Byloje dėl nekokybiško gydymo ligoninėje – sprendimas: šalpos pensijos gali būti išskaičiuojamos tik iš turtinės žalos

​Lietuvos apeliacinis teismas priėmė naują sprendimą civilinėje byloje, kurioje spręstas klausimas dėl atlygintinos žalos, padarytos dėl ligoninėje suteiktų nekokybiškų gydymo paslaugų, dydžio nustatymo. Teismas priteisė iš atsakovės Lietuvos Respublikos, atstovaujamos Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos, 1 059 Eur turtinės ir 16 800 Eur neturtinės žalos atlyginimo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Šalpos pensijų tikslas yra užtikrinti netektas pajamas, o ne atlyginti patirtus dvasinius išgyvenimus.<br>T.Bauro nuotr.
Šalpos pensijų tikslas yra užtikrinti netektas pajamas, o ne atlyginti patirtus dvasinius išgyvenimus.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2022, 11:39 AM

Byloje kilo klausimas, ar ieškovui (mirusio tėvo sūnui) valstybės skirta našlaičio pensija ir išmoka laidojimo išlaidoms turėtų būti išskaičiuota iš bendro žalos dydžio, t. y. turtinės ir neturtinės žalos, ar tik iš turtinės žalos dydžio.

Pirmosios instancijos teismas nusprendė, kad ieškovui atlygintinos žalos dydis apskaičiuojamas sudėjus nustatytos turtinės ir neturtinės žalos dydžių sumas ir iš gautos bendros sumos atėmus asmeniui priklausančias valstybės išmokas – našlaičio pensiją ir išmoką laidojimo išlaidoms.

Lietuvos apeliacinis teismas nesutiko su apygardos teismo išvada, kad minėtos valstybės išmokos turi būti išskaičiuotos tiek iš turtinės, tiek ir iš neturtinės žalos dydžio, ir konstatavo, kad šių išmokų dydžiu gali būti mažinama tik turtinė žala.

„Teisėjų kolegija pažymėjo, kad valstybės skiriamos šalpos pensijos ir neturtinės žalos kompensavimas turi visiškai skirtingą paskirtį ir tikslą. Šalpos pensijos užtikrina minimalias pajamas asmenims neįgalumo, netekto darbingumo ir senatvės atvejais, taip pat mėnesines pinigines išmokas mirusiojo vaikams (įvaikiams), o neturtinė žala yra asmens fizinis skausmas, dvasiniai išgyvenimai, nepatogumai, dvasinis sukrėtimas, emocinė depresija, pažeminimas, reputacijos pablogėjimas, bendravimo galimybių sumažėjimas ir kita, teismo įvertinti pinigais“, – rašoma pranešime žiniasklaidai.

Todėl šalpos pensijų tikslas yra užtikrinti netektas pajamas, o ne atlyginti patirtus dvasinius išgyvenimus, t. y. neturtinę žalą.

Apeliacinio teismo vertinimu, šiuo atveju apygardos teismas supainiojo du skirtingus žalos kompensavimo modelius, todėl jis nepagrįstai nusprendė, kad ieškovo patirta neturtinė žala gali būti mažinama suma, kurią ieškovas gavo kaip našlaičio šalpos pensiją.

Lietuvos apeliacinis teismas išaiškino, kad kaip našlaičio pensija ieškovui priskaičiuota suma galėjo būti išskaičiuota tik iš nustatytos turtinės žalos, kaip netekto išlaikymo, dalies, o ne iš patirtos neturtinės žalos. Taip pat ir valstybės mokama išmoka laidojimo išlaidoms gali būti išskaičiuojama tik iš turtinės žalos (priteistinos patirtų laidojimo išlaidų sumos), teigiama pranešime.

Lietuvos apeliacinio teismo sprendimas civilinėje byloje įsiteisėja jo priėmimo dieną, tačiau per tris mėnesius gali būti kasacine tvarka skundžiamas Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.