Gegužės metinė infliacija siekė 18,9 proc.

Gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc. Daugiausia tam įtakos turėjo degalų ir tepalų, pieno ir jo produktų, sūrio, kiaušinių, šilumos energijos, mėsos ir jos produktų, duonos ir grūdų produktų, aliejaus ir riebalų kainų padidėjimas bei daržovių, vaisių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas.

Gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Gegužę, palyginti su balandžiu, vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,3 proc.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2022, 9:28 AM

Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 2,9 proc., paslaugų – 1 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos vartojimo prekių ir paslaugų kainos padidėjo 2,1 proc., rinkos kainos – 2,4 proc.

Gegužę, palyginti su balandžiu, maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos padidėjo 3,1 proc. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia padidėjo melionų, morkų, burokėlių, gūžinių salotų kainos, bet sumažėjo šilauogių, pomidorų, saldžiųjų paprikų, ankstyvųjų baltagūžių kopūstų kainos. Taip pat pabrango kiti valgomieji gyvuliniai riebalai, saulėgrąžų aliejus, miltai, lydytas sūris, makaronai, bet atpigo valgomieji subproduktai, kava, traškučiai, ledai.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 4 proc. Pokytį lėmė suskystintų automobilinių dujų (15,5 proc.), benzino (8,3 proc.), dyzelinių degalų (2,9 proc.), asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto (1,9 proc.) kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų (6,7 proc.) kainų sumažėjimas.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 2,9 proc.) lėmė šilumos energijos (7,8 proc.), suskystintų dujų maistui gaminti (7,2 proc.), gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (2,8 proc.), būsto priežiūros ir remonto paslaugų (2,4 proc.), kietojo kuro (2,2 proc.) kainų padidėjimas.

2022 m. gegužės metinė (2022 m. gegužę, palyginti su 2021 m. geguže) infliacija sudarė 18,9 proc. Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo degalų ir tepalų, šilumos energijos, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių, kietojo kuro, duonos ir grūdų produktų, mėsos ir jos produktų, dujų, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų paslaugų, asmeninių transporto priemonių techninės priežiūros ir remonto paslaugų, elektros energijos, daržovių kainų padidėjimas bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 22 proc., paslaugų – 11,5 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 23,8 proc., rinkos –18,1 proc.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.