Sausros sukėlė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje: derlius perpus mažesnis, nebeišmaitina gyvulių

Karščiai Europoje nesibaigia. Dėl rekordinės temperatūros ir didžiausios sausros per 500 metų bulvių, kukurūzų ir apynių augintojai skaičiuoja nuostolius – derlius perpus mažesnis nei pernai. Dėl didelio lietaus trūkumo ir nuolat kepinančios saulės bulvių stiebai išdžiūvo, o kai kurie išvis neužaugo.

Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Balkūno nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Balkūno nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Balkūno nuotr.
Sausros pridarė rūpesčių ūkininkams visame pasaulyje.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gintarė Kavaliauskaitė

Sep 9, 2022, 10:17 PM

Prastas derlius paskatino ir kelti kainas. O štai Kinijoje, didžiausiame gėlo vandens ežere, gaišta žuvys. Dėl sausros ežeras tiesiog išdžiūvo.

Aliejuje čirška bulvytės – vienas populiariausių užkandžių pasaulyje. Net ir per vasaros karščius prie kioskio rikiuojasi eilė žmonių. Jų negąsdina ir pakilusios kainos. Dėl rekordinių karščių Šiaurės Vakarų Europoje bulvių derlius – itin prastas.

„Emociškai labai sunku susitaiyti su tuo, kad tai, kas belgui taip asmeniška – jo bulvytės – pabrangs. Šiaip ar taip, jeigu pabrangs 10 ar 20 proc., vis tiek pavalgysi už, pavyzdžiui, 3 eurus“, – kalbėjo Belgijos Nacionalinės bulvyčių gamintojų sąjungos prezidentas Bernard Lefevre.

Bulvyčių gamintojų sąjungos prezidentas sako, kad per mažiau nei metus už vieną bulvyčių porciją kaina paaugo apie 30 centų.

„Keptos bulvės – labai skanus maistas, tačiau jo dažnai nevalgome. Taip, kainos didesnės, bet tai mums netruko mėgautis“, – tikino inžinierius Helain Schoonjans.

„Aš dažnai gruzdintų bulvyčių nevalgau, man tai labiau kaip priedas. Todėl nemanau, kad kaina turės didelės įtakos. Bet visiškai sutinku – kainos kyla, ir tai yra baisu“, – sakė Latvijos valstybės tarnautoja iš Rygos Inna Kuzmina.

Vokietijos ūkininkai prarado apie 50 proc. bulvių derliaus. Eidamasbulvių lauku, ūkininkas rodo, kad dėl karščio augalai tiesiog mirė.

„Įprastai tokiu metų laiku augalai jau būna sažaliavę, bet, kaip matote, nemaža dalis išdžiūvo. Yra tokių, kurie neturi išvis jokios žalumos, todėl ir po žeme nieko nėra“, – rodė ūkininkas Erich Gussen.

Įprastai derlius nuimamas spalį, tačiau baiminimasi, kad bulvės iki tol daugiau nebepaaugs, net jei ir palis.

„Derlius prastas dėl to, kad birželio-liepos mėnesiais vienam kvadratiniam metrui teko tik 30 ml kritulių“, – aiškino ūkininkas Werner Krieglmeier.

Šiais metais dėl sausros kukurūzai, kurie įprastai užauga iki 4 metrų, siekia vos 2,5 metro. Prastas derlius palietė ne tik žmones, bet ir gyvulius – didžioji dalis Vokietijoje auginamų kukurūzų naudojami kaip pašaras gyvuliams.

„Jeigu kelerius ateinančius metus sausra toliau tęsis, o kukurūzų derlius bus toks mažas, gyvuliams bus mažiau pašaro, negalėsime jų išmaitinti. Dėl to turėsime mažiau gyvulių“, – nuogastąvo ūkininkas Manuel Schneider.

Rekordiniai karščiai fiksuojami ir Azijoje. Dėl aukštos temperatūros išdžiūvo didžiausias gėlo vandens ežeras Kinijoje. Sausros nualintame Pojango ežere matyti nugaišusios žuvys, gulinčios ant purvinos žemės. 67 vietinė gyventoja Ya Fa 7 km elektriniu dviračiu prie ežero nuvažiuoja kiekvieną rytą – ji čia ieško žuvų.

„Mes, ūkininkai, dirbame labai sunkiai, bet negauname pensijos – kiti gauna, o mums mokama tik 150 juanių mėnesinė išmoka“, – guodėsi ji.

Didžiausią Kinijos gėlo vandens ežerą paprastai drėgną vasarą užplūsta potvynių vanduo, kuris rudenį ir žiemą stipriai nuslūgsta. Šiais metais rekordinei karščio bangai besitęsiant ilgiau nei 70 dienų, ežeras susitraukė gerokai anksčiau ir dabar yra penktadaliu mažesnis.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.