Dalis lietuvių Vėlines leis ne kapinėse, o po Egipto saule: kelionėms pinigų negailima

Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje. Išvykoms ruošis ir šeimos, juk tą savaitę moksleiviai atostogaus. Be to, nors gyventojai užsukę į parduotuves skaičiuoja eurus, kelionėms, pasirodo, yra linkę negailėti. Visgi laisvomis dienomis galės džiaugtis ne visi darbuotojai, Valstybinė darbo inspekcija (VDI) jiems primena, ką vertėtų žinoti.

Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Šiemet dalis lietuvių Vėlines išnaudos trumpam poilsiui užsienyje.<br>A.Barzdžiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 26, 2022, 9:39 AM

Patraukia užsienin

„Kapelius sutvarkėme, papuošėme, o lapkričio 1 d. dar kartą važiuosime aplankyti, tik jau su vaikais“, – „Lietuvos ryto“ televizijai sakė panevėžietis.

Tačiau dalis Lietuvoje neliks. Kapus iš anksto sutvarkę kai kurie patrauks į užsienį ir poilsiui išnaudos nemažai laisvų dienų bei tuo metu savaitę truksiančias moksleivių atostogas.

„Likę Lietuvoje keliaus po kapines, o nusprendę pailsėti dauguma rinkosi Turkiją“, – portalui lrytas.lt teigė Lietuvos kelionių verslo asociacijos atstovas Udrius Armalis.

Tai patvirtino ir „Baltic Tours“ atstovė Rasa Levickaitė: „Kasmet dvi lapkričio nedarbo dienos sudaro puikias galimybes išvykti trumpų atostogų, o jei pavyksta jas suderinti su moksleivių atostogomis, išvykos būna ilgesnės.“

Pasak R.Levickaitės, lietuviai poilsiui visą rudenį daugiausia renkasi šiltas vietas: Kanarų salas, Pietų Ispaniją, Kiprą ar Egiptą. Kai kurie vyksta ir į pažintines keliones po Europos miestus, lanko pramogų parkus, legolendą, disneilendą.

Tačiau „Booking.com“ sistemoje matyti, kad lietuviai plūstels ir į Lietuvos kurortus. Nuo spalio 29 iki lapkričio 2 d. viešnagės vietų apstu tikrai nelikę, užimtumas siekia 80–89 proc.

Kelionėms negaili

Nors augančios prekių ir paslaugų kainos tuština lietuvių pinigines, kelionėms šie vis tiek negaili. Anot R.Levickaitės, tiesiog daugelis per pandemiją, kada keliauti buvo neįmanoma ar sudėtinga, sukaupė nemenką atostogoms skirtą pinigų sumą ir dabar ją be širdies skausmo yra pasiryžę išleisti.

Už savaitės atostogas užsienyje vienas asmuo dažniausiai pakloja apie 600–800 eurų.

„Poilsis yra poilsis, žmonės keliauja ir tam netaupo. Po pandemijos visi dar labai nori ir tik pasitaikius progai yra pasiruošę keliauti“, – antrino ir U.Armalis.

Be to, kaip teigė pašnekovas, šiemet matoma nemaža konkurencija tarp kelionių organizatorių, tad pigesnių kelionių variantų tikrai buvo galima rasti.

Vis dėlto R.Levickaitė atkreipė dėmesį, kad daugelyje Europos šalių moksleiviai atostogauja panašiu metu, todėl viešbučių užimtumas tokiomis dienomis pasiekia vasaros piką ir kainos gerokai šokteli, nes ir kitų šalių gyventojai tokiu metu keliauja.

„Vietų stygius ir kainų augimas stebimas kasmet. Laimi planuojantys iš anksto, nes štai dabar laisvų dienų lapkričio pirmoms dienoms jau nebėra, už jokius pinigus vietų lėktuve neatsiras“, – portalui lrytas.lt sakė ji.

Už darbą per šventes – dvigubas atlyginimas

Deja, ne visi darbuotojai galės ilsėtis ar per Vėlines užsukti į kapines, mat teks dirbti. Pavyzdžiui, prekybos tinklai teigia lapkričio 1 ir 2 dienomis dirbsiantys ir darbo laiko netrumpinsiantys.

VDI primena, kad švenčių dieną dirbama tik darbuotojui sutikus, išskyrus atvejus, kai dirbama pagal suminę darbo laiko apskaitą ar kolektyvinėje sutartyje yra numatyti tam tikri atvejai.

Nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos gali būti skiriamos budėti, dirbti naktį, poilsio ir švenčių dienomis ir siunčiamos į komandiruotes tik su jų sutikimu. Pagal šią nuostatą taikoma išimtis, t. y. net ir dirbant pagal suminę darbo laiko apskaitą (t. y. pamaininis darbas) reikalingas nėščios, neseniai pagimdžiusios ir krūtimi maitinančios darbuotojos sutikimas dirbti šventinę dieną.

Už darbą švenčių dieną mokamas ne mažesnis kaip dvigubas darbuotojo darbo užmokestis.

Už viršvalandinį darbą švenčių dieną mokamas ne mažesnis kaip du su puse darbuotojo darbo užmokesčio dydžio užmokestis.

Darbuotojo prašymu, darbo poilsio ar švenčių dienomis laikas ar viršvalandinio darbo laikas, padaugintas iš Darbo Kodekso 144 str. 1–4 dalyse nustatyto atitinkamo dydžio, gali būti pridedami prie kasmetinių atostogų laiko.

Darbuotojo ir darbdavio vienų kitiems perduodami dokumentai (pranešimai, prašymai, sutikimai, prieštaravimai ir kita) ir kita informacija turi būti pateikiami raštu.

Sutikimo forma konkrečiai neapibrėžta, todėl sutikimas gali būti išreiškiamas laisvos formos dokumente.

„Vienintelė išimtis, kai šis darbas neapmokamas įprasta tvarka, tai darbuotojo prašymas, kad darbo poilsio ar švenčių dienomis laikas ar viršvalandinio darbo laikas, padauginus iš atitinkamo koeficiento, būtų pridėtas prie kasmetinių atostogų laiko. Tai reiškia, kad darbo švenčių metu sąskaita galite pailginti kasmetines savo atostogas“, – priminė VDI kancleris Šarūnas Orlavičius.

VDI atstovas Laurynas Gudžiūnas taip pat pabrėžė, kad prieššventinės dienos darbo laikas turėtų būti valanda trumpesnis.

Visgi Darbo kodekso linkę laikytis ne visi darbdaviai.

„Visada atsiras darbdavys, nesilaikantis reikalavimų. Tam užkardyti reikia kreiptis į Darbo ginčų komisiją ar profesinę sąjungą, nes Darbo kodeksas yra įstatymas, jo privalu laikytis visiems“, – „Lietuvos ryto“ televizijai pabrėžė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.