VERT siūlo kriterijus, kuriais tikrintų likusias paraiškas saulės elektrinėms statyti

Suminei saulės elektrinių įrengtai galiai viršijus įstatymu numatytą 2 GW ribą, Valstybinė energetikos reguliavo taryba (VERT) pasiūlė konkrečius kriterijus, pagal kuriuos prašymus statyti saulės elektrines pateikusiems plėtotojams leidžiama jas įrengti.

Valstybinė energetikos reguliavo taryba (VERT) pasiūlė konkrečius kriterijus, pagal kuriuos prašymus statyti saulės elektrines pateikusiems plėtotojams leidžiama jas įrengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Valstybinė energetikos reguliavo taryba (VERT) pasiūlė konkrečius kriterijus, pagal kuriuos prašymus statyti saulės elektrines pateikusiems plėtotojams leidžiama jas įrengti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-09-28 15:40

Kaip Seimo Ekonomikos ir darnios plėtros komisijos posėdyje trečiadienį pristatė VERT Tarybos narė Jelena Dilienė, šiuo metu reguliuotojas turi išnagrinėti 47 likusius prašymus statyti saulės elektrines komerciniais tikslais.

„47 prašymus reikia kažkaip išrikiuoti ir tuos galingumus padalinti. Tam reikia teisinio pagrindo“, – parlamentarams teigė J. Dilienė. Anot jos, tam VERT yra parengusi specialią tvarką, kurioje numatyti kriterijai likusioms paraiškoms įvertinti.

VERT atstovės teigimu, tvarka jau pateikta viešajai konsultacijai, o ketvirtadienį ją aptars ir su rinkos dalyviais.

„Siūlome numatyti kriterijus, kurie leis atsijoti negyvybingus, abejotinus projektus, kad neturėtume problemos nukeltos į ateitį. Reguliuotojo užduotis ne tik išduoti leidimus, bet ir užtikrinti, kad jį gavęs subjektas nepateiks nemalonių staigmenų nei vartotojams, nei institucijoms“, – pristatė J. Dilienė.

VERT, jos teigimu, potencialiems plėtotojams kels reikalavimą pakankamai ilgai valdyti žemės sklypą, kuriame saulės jėgainė būtų statoma. Pavyzdžiui, siekiant išvengti atvejų, kuomet sklypai išsinuomojami keliems mėnesiams.

„Natūralu, kad žiūrėsime, jog tai būtų maksimalus leidimo plėtoti terminas, kad vystytojas spėtų per tą terminą pastatyti elektrinę“, – sakė J. Dilienė.

Pagal kitą kriterijų, pasak VERT atstovės, elektrinės plėtotojas turės užtikrinti, kad vienam megavatui galios įrengti, turėtų būti numatytas vienas hektaras žemės ploto. Nuo šios formulės bus leista nukrypti, jei plėtotojas raštiškai pagrįstų, kad elektrinė bus pastatyta, informuoja J. Dilienė.

„Pareiškėjai turi mums pateikti grafiškai pavaizduotus sprendinius, kad mūsų ekspertai galėtų įvertinti, ar tai nėra „oriniai“ dokumentai, ar iš tikrųjų logiškai susidėlioja, kad tuose sklypuose bus techniškai įmanoma pajėgumus išplėtoti“, – aiškino ji.

Dar VERT ketina vertinti plėtotojų finansinę būklę bei vadybinę, personalo situaciją.

„Žiūrėsime, ar plėtotojas turi pakankamus vadybinius, kompetencijos išteklius, ar turi pakankamai darbuotojų. Tikrai nėra kalbos apie perteklinius biurokratinius reikalavimus. Tiesiog žiūrėsime, ar nėra taip, kad vienas darbuotojas operuoja labai neaiškiu kapitalu, turi skolų, o mes tokiam subjektui išduodame leidimą. Turbūt negalime su visa atsakomybe to daryti“, – kalbėjo VERT Tarybos narė.

Taip pat reguliuotojas tikrins, ar plėtotojas neturi pradelstų skolų, ar jų nuosavo kapitalo santykis tinkamas pagal teisines normas. Be to, bus vertinama, ar statytojas nebuvo teistas, bankrutuojantis, atitinka kitus kriterijus.

Anot J. Dilienės, „praleidus“ visas paraiškas pro šį „kriterijų filtrą“, VERT turės galutinį sąrašą, kuris greičiausiai bus trumpesnis.

„Tikėtina, kad tas sąrašas bus nebe 47 prašymų, o šiek tiek pasikeis. Tada, turėdami tą galutinį sąrašą ir susiskaičiavę rezervuotus pajėgumus matysime, ar (...) turime mažiau nei 2 GW galios ir galime įprastine tvarka išduoti leidimus“, – paaiškino ji.

VERT pirmininkas Renatas Pocius posėdyje argumentavo, kad reguliuotojui geriau laikinai sustabdyti leidimų plėtoti saulės elektrines procesą ir artimiausiais mėnesiais atrinkti tinkamus plėtotojų projektus.

„Tikrai galvojame, kad geriau turėti tą procesą 1–2 mėn. tarpe, išsigryninti, atsakyti į visus klausimus, nei paleisti visą procesą ir dienos pabaigoje turėti chaosą ir neišplėtoti tų elektrinių parkų. Jau šiandien yra tų situacijų, kai išduoti leidimai plėtoti, bet tų parkų tiesiog nėra“, – parlamentarams sakė R. Pocius.

J. Dilienė taip pat pažymėjo, kad suminės galios apribojimas netaikomas gaminantiems vartotojams, nutolusių saulės elektrinių gyventojams plėtotojams, taip pat energetinėms bendrijoms. Nutolusiems saulės parkams plėtoti, anot jos, VERT išdavė ar netrukus išduos 30 leidimų.

Liepą įsigaliojus „Proveržio paketui“, kuriuo palengvintos atsinaujinančios energetikos plėtros procedūros, VERT paskelbė, kad suminė planuojamų įrengti saulės elektrinių galia viršijo šiose pataisose numatytą 2 GW ribą. Dėl to norintiems statyti saulės elektrinės verslo subjektams sustabdyti leidimai projektus plėtoti, o VERT atliko tyrimą, ar galios buvo rezervuotos pagrįstai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.