Viskas, ką gyventojams reikia žinoti apie elektros kainų kompensavimą: kas jį gaus

Vyriausybei pirmadienį patvirtinus elektros ir dujų kainų kompensavimo tvarką, gyventojams kyla neaiškumų, kaip ji bus taikoma. Į dažniausius klausimus atsakė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Kompensacija priklauso ir gaminančiam energiją vartotojui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kompensacija priklauso ir gaminančiam energiją vartotojui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kompensacija priklauso ir gaminančiam energiją vartotojui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kompensacija priklauso ir gaminančiam energiją vartotojui.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

„Energijos skirstymo operatorius“ (ESO)

Jun 2, 2022, 1:27 PM, atnaujinta Jun 3, 2022, 10:19 AM

Pirmiausia, jis atkreipė dėmesį, kad kompensacijos dydis priklauso nuo pasirinkto elektros energijos tiekėjo pasiūlytos kainos už 1 elektros energijos kilovatvalandę (kWh). Pritaikius kompensaciją kaina negali būti mažesnė nei 24 ct/kWh, o taikoma kompensacija didesnė nei 9 ct/kWh.

„Pavyzdžiui, pasirinkto nepriklausomo tiekėjo kaina už elektros energiją yra 31 ct/kWh, tokiu atveju taikoma kompensacija yra 7 ct/kWh, o mokama suma lygi 24 ct/kWh.

Jeigu kaina yra 40 ct/kWh, taikoma kompensacija bus 9 ct/kWh, o galutinė mokama kaina už elektros energiją – 31 ct/kWh.

Jeigu kaina yra lygi arba mažesnė už 24 ct/kWh, kompensacija netaikoma“, – paskaičiavo jis.

Kompensacija už suvartotą ir deklaruotą elektros energiją bus taikoma nuo 2022 m. liepos 1 d. iki 2022 m. gruodžio mėn. 31 d.

Kompensavimas taikomas visiems privatiems ir kitiems elektros energijos vartotojams, turintiems teisę į privačių elektros energijos vartotojų tarifus (pavyzdžiui, bendrijos, daugiabučių administratoriai). Kompensaciją gaus tiek jau pasirinkę nepriklausomą elektros energijos tiekėją, tiek dar esantys visuomeniniame ar jau patekę į garantinį elektros energijos tiekimą.

Kompensacija priklauso ir gaminančiam energiją vartotojui.

Jeigu naudojamasi dviejų (ar daugiau) laiko zonų tarifo planu, kompensacija bus skaičiuojama kiekvienai laiko skalei atskirai.

„Pavyzdžiui, jeigu dieninis tarifas yra 33 ct/kWh, jam bus pritaikyta 9 ct/kWh kompensacija, o esant 24 ct/kWh naktiniam tarifui kompensacija taikoma nebus“, – paminėjo R.Radvila.

Taip pat kompensacija netaikoma 24 ct/kWh ir mažesnei kainai.

Pasak R.Radvilos, dėl kompensacijos vartotojams nieko nereikia daryti, pritaikytos kompensacijos dydis bus nurodytas sąskaitoje už suvartotą elektros energiją. Kompensacija sąskaitoje bus atvaizduojama atskira eilute.

„Tačiau noriu atkreipti dėmesį, kad kompensacija atsispindės kito mėnesio sąskaitoje. Pavyzdžiui, kompensacijos sumą už liepą matysite rugpjūčio mėnesį gautoje sąskaitoje, o rugpjūtį pritaikyta kompensacija atsispindės rugsėjo mėnesio sąskaitoje ir t. t.“ – paaiškino specialistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.