Laikino darbo paieškos: studentės atskleidė, kokių klausimų dažnai sulaukdavo iš darbdavių

Susirasti darbą tik vasaros sezonui Kaune ne taip jau paprasta, tikina atostogaujantys studentai ir moksleiviai. Įvairių darbo pasiūlymų tarsi yra daug, tačiau bendrovės dažnai nelinkusios jaunų žmonių įdarbinti laikinai, ir tam yra priežasčių.

Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>V.Balkūno nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Studentai vasaros atostogų metu daugiausia darbo ieško kavinėse ir baruose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gabrielė Jarošiūnaitė

Jul 9, 2022, 5:04 PM

Nors šiuo metu Kaune yra registruoti 125 terminuoto, sezoninio darbo pasiūlymai, studentės Saulenė ir Guoda skundėsi, kad susirasti darbą tik vasaros laikotarpiui yra sunku. Guoda ieškojo padavėjos darbo, o Saulenė norėtų padirbėti barmene arba pardavėja.

Guoda tikrino darbo pasiūlymus internetiniuose puslapiuose „CV Market“, „CV Bankas“, feisbuko grupėse, skirtose ieškantiems darbo Kaune, ir Užimtumo tarnybos puslapyje. Studentei labai svarbu laisvi savaitgaliai, o dauguma darbdavių jai siūlė darbus slenkančiu grafiku.

Saulenė pabrėžė, kad šalia atlygio ji norėtų turėti pietų pertrauką darbo metu, kad galėtų pavalgyti ne tik tada, kada yra laiko.

Gali net apgyvendinti

Pasak Užimtumo tarnybos atstovės Mildos Jankauskienės, dažniausiai siūlomas terminuotas vasaros sezono darbas pagalbiniams darbininkams, pardavėjams, padavėjams, barmenams, valytojams, pakuotojams, administratoriams, apklausų atlikėjams, pašto kurjeriams, sandėlininkams, grindinio klojėjams, kelininkams.

Daugiausia sezoninių darbų pasiūlymų pateikia Vilniaus, Kauno, Palangos ir Klaipėdos miestai. Pagrindinis jaunimo tikslas – užsidirbti savo išlaidoms, todėl labai aktualus tampa apgyvendinimo klausimas, jei dirbama kitame mieste. „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė patikino, kad ši įmonė laikinai nemokamai apgyvendina sezoninius darbuotojus tiek Kaune, tiek Vilniuje, tiek pajūryje.

Personalo paslaugų verslui įmonės „Advantus“ atstovas Marius Mieželis teigė, kad gamybos ir logistikos įmonės mielai suteikia darbo vietas norintiems padirbėti laikinai. Dažniausiai tai įvairūs pagalbiniai darbai gamyboje ir logistikos centruose: darbai prie konvejerių, palečių vyniojimas, lipdukų klijavimas, užsakymų surinkimas.

M.Jankauskienė dar pabrėžė, kad pagrindinis darbdavių reikalavimas – motyvacija ir noras dirbti.

Kas svarbu darbdaviui?

Studentės pastebėjo, kad daugiausia laikinų darbo pasiūlymų pateikia gamybos, pakavimo įmonės, tačiau daugumoje jų – ir naktinės pamainos. Saulenė mano, kad sunkus fizinis darbas prie konvejerio ir didelių svorių kilnojimas nėra tai, ko tikisi studentės. Ji ieškojo lengvesnio darbo.

Mergina birželio mėnesį turėjo labai daug darbo pokalbių. Studentė pasakojo, kad darbdavių klausimai labai priklauso nuo to, kur norima įsidarbinti. Štai drabužių parduotuvės atstovui buvo labai svarbu, kaip pretendentė į darbo vietą išmano madų tendencijas, geba derinti spalvas ir sukuria asmeninį stilių. Tuo tarpu tardamasi dėl darbo prie baro mergina visada išgirsdavo klausimą „ar moki pilti alų?“.

Nors darbuotojų ir ieškoma tik vasaros sezonui, darbdaviai nori surasti atsakingą žmogų. Pasak studentės Guodos, dažnas reikalauja ir gerų anglų arba rusų kalbos įgūdžių, norėtų, kad užsieniečiai klientai būtų aptarnauti kokybiškai.

Patirtis rūpi ne visiems

Pabandėme paieškoti darbo studentams ir mes. Susisiekus su kavine, kuri ieško laikinų darbuotojų dirbti savaitgaliais. Gavome atsakymą, kad tokių jau rasta, todėl komentuoti situacijos darbo rinkoje nemato reikalo.

Nors statybos įmonės skundėsi darbuotojų trūkumu, tačiau trumpalaikiai darbuotojai esą nepadės išspręsti problemos. Pasak statybos sektoriaus darbdavių, laikinų darbuotojų mokymas trunka 2–3 mėnesius.

Tokių darbuotojų įdarbinimas vasaros sezonui labiau trukdytų, nei padėtų įmonei sparčiau dirbti. Todėl ir reikalaujama, kad nauji žmonės turėtų darbo patirties.

Lietuvos pašto Organizacijos vystymo departamento vadovė Inga Rinkevičienė teigė, kad vasaros metu Kaune laikini darbuotojai priimami dirbti laiškininkais, tačiau kyla sunkumų derinant darbo laiką. Laikini darbuotojai kartais turi galimybę dirbti tik vakarais arba savaitgaliais ir nori patys planuoti savo laiką.

O štai „Žalgirio“ arenos personalo vadybininkė Giedrė Kryževičienė teigė, kad vasaros laikotarpiu laikinų darbuotojų poreikis nėra labai didelis. Laikinam darbui įprastai priimami padavėjai, barmenai, pagalbiniai darbuotojai.

Dažniausiai sulaukiama užklausų dėl darbo iš nepilnamečių moksleivių. Tačiau įmonė neturi darbo, kurį galėtų pasiūlyti būtent nepilnamečiams vasaros metu.

Pakavimo įmonių atstovai taip pat teigė, kad darbuotojų trūksta, tačiau laikinai įdarbinti nenori, nes šiems žmonės išėjus, darbo jėgos trūkumo problema išliktų.

„Maximos“ atstovė E.Dapkienė teigė, kad jiems svarbiausia jaunuolio noras dirbti, o profesinė patirtis ir amžius nesudaro kliūčių.

Darbo vietas užima greitai

Laikinojo įdarbinimo ir personalo atrankos įmonės „Biuro“ vadovas Jurgis Kovas komentavo, kad daugelis įmonių susiduria su darbuotojų trūkumu, todėl konkurencija dėl darbuotojų yra ypač didelė.

Šiuo metu svarbu užtikrinti gerą atlygį, pasirūpinti pasiūlymo patrauklumu. Neužtenka tik geriausio pasiūlymo savo srityje, reikia sudominti ir gera atmosfera, subalansuotu darbo krūviu, draugiška atmosfera.

Užimtumo tarnybos atstovė M.Jankauskienė pabrėžė, kad jaunimui pažymėtos darbo vietos skelbiamos gana trumpai, nes moksleiviai ir studentai yra motyvuoti, nori užsidirbti, aktyviai naudojasi elektronine erdve, todėl greitai darbo vietas užima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.