Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą: „Geras vožtelėjimas į paširdžius“

Geras vožtelėjimas į paširdžius – taip naująją Registrų centro (RC) Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS) apibūdino su portalu lrytas.lt susisiekusi skaitytoja. Pasak turinčios skolų, tačiau tvarkingai jas mokančios moters, liepos 1 d. pažvelgusi į savo banko sąskaitą ji pamatė netekusi visų savo pinigų.

Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>T.Bauro nuotr.
Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>T.Bauro nuotr.
Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>T.Bauro nuotr.
Paskutinių pinigų netekusi moteris kaltina Registrų centrą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 6, 2022, 7:19 AM, atnaujinta Jul 6, 2022, 2:55 PM

Nuskaičiavo paskutinius pinigus

Į portalą lrytas.lt besikreipusi skaitytoja teigė patyrusi smūgį iš valstybinės sistemos. Ji mano tikrai nesanti viena tokia nukentėjusi. „Kaip žinia, skolininkų Lietuvoje nelabai laiko žmonėmis, antstoliai vis dar nežabojamai gali nuskaityti visas turimas pajamas ir palikti žmogų ir jo šeimą be jokių pinigų – čia jau seniai aišku ir su malūnais mažai kas bekovoja.

Taip, turiu skolų, tačiau dirbu ir jas išmoku, antstoliams visi pajamų dokumentai nusiųsti ir sąskaitoje yra nustatyta laisvai disponuojama mėnesio suma. Kiekvieno mėnesio pirmąją dieną ta suma ta pati, iki kol antstolis nenustatė kitaip. Mano atveju jokių pokyčių nebuvo, tikėjausi naudotis savo pinigais liepos 1-ąją.

Tačiau ką padarė RC su savo nauja sistema buvo kaip geras vožtelėjimas į paširdžius: liepos 1-ąją žiūriu į savo banko sąskaitą – nė cento. Skambinu į savo banką – pasirodo, kad nėra apskritai jokios nustatytos disponuojamos sumos, o turimus pinigus išsidalino antstoliai per PLAIS sistemą. Netekau paskutinių pinigų, kuriais dar būčiau galėjusi pratempti iki algos“, – apmaudžiai pasakojo skaitytoja.

Ją papiktino ir RC puslapyje apie sistemos atnaujinimo darbus pateikta informacija, kurioje buvo skelbiama, jog atliekant sistemų atnaujinimo darbus liepos 1–2 dienomis galimi trumpalaikiai trikdžiai, dėl kurių iš anksto atsiprašoma.

„Labai atsiprašo, kad nedavė jokio įspėjimo pasiruošti grynųjų pinigų prieš sistemos atnaujinimus? Atsiprašo, kad paliko visus Lietuvos skolininkus be cento? Aš gal ir esu skolininkė, skolų prisidariau ne iš gero gyvenimo – taip, dalis skolų buvo ir dėl neišmanymo ar tiesiog kvailumo, – bet stengiuosi dirbti ir uždirbti, kad tik greičiau išsimokėčiau.

Kodėl iš manęs gali atimti paskutinius pinigus ir versti badauti visą šeimą? Be to, iki šiol nei antstoliai, nei bankas nežino, kas čia įvyko, nei pačio Registrų centro darbuotojai nėra informuoti, ką pasakyti besikreipiančiam žmogui dėl šių naujovių.

Ar reikės vėl visiems iš naujo siųsti savo banko išrašus dėl laisvai disponuojamos sumos? Ar nustatyta suma atsinaujins tokia, kokia buvo prieš tai? Ar kas nors grąžins pinigus? Laukiame išsižioję visi, kol galėsime tiesiog pavalgyti.

Dabar tiesiog neturiu nei jėgų, nei pinigų ieškoti teisybės. Dažnai vienas ir vienintelis atsakymas, kaip pasakė vienas iš antstolių, būna: „Tai nereikia būti įsiskolinusiu“, – piktinosi moteris.

Turi grąžinti

RC Komunikacijos skyriaus vadovė Daiva Bumblytė portalui lrytas.lt paaiškino, kad nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Civilinio proceso kodekso pakeitimai ir su jais susijęs Vyriausybės nutarimas „Dėl Sumų, kurias draudžiama išieškoti iš kredito, mokėjimo ir (ar) elektroninių pinigų įstaigoje atidarytoje skolininko sąskaitoje esančių lėšų, nustatymo ir taikymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Tai reiškia, kad visiems fiziniams asmenims, kuriems taikomos priverstinio vykdymo priemonės, yra nustatytas vieningas minimalios neišieškomos sumos dydis.

„Nuo liepos šią sumą keičia pagal teisės aktus apskaičiuota minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD) neišieškoma suma. Šiuo metu pagal Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymą apskaičiuotas MVPD siekia 267 eurus.

Visgi neišieškoma suma gali būti nustatyta ir didesnė nei MVPD, jeigu skolininkui ji priklauso – jei jis gauna pajamų, iš kurių išieškojimą draudžia įstatymas (CPK 739 straipsnis).

Įgyvendinant šiuos teisės aktų pakeitimus RC liepos 1 dieną 16 val. pradėjo ir iki liepos 3 dienos 16 val. užbaigė modernizuoti savo tvarkomas Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS), Antstolių informacinę sistemą (AIS) ir Turto arešto aktų registrą (TAAR)“, – aiškino RC atstovė.

Anot jos, modernizavus PLAIS, sistema automatiškai nustato MVPD neišieškomą sumą ir perduoda šią informaciją kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoms, kai tik nurodymų teikėjai pradeda vykdyti išieškojimą iš skolininko.

Būtent tokio dydžio suma yra nustatyta kiekvieno skolininko fizinio asmens sąskaitoje ir antstoliai ar kitos išieškojimą vykdančios institucijos galės nurašyti tik tokias lėšas, kurios viršys MVPD ar didesnę skolininkui nustatytą neišieškomą sumą.

„Iki šiol skolininkams būdavo nustatoma laisvai disponuojama suma (LDS), kurią skolininko prašymu jo sąskaitoje nustatydavo nurodymų teikėjai – Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, antstoliai, Muitinės departamentas ar Lietuvos bankas.

O kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigos savo ruožtu kiekvieno mėnesio pradžioje savo sistemose suformuodavo LDS, kurios buvo paliekamos disponuoti skolininkams. LDS formavimą atlieka kiekvienas bankas autonomiškai. Susidariusi skaitytojo situacija, tikėtina, atsitiko dėl to, kad bankas, kuriame yra skolininko sąskaita, nesuformavo LDS, o PLAIS skolą nurašė automatiškai.

Apie PLAIS modernizavimą visos dalyvaujančios šalys (kredito, mokėjimo ir kt. įstaigos) buvo informuotos ir ruošėsi iš anksto. Nukentėjusiems bankų klientams siūlome kreiptis į nurodymų teikėją ir prašyti grąžinti sumas, kurios neturėjo būti nuskaičiuotos“, – tikino D.Bumblytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.