Pociaus teigimu, yra sutarties pobūdis – ar ji bus ilgalaikė, trumpalaikė, terminuota ar neterminuota.

Pasak VERT pirmininko, vartotojas turėtų nepamiršti, kad sudarant sutartį su nepriklausomu tiekėju, elektros tiekimo kainą galima fiksuoti, pavyzdžiui 2, 3 ar 5 metams. Pasirašiusius tokią sutartį, tiekimo kaina nepriklausys nuo padėties rinkoje.

„Vartotojas pasirenka, kad tai būtų ilgalaikės sutarties siūlymai ir skaičiuoklė pateiks pagal mažiausią kainą visų ilgalaikių kontraktų siūlymus. Galima užfiksuoti kontraktą, pavyzdžiui, 5 metams ir ta kaina būtų nekintama“, – teigė jis.

R.Pocius taip pat pažymėjo, kad renkantis tiekėją reiktų atsižvelgti, kokios siūlomos sutarties nutraukimo sąlygos. Tai aktualiausia pasirašant ilgalaikius arba terminuotus kontraktus, taip pat tokius, kuriuose tiekėjas numatęs vienkartines ar kitokias nuolaidas. Jo teigimu, būtina nepamiršti, kad nutraukiant tokias sutartis tiekėjas gali prašyti susimokėti už suteiktas nuolaidas.

„Panašiai kaip ir telekomunikacijų sektoriuje – jei pasirašai kontraktą ir gauni kažkokių nuolaidų, pavyzdžiui, jei pirmus tris mėnesius internetu naudojiesi nemokamai, o po jų sugalvoji nutraukti kontraktą, paprastai būna sąlyga grąžinti gautas nuolaidas. Čia lygiai taip pat – reiktų atkreipti dėmesį, kad tiekėjai taiko baudas, jei būtų anksčiau nutraukiamas kontraktas“, – paaiškino R.Pocius.

Dar jis pažymėjo, kad svarbu sekti, ar siūlomos sutarties sąlygos yra lanksčios.

„Kad būtų galima keisti nepriklausomą tiekėją, jei, tarkim, po metų vartotojas matytų, kad rinkoje atsirado naujų, patrauklesnių siūlymų. Kad būtų galima lanksčiai išeiti“, – dėstė R.Pocius. Kartu jis akcentavo, kad vartotojai turėtų domėtis ir lyginti VERT skaičiuoklėje pateikiamus siūlymus, net jei ir yra sudaręs sutartį.

„Jie nuolat atnaujinami ir jei bus kas geriau, visą laiką vartotojas gali nutraukti sutartį ir pasikeisti tiekėją“, – tikino VERT pirmininkas.

Naujienų agentūra ELTA primena, kad antrojo elektros rinkos liberalizavimo etapo, kuriame nepriklausomą elektros tiekėją turi pasirinkti 1–5 tūkst. kWh per metus suvartojantys gyventojai sudaryti sutartį su vienu iš tiekėjų privalo iki birželio 18 d. To nepadarius bus užtikrintas garantinis tiekimas, kuris bus brangesnis.

Šiuo metu Lietuvoje nepriklausomo elektros energijos tiekimo paslaugas teikia septyni tiekėjai: „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“, „Perlas Energija“, „Egto energija“, „Birštono Elektra“ ir Kauno termofikacijos elektrinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.