Butus nuomojasi ir po 15 eurų: savivaldybės būstų nuomininkams – išskirtinės sąlygos, apie kurias kiti tik svajoja

Kol savo būsto neturintys kraštiečiai griebiasi už galvos, matydami augančias nekilnojamojo turto nuomos kainas, iki 2003 metų išsinuomavę savivaldybės butus asmenys gyvena it inkstai taukuose. Jų pajamos, socialinė padėtis, turimas turtas ir uždirbami pinigai niekaip netikrinami, o savivaldybė gauna daugybę signalų, kad dalis savivaldybės būsto nuomininkų juose net negyvena.

Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Butus nuomojasi ir po 15 eurų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Kuktienė

Jul 11, 2022, 12:54 PM, atnaujinta Jul 11, 2022, 3:21 PM

Tuo tarpu socialinio būsto eilė Kėdainiuose išaugo iki seniai matytos – sunkiai gyvenančių asmenų ir šeimų eilė siekia kone pusantro šimto. Pavykus atlaisvinti dalį savivaldybės būstų, juose pagaliau galėtų įsikurti tie, kuriems savivaldybės pagalba iš tiesų reikalinga.

Brangs dvigubai

Kaip aiškino savivaldybės Statybos ir turto skyriaus vedėja Audronė Naujalienė, socialinių ir savivaldybės būstų nuomos kainos yra apskaičiuojamos pagal valstybės nustatytą formulę.

Naujieji pakeitimai socialinių būstų neliečia – tik savivaldybės būstus. Ir net ne visus, nes, pavyzdžiui, jei savivaldybės būstas yra bendrabučio tipo, jei jį nuomojasi asmuo iš pažeidžiamos socialinės grupės, jo nuomos kaina taip pat nekiltų.

„Įvertinę socialinio būsto trūkumą savivaldybėje, ribotas galimybes savivaldybei įsigyti būstą mieste bei išanalizavę privataus būsto nuomos rinkos situaciją mieste, siūlome savivaldybės būsto (išskyrus socialinį būstą) nuomos mokesčio dydžiui apskaičiuoti rinkos pataisos koeficientą nustatyti 5 (buvo 2).

Savivaldybės būstas asmenims yra suteiktas iki 2023 metų, tačiau jame gyvenančių asmenų pajamos ir turtas nėra tikrinimas. Asmenys tokiuose būstuose gyvena nepriklausomai nuo jų turtinės ar socialinės padėties“, – aiškino specialistė.

Rajono tarybai pritarus koeficiento didinimui, vieno kambario savivaldybės buto nuomos kaina didėtų nuo 15 eurų, kuriuos nuomininkai moka dabar, iki 30 eurų, 2 kambarių buto nuomos kaina – nuo 24 iki kiek daugiau, nei 40 eurų per mėnesį.

Net ir padidinus koeficientą nuomos kaina išlieka tiesiog juokingai maža. Kai kurios kitos savivaldybės atitinkamą mokestį yra padidinusios gerokai labiau – tarkime Kauno rajone šis koeficientas siekia net 11.

Puikios sąlygos

Savivaldybės būste gyventi gali ir, dažnu atveju ir gyvena, normalias pajamas gaunantys asmenys. Tuo tarpu vos galą su galu suduriančios šeimos laukia socialinio būsto eilėje, nes jų apgyvendinti tiesiog fiziškai nėra kur.

„Eilėje socialinio būsto laukia apie 150 asmenų ir šeimų. Savivaldybės būsto nuomininkai gali būstą išsipirkti, o jei yra nepasiturintys, gali, paprastai tariant, būstą perkelti į socialinio būsto sąrašus, ir jie niekur iš jo nebus iškelti. Tik pats butas bus traktuojamas ne kaip savivaldybės, o socialinis.

Žinoma, tam reikia, kad asmens pajamos atitiktų nustatytas normas“, – sakė A.Naujalienė ir pridūrė, kad nuomos kainos didinimas būtų vienas iš būdų, kaip paskatinti savivaldybės būsto gyventojus butus išsipirkti arba juos atlaisvinti. Nuomos kainos pakėlimas, kaip rodo kitų savivaldybių praktika, veikia gana neblogai.

Krašto politikai atkreipė dėmesį, kad savivaldybės butus savo laiku išsinuomavę asmenys turi išskirtinai geras sąlygas, tokias, apie kurias eilinis pilietis galėtų tik pasvajoti. To neslėpė ir A.Naujalienė.

„Tikrai taip, kadangi kiti asmenys, kurie nuomojasi butus iš privačių asmenų, nuomojasi juos už dešimtimis didesnę kainą. Savivaldybės funkcija ne nuomoti turtą.

Savivaldybės būstai turėtų likti bendrabučiai, Turėtų būti bendrabučiai, rezervinis vienas kitas butas tremtiniams ar kaip tarnybinis butas, na o visi kiti asmenys turėtų tokius būstus atlaisvinti“, – kalbėjo skyriaus vedėja.

Piktnaudžiauja?

Jau ne pirmą kartą politikams yra sakoma, kad savivaldybės būstų nuomininkai neretai piktnaudžiauja turima padėtimi.

Vis dažniau išaiškėja, kad jie būstuose negyvena, arba įleidžia į juos kitus asmenis. Maža to, dalis jų turi savo nuosavus būstus, tačiau savivaldybės būsto vistiek neapleidžia.

„Mieste turime 107 savivaldybės būstus, o kaime – dar 35. Kaime žmonės labai aktyviai išsipirkinėja būstus, o štai mieste turime problematiškų situacijų.

Nuolatos gauname signalus, kad asmenys būstuose negyvena, arba gyvena laikinai, perleidžia būstus svetimiems asmenims. Mes patikriname kartais, bet yra žinoma, kad kai kurie šių būstų nuomininkai turi skolų, nemoka mokesčių.

Bėda ta, kad savivaldybės būsto nuomos praktiškai nereglamentuoja jokie teisės aktai, arba reglamentavimas labai neaiškus“, – neslėpė A.Naujalienė.

Buvo įspėti

Savivaldybės būstų gyventojai nuo pat 2020 metų yra nuolat informuojami apie tai, kad būstus jie gali išsipirkti arba pereiti į socialinių būstų sąrašus.

Per tą laiką 40 savivaldybės būstų gyventojų juos ir išsipirko.

„Žinoma, yra dalis žmonių, kurie norėtų butus išsipirkti, tačiau jų finansai jiems to neleidžia padaryti. Mes tikrai tokių žmonių iš tų butų neiškeldinsime. Mūsų tikslas yra padėti socialiai remtiniems asmenims“, – tikino skyriaus vedėja.

Savivaldybės būstai yra parduodami už rinkos kainą. Savivaldybė tokiais atvejais perka turto vertinimo paslaugą. Savivaldybės būstų gyventojams nuomos įkainis per beveik 20 metų nežymiai didėjo tik vieną kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.