Tiekėjai nutraukia sutartis su darželiais: nebenori vaikams vežti maisto senomis kainomis

Dėl kylančių maisto produktų, degalų ir logistikos kainų perskaičiuojami maitinimo įkainiai ikimokyklinio bei priešmokyklinio ugdymo įstaigose, todėl tėveliams už vaikų maitinimą darželiuose teks mokėti daugiau.

Tiekėjai nutraukia sutartis su darželiais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Tiekėjai nutraukia sutartis su darželiais.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
E.Tamošiūnaitė.<br>T.Bauro nuotr.
E.Tamošiūnaitė.<br>T.Bauro nuotr.
Tiekėjai nutraukia sutartis su darželiais.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Tiekėjai nutraukia sutartis su darželiais.<br>T.Stasevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Deimantė Stanevičiūtė, Loreta Mačiulienė

Aug 29, 2022, 12:07 PM

Didžiuosiuose miestuose, pavyzdžiui, Vilniuje, kainos už vaikų maitinimą jau padidėjo, Kaune – maitinimas, tarybos sprendimu, brangs nuo rugsėjo. Įtakos kainų kėlimui turėjo ir maisto tiekėjų pozicija – sako, šie ėmė nutraukinėti sutartis atsisakę senomis kainomis tiekti maisto produktus.

Kauno lopšelio–darželio „Ežiukas“ šeimininkė pietums verda cukinijų sriubą, kepa lašišą. Prie jos patieks ryžių košės ir burokėlių su žirneliais. Mažieji „Šermukšnėlių“ grupės auklėtiniai sako, kad mėgsta žuvį – tik vienas kitas jos suvalgo mažiau ar visai atsisako.

Palyginti su pernai, maisto produktų kainos darželinukams didėjo apie 40–50 proc. Pavyzdžiui lašišos kilogramas kainuodavo beveik 16 eurų, o dabar tenka mokėti 29 eurus, taip pat dvigubai daugiau už kvietinius miltus ar grikius. Paruošti vaikui pietus dabar kainavo 3,20 euro.

„Kaina turėtų būti 2,02 euro. Šiandien dienos pietūs yra brangesni 1,18 euro, nei įvardinta tarybos sprendime. Žinoma, vaikai valgo tą patį maistą – gerą, kaloringą, pagal sustatytą meniu – bet kainos jau yra išaugusios. Nors tėveliai moka žemesnę kainą, bet šiandien jau turime didesnę išeigą“, – kalbėjo Kauno lopšelio-darželio „Ežiukas“ direktorė Irma Žilinskienė.

Kauno mieste kainos už maitinimą nekilo daugiau kaip dešimtmetį. Nuo rugsėjo teks mokėti iki 35 proc. brangiau — apie 12 papildomų eurų per mėnesį. Jeigu įkainiai nebūtų keičiami, tektų keisti vaikų racioną ir rinktis pigesnius produktus.

„Lašiša, mėsa, pieno produktai brango apie 40–50 proc. Tai ir lėmė kainų didinimą, nes maisto tiekėjai atsisako tiekti maisto produktus ir nutraukia sutartis“, – aiškino Kauno Švietimo skyriaus vedėjos pavaduotoja Jolita Sakaliūnienė.

Su sūnumi ir dukra į Lietuvą iš Belgijos trumpam grįžusi Rasa stebisi kainomis. „Nežinau, kaip tėveliai Lietuvoje susimoka už ne valstybinius darželius. Nežinau, kaip čia žmonės sugeba gyventi – mums Belgijoje ir privatus kainuoja tris kartus mažiau“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pasakojo moteris.

Už vaikų maitinimą daugiau teks mokėti ir sostinės darželius lankančių vaikų tėvams.

„Nuo liepos 1 dienos šiek tiek pakėlėme maitinimo įkainius. Šiuo metu lopšelinėse grupėse įkainis yra 2,60 euro – buvo 2,20 euro. Nuo 3 metų vaikų grupėse yra 2,90 euro – buvo 2,50 euro. Vadinasi vienos dienos įkainis padidėjo 40 proc.“, – skaičiavo Vilniaus vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Skaičiuojama, kad pokyčiai vien Kaune palies apie 14 tūkst. lopšelių-darželių ir pradinių mokyklų auklėtinių. Socialiai jautrioms grupėms priskiriamose šeimose augantys vaikai ir toliau gaus nemokamą maitinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.