Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius: ką reikia žinoti dėl kelionių šiuo metu

Nors vasara – metas, kai žmonės keliauja bene daugiausiai, pastaruoju metu vis daugiau oro linijų atšaukia skrydžius. Infliacija, pandemija, karas Ukrainoje kelia daug problemų skrydžių bendrovėms, darbuotojai streikuoja dėl atlyginimų ir darbo sąlygų, aptarnauti keleivius atsisako net kelios oro linijos.

Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ž.Gavelienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Ž.Gavelienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>D.Umbraso nuotr.
Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>D.Umbraso nuotr.
Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro linijoms atšaukiant skrydžius, įspėja ir lietuvius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 11, 2022, 8:50 PM

Penktadienio rytą prasidėjo darbuotojų streikas didžiausiame Paryžiaus oro uoste, anksčiau keliones Europoje trikdė Ispanijoje, Belgijoje vykę streikai. Vis dėlto Vilniaus oro uoste žmonių netrūksta, o dėl galimai atšaukiamų ar atidedamų kelionių jie sako itin nepergyvenantys.

„Apsidraudėme kelionių draudimu, kad, jeigu kiltų kokie nesklandumai, mažiau skaudėtų galva“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė vienas kalbintų keliautojų.

„Šiek tiek baisu iš tikrųjų, bet žiūrėsime. Grįžtame jungiamuoju skrydžiu, matysime“, – svarstė kita keliautoja.

„Įsigijome draudimą ir drąsiai keliaujame“, – sakė šnekinta mergina.

Lietuvos oro uostų vadovas sako – pastebima, kad didžiuosiuose Europos oro uostose susiduriama su problemomis, daugėja atidedamų arba atšaukiamų skrydžių, tačiau Lietuvoje situacijoje kur kas geresnė.

„Kritinių nuokrypių ar rizikų Lietuvos oro uostuose šiuo metu nematome. Jeigu palygintume Lietuvos oro uostą su kitais Europos, tai skrydžių vėlavimų ir atšaukimų yra gerokai mažiau“, – tikino Lietuvos oro uostų vadovas Aurimas Stikliūnas.

Vis dėlto atvejų, kai kelionės atšaukiamos – pasitaiko. Turizmo verslo asociacijos prezidentė sako – kelionę planuoti reikėtų tik su patikima kelionių agentūra, taip pat pasirūpinti kelionės draudimu.

„Jeigu jūs perkate kelionių paketą, kurio dalį sudaro skrydis, tokiu atveju kelionių organizatorius privalo pateikti galimybę nuvykti kitaip. Perkant kelionę visada rekomenduojama įsigyti kelionių arba jungties draudimą, kad neprarastumėte finansų dėl vėlavimų ir atšaukimų“, – aiškino Turizmo verslo asociacijos prezidentė Žydrė Gavelienė.

Jei skrydis atšaukiamas ar atidedamas likus mažiau nei dviem savaitėms iki numatytos kelionės, keleivis gali reikalauti kompensacijos.

„Pirmiausia reikia išsiaiškinti priežastį, kodėl yra atšaukta sąlyga. Ar dėl įgulos trūkumo, ar dėl dėl streiko, kuris yra force majore aplinkybė? Šis dalykas yra esminis. O tada jau reikia konsultuotis arba su kelionių agentūra, arba, jei nepavyksta susitarti su bilietų pardavėju, su Vartotojų teisių apsaugos tarnyba. O kartais net Civilinė aviacija gali suteikti pagalbą“, – teigė Ž.Gavelienė.

Dėl infliacijos, pabrangusių degalų, skrydžių bilietų kainos sparčiai didėja, tačiau Lietuvos oro uostų vadovas sako – keliautojų netrūksta.

„Pastebime tendencijas, ypač atostogų kryptimis, kad liepos, rugpjūčio mėnesiui keliautojai jau gali ir nebeįsigyti bilietų, nes tam tikromis kryptimis jie yra išparduoti“, – pastebėjo A.Stikliūnas.

Populiariausiomis kryptimis yra Londonas, Oslas, Kopenhaga, Varšuva, Dublinas. Šiais metais pradėti skrydžiai ir į Jerevaną, kai kurias Graikijos salas. Rudenį bus pradėti skrydžiai į Turiną. Lietuvos oro uostuose pirmąjį šių metų pusmetį, palyginti su pernai tuo pat laiku, keleivių srautas išaugo beveik penkis kartus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.