Bitininkai skėsčioja rankomis – šiemet medaus gali būti mažiau, o jis ir brangesnis

Gamta ir džiugina, ir liūdina. Ilgai užsitęsęs vėsus pavasaris pridarė šiokių tokių nuostolių bitininkams – medunešis gerokai susivėlino. O šiuo metu užsitęsusi sausra ir kaitra jau liūdina grybautojus. Šilutės turguje sutikti miško gėrybių rinkėjai vienu balsu tvirtina, jog dėl prasidėjusio karšto ir sausringo meto kasdien grybų pavyksta rasti vis mažiau. Žemė džiūsta, nėra drėgmės, tad ir grybai nebeauga. Tad Šilutės turguje šiuo metu – vos ne paskutiniai vasaros grybai, o bitininkai siūlo medų, kuris itin vėlai pradėtas rinkti.

Bitininkystė,bitės,aviliai,pavasario darbai aviliuose,medus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Bitininkystė,bitės,aviliai,pavasario darbai aviliuose,medus<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Medus turguje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Medus turguje<br>S.Bagdonavičiaus nuotr.
Papilė, Akmenės rajonas, bitės, korys, medus, bitininkystė, bitininkas<br>V.Balkūno nuotr.
Papilė, Akmenės rajonas, bitės, korys, medus, bitininkystė, bitininkas<br>V.Balkūno nuotr.
Stanislava praeiviams siūlė ne tik voveraičių, bet ir šilauogių kilogramą už 4 eurus bei medaus.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Stanislava praeiviams siūlė ne tik voveraičių, bet ir šilauogių kilogramą už 4 eurus bei medaus.<br>silutesnaujienos.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

www.silutesnaujienos.lt

2022-08-23 16:38

Sausra sumažino grybų derlių

Apsilankius Šilutės turguje buvo smalsu pamatyti, kokiomis gėrybėmis prekiauja ištikimiausi jų rinkėjai. O jie tikrai nepoilsiauja, bet kasdien lanko mūsų krašto miškus ir renka juose randamą gėrį. Ant prekystalių – ir įvairios uogos: mėlynės, bruknės, gervuogės, ir grybai. Tiesa, pastarųjų ne itin gausus pasirinkimas – tik voveraitės.

Pakalbinta pirmoji voveraičių prekeivė sakė, jog už jų litrą šiuo metu prašo 3 eurų. Anot pašnekovės, šiuo metu šis skanėstas vis sunkiau surandamas miškuose, nes dėl užsitęsusio kaitraus ir sausringo oro trūksta drėgmės ir grybai menkai auga.

Taigi būtent dėl sausros turgaus prekeiviai, besiruošdami į turgų, kad visai tuščiomis nereikėtų eiti, pagriebia ir kitokių gėrybių, kurių ne tik miške, bet ir savo sode randa. Štai prekeivė Stanislava praeiviams siūlė ne tik voveraičių, bet ir šilauogių kilogramą už 4 eurus bei medaus.

Tarp kitokių prekeivių gėrybių – ir vos tik nokti pradėjusios gervuogės, už kurių indelį prašoma simboliškai – 3 eurų, mėlynės – po 5 eurų už litrą, o bruknės – po 6 eurus už litrą.

Brangsta ir medus

Besilankant turguje ir apžiūrint miško gėrybes būtų nuodėmė nepasiteirauti, kaip šiemet darbuojasi bitės ir koks jų nešamo medaus derlius nusimato. Tiesa, užsitęsęs vėsus pavasaris ir bitininkams suvėlino darbus. Dauguma kalbintųjų sakė, kad pirmąjį bičkopį, kurių sezono metu būna dažniausiai du, darė visai neseniai, tik prieš dvi-tris savaites.

Pirma pakalbinta pašnekovė Birutė sakė, jog medaus derlius šiemet panašus kaip ir pernai – nei per daug, nei per mažai. Tėvų perduotas tradicijas perėmusi ir kasmet savo bitučių surinktą medų siūlanti šilutiškiams prekeivė šiemet jį parduoda po 5 eurus už pusę litro. Pernai medaus puslitris buvo 4 eurai. 

Birutė sakė, kad labiausiai kainą pakėlė išbrangę degalai – iki bityno jai yra apie 20 kilometrų. Bitininkės laikomos 40 bičių šeimų didįjį savo darbymetį pradėjo ne birželio mėnesį, kaip būna įprastai, o liepą – kai jau visai atšilo oras ir sužydėjo liepos.

Paklausta apie pirkėjus pašnekovė sakė, kad žmonės, tarp kurių yra ir jau ištikimi kasmetiniai klientai, noriai perka medų, tad tai, ką ji atveža į turgų, beveik būna ir išperkama.

Viltis – didžiajame medunešyje

Apie šiųmetį medų pasikalbėjome ir su ištikimiausiu „Šilutės naujienų“ pašnekovu bitininku Pranu Bernotu. Bitininkas laiko 60 avilių, bitininkyste užsiima per 40 metų.

„Pavasaris buvo šaltokas, tai su medumi nebuvo labai gerai“, – sakė bitininkas. Anot jo, įprastai pirmą medų jis ima nužydėjus obelims, pienėms, klevams, agrastams – tai vadinamasis mažasis medunešis. Po jo, kiek pailsėjusios bitelės išskrenda darbuotis, kai sužydi avietės – štai tuomet jau prasideda didysis medunešis. Pastarąjį papildo pradėjusios žydėti liepos, grikiai ir kiti augalai.

Anot P. Bernoto, rugpjūčio 20-oji yra diena, kai turi išimti visą antrojo medunešio metu suneštą medų. Tai – ženklas, kad bitės šių metų darbą padarė.

Pašnekovas būtent pieneliui, kurį jis taip pat renka, specialiai augina bičių motinėles. Juokaudamas jis prisipažino, jog bitininkystė paskatino užsiimti ir savotiškai moksliniais darbais. Artimiausiuose planuose, pasak pašnekovo, naujų bičių motinėlių įsigijimas iš Suomijos ir Italijos. Paaiškindamas, kodėl nusprendė auginti užsienietiškas bites, P. Bernotas sakė, kad būtent ten yra išrasta nepiktų bičių rūšis.

Bitininkas garantuoja už puikų savo produktą, nes tai užtikrino ir jo ilgaamžė bitininko patirtis bei kasmetis rūpestis. Pranas kasmet surinkto medaus mėginius veža į Klaipėdą patikrinti, tuo pačiu tyrimų institute nustatomas medaus drėgnumas, rūgštingumas ir kitos savybės.

Paklaustas, ar šiemet medaus gal bus surinkta mažiau nei pernai, bitininkas sakė, kad dar sunku pasakyti, tai priklauso nuo vietos, kur yra bičių aviliai. Jei jie netoli žydinčių laukų, miškų, tai derlius neturėtų būti mažesnis.

Kalbintas bitininkas ant savo prekystalio turėjo bene daugiausia ir įvairiausių medunešio gėrybių – nuo medaus, už kurio puslitrį taip pat prašė 5 eurų, iki pienelio, pikio, žiedadulkių ar duonelės.

Medaus visiems užteks

Apie medaus derlių pakalbinome ir uolų bitininką, Šilutės evangelikų liuteronų parapijos kleboną Remigijų Šemeklį. Jis su bitėmis bičiuliaujasi taip pat jau ne vienerius metus. Anot R. Šemeklio, kuris, kaip pats sako, „fizinei formai“ palaikyti prižiūri 40 bičių šeimų, šiųmečio medaus, nepaisant ir šalto užsitęsusio pavasario, visiems užteks.

„Pirmiausia, sezonas dar nesibaigė, todėl kažkokių apibendrinimų negalima daryti. Tačiau panašu, kad šiemet medaus bus mažiau dėl vėlyvo ir šalto pavasario. Be to, gana lietingas buvo liepos mėnuo“, – sakė R. Šemeklis. Anot jo, dėl surinkto medaus kiekio jis per daug nesijaudina – šeimai ir draugams tikrai užteks.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.