Įspėja: EURIBOR padidėjimas turi įtakos ir lizingo įmokai

Pastaruoju metu daug kalbama apie EURIBOR kilimą ir paskolų įmokų kilimą, todėl žmonėms dažnai susidaro įspūdis, kad tai liečia tik būsto paskolas. „Luminor lizingas“ vadovė Žydrūnė Samuolienė primena, jog vis dėlto nereikia pamiršti, kad kylant Euribor, didėja ne tik paskolos, bet ir lizingo įmokos.

EURIBOR padidėjimas turi įtakos ir lizingo įmokai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EURIBOR padidėjimas turi įtakos ir lizingo įmokai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
EURIBOR padidėjimas turi įtakos ir lizingo įmokai.<br>V.Skaraičio nuotr.
EURIBOR padidėjimas turi įtakos ir lizingo įmokai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-10-05 11:43

Kaip žinoma, tiek būsto paskolos, tiek lizingo palūkanos susideda iš pinigus skolinančios finansų institucijos nustatytos palūkanų maržos ir EURIBOR. Kadangi EURIBOR beveik septynerius metus buvo neigiamas, gyventojai savaime suprantamu pradėjo laikyti mažas palūkanas ir nekintančias paskolos ar lizingo įmokas.

Tačiau šiemet dėl didelės infliacijos euro zonoje EURIBOR pradėjo sparčiai kilti: šešių mėnesių EURIBOR neseniai viršijo 1,8 proc., trijų mėnesių – 1,2 proc. Tai nulemia ne tik paskolų, bet ir lizingo įmokų didėjimą.

„Luminor lizingas“ vadovė Žydrūnė Samuolienė pateikia pavyzdį, kaip keičiasi lizingo įmoka, jei turi 25 tūkst. eurų kainuojantį automobilį, lizingu įsigytą penkeriems metams, su 10 proc. pradiniu įnašu ir 2,19 proc. palūkanų marža.

„Esant neigiamam EURIBOR, kuris buvo prilygintas nuliui, anksčiau už tokį automobilį tekdavo mokėti apie 390 eurų per mėnesį. Kliento sutartis gali būti susieta su trijų ar šešių mėnesių EURIBOR, todėl esant dabartinėms palūkanoms, jo mėnesio įmoka padidėtų atitinkamai maždaug 8 arba 12 eurų“, – sako Ž.Samuolienė.

Tikslus lizingo įmokos padidėjimas priklauso nuo konkretaus kliento maržos ir nuomos termino. Bet kuriuo atveju reikia atsižvelgti į pokytį, taip pat į galimybę, kad EURIBOR laikui bėgant gali dar kilti.

„Neatmestina, kad po trijų ar šešių mėnesių, kai sutartyse įvyks naujas EURIBOR fiksavimas, lizingo įmoka dėl to dar labiau kils“, – teigia „Luminor lizingas“ vadovė.

Svarbu visiems jau turintiems lizingo įsipareigojimų klientams atliekant periodinius mokėjimus atkreipti dėmesį į mokėjimo grafikus ir įmokas, kurios dėl EURIBOR pakilimo pastaruoju metu padidėjo. Anot jos, klientai atidžiai vertinami prieš suteikiant finansavimą, kad būtų laikomasi atsakingo skolinimosi principų, todėl turėtų nesunkiai susidoroti su palūkanų padidėjimu.

Kita vertus, pats žmogus taip pat turi įvertinti savo finansines galimybes, kad jo sprendimas būtų apgalvotas, o įsipareigojimus jis galėtų vykdyti visą numatytą laikotarpį,“ – pabrėžė Ž.Samuolienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.