Prezidentas sako, kad bendra parama gyventojams ir verslui galėtų siekti 4,5 proc. BVP

Prezidentas Gitanas Nausėda sako, kad siekiant amortizuoti išaugusias energijos kainas verslui pagalba galėtų būti teikiama per lengvatines paskolas, mokesčių atidėjimą bei įvairias subsidijas smulkiajam verslui – jos galėtų būti skiriamos ir atsižvelgiant į energetikos išteklių sunaudojimą. Be to, anot jo, reikėtų įvertinti ir elektros kainos subsidijas verslui.

Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Eurai.<br>G.Bitvinsko nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
G.Nausėda.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 12, 2022, 4:43 PM, atnaujinta Sep 12, 2022, 5:17 PM

G. Nausėdos teigimu, bendra parama gyventojams ir verslui galėtų siekti 4,5 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) – po maždaug 2,3 proc. BNS skaičiavimais ir remiantis Finansų ministerijos kitų metų BVP augimo prognoze (to meto kainomis), ši suma galėtų siekti beveik 3,2 mlrd. eurų.

„Turime bent jau pradiniame etape atsidaryti tą dėžutę ir įvertinti visas galimybes, neišskiriant ir elektros kainos subsidijos verslui, nors tai tikrai bus nepaprastai brangus dalykas, kuris būtų sunkiai pakeliama našta valstybės biudžetui“, – Klaipėdoje sakė prezidentas.

„Pačioje pradžioje neturėtume atmetinėti a priori tam tikrų sprendimo būdų ir tik diskusijos metu pažiūrėti, kurie sprendimai mums priimtini ir nesukelia tokio dydžio valstybės biudžeto deficito, kuris sukrėstų valstybės finansinius pamatus“, – kalbėjo jis.

G. Nausėdos teigimu, bendra parama gyventojams ir verslui galėtų siekti 4,5 proc. BVP.

„Jei 2020 metais mūsų bendroji parama buvo didesnė kaip 7 proc. BVP, tai aš manau, kad ir šiuo atveju galėtume kalbėti apie bendrą konsoliduotą paramą tiek buitiniams vartotojams, tiek verslui, kuri galėtų būti 4,5 procento“, – sakė G. Nausėda.

„Jeigu 2,3 proc. BVP (BNS skaičiavimais – apie 1,6 mlrd. eurų) parama buitiniams vartotojams, įsivaizduoju, kad panašaus procentinio dydžio parama galėtų būti taikoma ir mūsų verslo subjektams. Tai leistų mums, nenoriu pasakyti, kad visiškai lengvai ir pasišokinėjant, bet išgyventi šitą laikotarpį, kuris turėtų būti skirtas valstybės stiprinimui ir kūrimui, o ne demonstracijoms ir streikams“, – pridūrė jis.

G. Nausėdos teigimu, šiuo metu stokojama finansinių instrumentų, kuriuos būtų galima pasiūlyti verslui.

„Nebūtinai reikia kalbėti apie elektros kainas lubas verslui. (...) Kalbame taip pat apie kitas priemones, kurios egzistuoja verslui paremti – kalbame apie vadinamą gaivinimo ir plėtojimo fondo RRF paskolinę dalį, kurios iš pradžių buvome nusprendę nenaudoti, bet dabar turime susimąstyti, kaip ją efektyviau panaudoti“, – teigė prezidentas.

„Kalbame apie subsidijas mažajam, smulkiajam verslui ir individualiai veiklai. Kita subsidijų rūšis gali būti nukreipta pirmiausia į energetiškai pažeidžiamą verslą, kuris nuo energetinių išteklių smarkiai priklausomas“, – pridūrė jis.

Pasak G. Nausėdos, subsidijos prastovų atveju taip pat yra vienas būdų, kad žmonės neprarastų darbo vietų. Be to, anot prezidento, parama galėtų būti teikiama ir atidedant mokesčius.

„Mokesčių atidėjimai kaip priemonė yra pasiteisinusi, nemažai verslininkų laiko tai pakankamai sėkminga priemone, kurią anksčiau buvo taikę. Manau, tai galėtų būti viena iš opcijų“, – sakė G. Nausėda.

Prezidentas taip pat sukritikavo Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pirmadienį pristatytą 1 mlrd. eurų vertės pagalbos paketą verslui. Pasak jo, plane nėra nieko nauja.

„Mėginame seną suknelę parduoti kaip naują. Iš tikrųjų, tai nėra nieko naujo, tai yra investicinė RRF dalis, kuri skiriama viešojo sektoriaus skaitmenizavimui. Aš visiškai sutinku su verslu, kurie nemato sau ten tiesioginės paramos ženklų“, – teigė prezidentas.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija pirmadienį pranešė, kad iki 2023 metų pabaigos Vyriausybė planuoja per įvairias priemones šalies ekonomikai skirti beveik 1 mlrd. eurų. Iki šių metų pabaigos tikimasi paskelbti kvietimų finansinei paramai, kurios vertė – apie 400 mln. eurų.

G. Nausėda pranešė, kad antradienį Prezidentūroje energetikos specialistai, verslo atstovai diskutuos apie galimą paramą, kurį būtų galima taikyti verslui.

Verslas nori vienodų konkurencinių sąlygų

Susitikime su prezidentu dalyvavę verslo atstovai sako norintys vienodų konkurencinių sąlygų Europos Sąjungoje. Vienos didžiausių polietilentereftalo (PET) granulių gamintojų Europoje „Neo Group“ vadovas Ruslanas Radajevas kalbėjo, kad Europos Sąjunga turėtų rasti bendrą kompensacijų tvarką.

„Konkuruojame su Europos, Azijos gamintojais, konkurencijos nebijome, dirbame. Vienintelis, ko prašome iš mūsų Vyriausybės atstovų, Europos Komisijos, kad būtų vienodos konkurencinės sąlygos visiems Europos gamintojams, kad rastų bendrą kompensacijos mechanizmą tiek Lietuvoje, tiek Ispanijoje, tiek Vokietijoje, kad visi gamintojai konkuruotų vienodomis sąlygomis“, – žurnalistams Klaipėdoje sakė R. Radajevas.

Elektrinio transporto sistemas tarptautinėms rinkoms kuriančios bendrovės „Vėjo projektai“ vadovas Alvydas Naujėkas sako, kad Lietuvos verslo konkurencingumas dėl energetinės krizės mažėja, todėl verslui reikia greitos pagalbos.

„Energetinė krizė tiekimo grandinėje daro nemažai įtakos, bet, aišku, ji pasiskirsto visiems tolygiai, gal šalyse, kaip Lietuva, ji jaučiasi stipriau, kitose šalyse ne taip stipriai. Šiuo atveju lietuviškas konkurencingumas stipriai sumažėja: medžiagos, pusfabrikačiai, kurie gaminami Lietuvoje, ypač tie, kurių gamybai reikia nemažai elektros“, – spaudos konferencijoje sakė A. Naujėkas.

Korpusinių baldų gamybos įmonės „Inno Line“ vadovas Rolandas Baltuonis sakė, kad elektros kainos turėtų būti fiksuojamos ir gyventojams, ir verslui.

„Negana to, kad pastaruosius metus žaliavų kainos kilo 60–70 proc., įmonių pelningumai krenta, lėšų grąžinti paskoloms ir investuoti iš naujo galimybės mažėja, o tame laikotarpyje dar labai staigia padidėjo elektros kaina, per metus ji pakilo 10 kartų“, – žurnalistams teigė R. Baltuonis.

„Konkuruojame pasaulinėje rinkoje, jei kitos šalys remia ir priima sprendimus, kalbu apie kainų fiksavimą verslui ir gyventojams, manau, pas mus šitos drąsos trūksta“, – pridūrė jis.

Jei nebus aktyvios anticiklinės politikos  leisimės laisvojo kritimo režimu

Sprendžiant ekonominio sunkmečio problemas nederėtų vadovautis ta patirtimi, kurios buvo laikytasi įveikiant 2009 m. finansų krizę, sako prezidentas. Pasak jo, krizių metu valdžia turi vykdyti aktyvią anticiklinę politiką, nes kitu atveju, akcentuoja prezidentas, gresia „laisvojo kritimo režimas“.

„Aš noriu pakartoti tą pavyzdį, kuris leidžia mums teigti apie krizių valdymą prieš 12–13 metų bei 2020 metais, kada kilo pirmoji pandemijos banga. Tai buvo visiškai skirtingas valdžios veiklos algoritmas. Ir mes matome rezultatus. Mes matėme 2009 m. Lietuvoje smukusį BVP – labiausiai visoje Europos Sąjungoje, o 2020 metais mes matome mažiausiai visoje ES smukusį Lietuvos BVP. Skirtumas buvo tas, kad pirmuoju atveju mes mechaniškai taupėme... Žinoma, tada ir galimybės buvo kur kas labiau ribotos.

Mes didinome mokesčius, karpėme išlaidas ir galiausiai bendrame rezultate turėjome didesnę valstybės skolą ir didžiulį nedarbą, milžinišką emigraciją, nuo kurios neatsitokėjome net ir praėjus keliems metams. O 2020 metais mes turėjome pakankamai gerai valdomą situaciją ir neturėjome didesnių makroekonominių nuostolių“, – žurnalistams Klaipėdoje pirmadienį teigė G. Nausėda.

„Įvertinę štai šią patirtį mes galėtume padaryti teisingas išvadas ir suprasti vieną dalyką – jei nebus aktyvios anticiklinės politikos, mes leisimės laisvojo kritimo režimu ir, galimas dalykas, kad tos prognozės, kurios menkai buvo pakoreguotos, kad jas teks koreguoti dar kartą į mažąją pusę“, – pridūrė prezidentas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.