Investuotoja J. Govina: „Vis daugiau moterų atranda investavimą“

Dažnas nustebtų sužinojęs, kad šiandien investuoja daugiau moterų nei bet kada anksčiau. Moterys sudaro net 30 procentų visų investuojančiųjų skaičiaus. Pasak investuotojos, finansų rinkos profesionalės Jekaterinos Govinos, šiandien statistika galėtų ir dar labiau džiuginti, jeigu ne visuomenėje nusistovėję stereotipai. Moterų lyderystę bei verslumą skatinanti pašnekovė teigė, kad būtent jie pristabdo investicijomis besidominčias moteris nuo ryžto imtis realių veiksmų.

Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.<br>lrytas.lt montažas.
Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.<br>lrytas.lt montažas.
Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.
Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.
Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.
Investuotoja, finansų rinkos profesionalė Jekaterina Govina.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 2, 2022, 9:00 AM

– Finansų sektoriuje dirbate ne vienerius metu. Kaip jame atsiradote?

– Iš tikrųjų, atsidūriau atsitiktinai. Baigiau bakalauro studijas, tęsiau studijas magistrantūroje ir nusprendžiau, kad reikia pradėti dirbti. Dalyvavau konkurse į darbo vietą įstaigoje pavadinimu „Draudimo priežiūros komisija“. Tai – anuomet veikusi valstybinė įstaiga, kuri buvo atsakinga už draudimo kompanijų priežiūrą. Pradėjau joje dirbti, ten ir užsimezgė mano draugystė su finansų pasauliu. Vėliau 6–7 metus dirbau „Lietuvos banke“, o šiuo metu mokausi strategijos ir inovacijų meno Oksfordo universiteto verslo mokykloje, konsultuoju finansų sektoriaus startuolius bei vystau moterų investavimo temą per socialinę iniciatyvą We invest. Taip prasidėjo mano kelionė finansų sektoriuje.

– Jūs aktyviai pasisakote ir skatinate moterų lyderystę bei verslumą. Kodėl tai darote?

– Kalbėdama apie save, dalindamasi savo patirtimi ir kitų istorijomis, sulaukiu nemažai padėkos žodžių iš moterų. Jos pasakoja irgi norinčios pradėti karjerą, imtis iniciatyvų, tačiau stokoja pasitikėjimo savimi. Todėl mano indėlis tėra mėginimas atspindėti tą paklausą – norisi paskatinti, parodyti gerą pavyzdį ir pasakyti, kad verslo ir investicijų pasaulis nėra tik apie vyrus, jame moterys gali būti lygiavertės dalyvės.

– Kodėl moterų verslininkių ir investuotojų mažiau nei vyrų?

– Gyvename stereotipų pilnoje visuomenėje. Kai išgirstame kalbant apie verslą ar investicijas, tai pirmiausiai, turbūt, akyse išnyra ryžtingas, pinigus uždirbantis, investuojantis vyras. Šis stereotipas kai kurias moteris šiek tiek atgraso, jos nedrįsta imtis šios veiklos. Todėl verslininkių, moterų investuotojų viešinimas, jų pasakojimai yra labai reikšmingi siekiant griauti stereotipus ir parodyti, kad verslo ir investicijų pasaulis yra skirtas tiek moterims, tiek vyrams. Visi jame gali lygiaverčiai dalyvauti ir konkuruoti.

– Kaip paskatinti moteris investuoti?

– Aš manau, kad pirmiausiai reikėtų pradėti nuo edukacijos. Moterys neretai kreipiasi ir sako – labai norėčiau investuoti, man tai yra įdomu, bet aš nežinau, nuo ko pradėti ir kaip tai daryti. Todėl svarbu rengti daugiau praktinių mokymų moterims apie investavimą, verslumo įgūdžių įgijimą. Taip pat, kaip jau minėjau anksčiau, svarbu rodyti gerą pavyzdį. Nemažai moterų tiek sėkmingai kuria verslus, tiek investuoja – tiesiog jas reikia ištraukti į tą dienos šviesą, dalintis jų istorijomis. Galbūt tuomet ir kitoms moterims bus drąsiau imtis panašių iššūkių.

– Kaip investuoja moterys? Kokiais principais vadovaujantis jos tai daro? Kokie moterų investuotojų skirtumai nuo vyrų?

– Reikšmingų skirtumų tarp moterų ir vyrų investavimo sričių nėra. Nors yra įvairių tipų žmonių, bet apibendrinus rezultatus matyti, kad vyrai yra linkę labiau pasiduoti emocijoms ir netinkamu laiku parduoti vertybinius popierius. Tuo tarpu moterys yra labiau linkusios į ilgalaikę investavimo strategiją. Todėl skaičiuojama, kad moterys investuodamos ilgalaikėje perspektyvoje šiek tiek daugiau uždirba nei vyrai. Jos nepasiduoda paveikiamos akcijų svyravimo karuselės ir išlaukia tinkamo momento, kada jas būtų galima pakankamai pelningai parduoti. Moterys į investavimą žiūri kaip į investavimą, ne spekuliavimą.

– Kada moterų investuotojų bus tiek pat ar net daugiau nei vyrų?

– Tikiuosi, kad ateityje investuotojų moterų ir vyrų bus proporcingas skaičius. Šiuo metu situacija dar toli gražu nepasiekė balanso, bet ji gerėja. Gera žinia, kad per pastaruosius metus, ypatingai, per COVID-19 pandemiją, moterys pradėjo aktyviau investuoti. Šiuo metu jos pasauliniu mastu sudaro iki 30 proc. visų investuotojų. Tiesa, sutelktinio finansavimo, tarpusavio skolinimo segmente, moterys sudaro vidutiniškai 20 proc. visų investuotojų.

Situacija gerėja, vis daugiau moterų atranda investavimą. Kada pasieksime lyčių pasiskirstymo investavimo srityje balansą, nesiimu prognozuoti. Tačiau, jeigu situacija keisis panašiu tempu kaip dabar, tikiuosi, kad 10 metų perspektyvoje tokia tema kalbėti jau nebereikės – ji bus tiesiog keista.

– Šių metų spalio 27 d. vyks didžiausios finansinio raštingumo konferencijos Lietuvoje „Financial Freedom Forum“ renginys, kurio globėjas – „Lietuvos bankas“. Kokį pranešimą jame skaitysite, kokia bus jo tema?

– Su kolege darėme apklausą apie Lietuvos moterų investavimo įgūdžius. Joje dalyvavo 600 respondenčių. Savo pranešimo metu pasidalinsiu šios apklausos rezultatais, papasakosiu apie nuo investavimo stabdantį psichologinį aspektą. Taip pat aptarsiu ir tai, kaip jį įveikti, pasidalinsiu savo asmenine patirtimi. Juk nėra nieko geriau kaip pasakojimą iliustruoti savo pavyzdžiu, padarytomis klaidomis ir pasiektais laimėjimais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.