Vyriausybėje – siūlymas 15–16 proc. didinti minimalią algą ir NPD

Socialinės apsaugos ir darbo bei finansų ministrės oficialiai patvirtino, kad minimalią mėnesio algą (MMA) nuo kitų metų siūloma didinti 15 proc., o neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD) – beveik 16 proc.

Vyriausybė ketina svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijų siūlymus didinti NPD ir MMA.<br>V.Balkūno nuotr.
Vyriausybė ketina svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijų siūlymus didinti NPD ir MMA.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2022, 8:42 AM, atnaujinta Sep 21, 2022, 1:22 PM

„Šiandien Vyriausybei dvi ministerijos teikia pasiūlymą MMA didinti 15 proc. iki 840 eurų iki mokesčių, 633 eurų – atskaičius mokesčius. Šis sprendimas teikiamas Vyriausybei, bet su juo grįšime į Trišalę tarybą“, – trečiadienį sakė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

„Maksimaliai taikytiną NPD siūlome didinti 85 eurais nuo 540 iki 625, tai yra 15,7 proc. augimas“, – teigė finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pasak jos, toks NPD didinimas Lietuvos biudžetui kainuotų daugiau nei 160 mln. eurų.

„Poveikis biudžeto pajamoms kitais metais dėl NPD dydžio pokyčio būtų 164,3 mln. mažiau pajamų“, – sakė finansų ministrė.

M.Navickienės teigimu, MMA didinimas reikšmingos neigiamos įtakos šalies ekonomikai neturės, o infliacija dėl to didėtų iki 1 procento.

„Yra nemažai mitų, kad MMA didinimas gali reikšmingai didinti infliaciją arba nedarbą, esame atlikę ekonominę studiją ir įtakos MMA kėlimas šiems reiškiniams – tiek ministerijos analitikai, tiek Lietuvos bankas teigia, kad įtaka infliacijai nėra reikšminga, ji gali būti iki 1 procento“, – sakė M.Navickienė.

Anot jos, siūlymas dėl MMA socialiniams partneriams bus patektas rugsėjo 27 dieną.

„Pristatysime šį sprendimą socialiniams partneriams dar kartą kaip kompromisą. Manome, kad susitarimą tarp profesinių sąjungų ir darbdavių galima surasti“, – kalbėjo socialinės apsaugos ir darbo ministrė.

Sprendimą dėl MMA ir NPD didinimo trečiadienį turėtų priimti Vyriausybė, o galutinį sprendimą dėl NPD kartu su 2023 metų biudžetu turėtų priimti Seimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.