Po 5 sunkių operacijų negalintis dirbti vilnietis gauna tik 70 eurų: bijau palūžti, nenoriu grįžti į gatvę

Į portalo lrytas.lt redakciją atėjo vilties netekęs skaitytojas. Nuo 2012 metų turėjęs 5 sunkias operacijas 64-erių vilnietis Edvinas guodėsi nespėjąs atsigauti po ligų ir dėl to negalįs dirbti, tačiau valstybei esą tai nė motais. Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa nuo maždaug 140 Eur iki 70,95 Eur, tad dabar jos nebeužtenka nė vaistams.

Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>M.Patašiaus nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Balkūno nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Balkūno nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vos pragyvenančiam vyrui buvo sumažinta socialinė pašalpa.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jun 9, 2022, 5:02 PM

Nenori grįžti į gatvę

Vyras pasakoja ilgą laiką dirbęs suvirintoju, bet, kai susirgo chronišku bronchitu ir ėmė dusti nuo dulkių, nebegalėjo dirbti. Vėliau turėjo ir skrandžio išvaržų, ir plaučių valymų, šalia plaučių buvo atsiradęs 7 cm auglys, kurį jam pašalino lazeriu. Paskutinė operacija Edvinui buvo atlikta prieš 2 metus – jam persodino širdies vožtuvą.

Nuo 2012 metų vyras sako nieko negalintis dirbti, mat nespėja atsigauti po operacijų. Nors iš Užimtumo tarnybos jis gauna pasiūlymų įsidarbinti kiemsargiu į kelias vietas ir tikrai norėtų dirbti, tačiau to daryti negali – esą vos po kelių valandų pasivaikščiojimo mieste jis jau yra visiškai išsekęs.

„O man dar sumažino pašalpą nuo maždaug 140 Eur iki 70,95 Eur. Dar kainos pakilo... Dabar gyvenu nakvynės namuose Vilkpėdėje. Už juos reikia mokėti 26 Eur, už kasdien vartojamus vaistus, kurie, nors ir kompensuojami, bet vis tiek kainuoja – 35 Eur. Taip pat kainuoja ir transportas, telefono abonementas.

Turiu problemų su akimis, teko pirkti vaistus, akinius – vėl 20 Eur išleidau. O viskas dabar dar pabrango, jau nebeturiu ir iš ko vaistų nusipirkti. Tad iš ko pragyventi? Klausiau, kodėl mano tokia maža pašalpa – man atsakė, jog dėl to, kad daug metų nedirbau.

Bet koks yra pragyvenimo lygis Lietuvoje? Atrodo, kad valstybės įstatymai vienas kitam prieštarauja. Juk yra nustatytas minimumas, kurio reikia žmogui pragyventi, bet man pašalpą sumažino“, – neslėpė apmaudo Edvinas.

„Gėda sakyti, bet, kad pragyvenčiau, renku depozitą – per dieną geriausiu atveju gaunu 5 Eur, taip pat naršau konteinerius. Mane pamatęs vienas policijos savanoris pasiūlė kreiptis į savivaldybės Socialinių išmokų skyrių. Bet ten priėjau ne prie to langelio ir man liepė registruotis kitur.  Ten laukė 70 žmonių, o man tiek laiko išlaukti paprasčiausiai nėra fizinių jėgų“, – guodėsi jis.

Nors vyrui paskirta socialinė darbuotoja, tačiau ji, anot Edvino, nieko nesiūlo – viską turi susižinoti pats. Pašnekovas tik džiaugiasi, kad jos dėka kiekvieną ketvirtadienį gauna baigiančių galioti maisto produktų iš „Maisto banko“.

„Kai buvo karantinai, buvo sunku patekti pas gydytoją, tad man nėra nustatytas darbingumo lygis, bet manau, kad gaučiau II invalidumo grupę. Be to, man jau 64 metai, greit pensija, tai ir neieškojau tos grupės. Bet dabar aš neišgyvenu.

Tai ką daryti? Vogti iš parduotuvių man sąžinė neleidžia. Be to, galiu palūžti – buvau priklausomas nuo alkoholio prieš 14 metų, gyvenau gatvėje, mačiau tokio gyvenimo... Buvau toks kvailas, kad baisu. Nenoriu grįžti į gatvę. Ten žmogus neturi daug poreikių – išgeri, kažką truputį užkandi ir kažkur įlendi pamiegoti, kad lietus neužlytų“, – purtėsi ankstesnio gyvenimo prisiminimų Edvinas.

Pirmiausia – kreiptis į šeimos gydytoją

Portalas lrytas.lt paprašė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pakomentuoti skaitytojo situaciją.

Anot ministerijos, pagal Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymą, darbingo amžiaus darbingiems, bet nedirbantiems žmonėms (ilgalaikiams bedarbiams) socialinės pašalpos dydis gali būti mažinamas, išskyrus atvejus, kai šie asmenys nedirba dėl minėtame įstatyme nurodytų priežasčių, pavyzdžiui, mokosi, gauna bet kokios rūšies pensiją, žmogus trumpiau kaip vieną mėnesį gydosi stacionarinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ir kt.

Taip pat socialinės pašalpos dydis nemažinamas, jeigu socialinės pašalpos teikimo laikotarpiu asmuo negavo Užimtumo tarnybos pasiūlymo dirbti arba dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, arba asmuo dalyvauja savivaldybės administracijos organizuojamoje visuomenei naudingoje veikloje ar savivaldybės administracijos parengtoje užimtumo didinimo programoje.

„Piniginę socialinę paramą teikia konkretaus žmogaus deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administracija.

Todėl asmeniui, patekusiam į sunkią situaciją, parama gali būti suteikta tik savivaldybėje, kurioje jis gyvena, individualiai įvertintinus socialinės paramos poreikį ir kartu sprendžiant, kokių veiksmų ar kokios pagalbos reikia žmogui, kuris dėl objektyvių priežasčių negali savarankiškai užsitikrinti materialinių sąlygų pragyvenimui.

Be to, mažas pajamas gaunantiems asmenims gali būti teikiama ir parama maisto produktais, ir higienos prekėmis, kuri yra finansuojama iš Europos pagalbos labiausiai skurstantiems asmenims fondo. Papildomai informuojame, kad jeigu žmogus dėl sveikatos būklės (sunkių ligų) negali dirbti, tai jis turėtų kreiptis į šeimos gydytoją dėl darbingumo lygio nustatymo“, – rašoma SADM atsiųstame komentare.

Ministerija pridūrė, kad jei pavyktų su Edvinu susisiekti, ieškotų būdų, kaip padėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.