Su siaubu žiūri į naują vaikų priežiūros tvarką nuo sausio 1 d.: tai laiko prievarta ir šeimos silpninimu

2023 m. keičiama vaiko priežiūros atostogų suteikimo tvarka ir vaiko priežiūros išmokų dydžiai. Numatoma, kad atostogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais, o to atsisakius bendra trukmė trumpės. Tėvai tokias pataisas laiko prievartos mechanizmu, esą tai šeimą tik silpnins.

Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Numatoma, kad vaiko priežiūros atsotogų laiką mamos turės dalytis su tėčiais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-11-21 17:40, atnaujinta 2022-11-22 10:56

Vaiką augins abu

Nuo kitų metų sausio 1 d. keičiasi vaiko priežiūros atostogų tvarka. Konkretų biudžetą Seimas patvirtins antradienį, tačiau jau dabar Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skelbia, kas laukia naujagimio tėvų.

Pagrindinis pokytis – vaiko priežiūros tvarka. Ministerija skelbia, kad Europos Sąjunga priėmė direktyvą, kuri numato pareigą visoms valstybėms numatyti tiek tėčiui, tiek mamai būtinus vaiko priežiūros mėnesius.

Tai reiškia, kad tiek vaiko tėtis, tiek mama bent po du mėnesius turėtų prižiūrėti savo mažylį, o likusį laiką bus galima dalintis pagal šeimos poreikį. T. y., jei vaiką daugiausia prižiūri mama, tėtis vis tiek bent du mėnesius turėtų pasiimti atostogų ir prižiūrėti vaiką, o mama per tą laiką turėtų eiti į darbą. Abu tėvai vienu metu pasiimti atostogų negali. Jeigu tėtis nutartų nenorintis pasiimti jam priklausančių dviejų mėnesių tėvystės atostogų, tie mėnesiai mamai nepersiduotų, t. y., bendra vaiko priežiūros išmokos gavimo trukmė sutrumpėtų.

Jeigu vaiką augina tik vienas iš tėvų, jis turės teisę į du neperleidžiamus vaiko priežiūros atostogų mėnesius ir turės teisę gauti vaiko priežiūros išmoką už papildomą dviejų mėnesių trukmės vaiko priežiūros atostogų dalį.

Nauja tvarka primena prievartą?

Tačiau kai kurie tokį tėčių skatinimą pasiimti tėvystės atostogas laiko prievarta ir šeimos silpninimu.

„Man labai gaila, kad geri dalykai eina per tam tikrą priedangą ir manipuliaciją, ypač, kai mes kalbame apie neperleidžiamas atostogas, kur tėčiai prievartaujami būti su vaikais. Kur kas geriau skatinti tėčius būti su vaikais, bet ne per manipuliacijas versti šeimas priimti joms primetamas iš viršaus vaikų priežiūros sąlygas. Mes turime labai gražios praktikos – vienas mėnuo tėvystės atostogų yra fantastiškas. Dabar pirmą mėnesį ir tėtis, ir mama dažniausiai būna su vaikučiu. Tad geriau vystykime tai, ką turime geriausio, bet tik neprivartaukime šeimų paklusti siaurų interesų ar neišmanymo vedinų valdžioje esančių žmonių valiai.

Jeigu valstybė iš tikrųjų nori labiau paskatinti tėčius įsitraukti į vaikų ugdymą, reikia sekti tuo pačiu, jau pasiteisinusiu keliu – tėčiams duoti papildomai atostoginių pinigų, kad jie galėtų daugiau laiko praleisti su vaikais, bet neišgrūdant tuo pačiu metu mamos į darbą. Nebent tai būtų pačios šeimos pasirinkimas ir noras. Deja, iš tikrųjų šis sumanytas projektas apie tai, kaip mamą atimti iš šeimos“, – portalui lrytas.lt sakė Lietuvos tėvų forumo tarybos narys Audrius Murauskas.

Pasak jo, ką tik gimusiam kūdikėliui labai svarbu būti su mama, ypač jei ji žindanti.

„Jeigu šeima nutaria vaiką žindyti net dvejus ar trejus metus, tai mama prievartaujama nutraukti žindymą, nes turi eiti į darbą.

Kita vertus, kokia nauda iš tos mamos, sugrįžusios į darbą? Pavyzdžiui, mama – pradinių klasių mokytoja. Kai ji išeina į dekretą, jos klasę perima kolegos ir ugdo kelerius metus. Dabar staiga po metų atsiranda ankstesnioji mokytoja.

Kaip tiems pirmokams jaustis, kai staiga vėl pasikeitė mokytoja? O po dviejų mėnesių ir vėl sugrįžta anas mokytojas? Ir tai – tik viena profesija. Galime kalbėti apie aibę kitų specialybių, kur momentinis sugrįžimas įneša tik daugiau sumaišties“, – kalbėjo A.Murauskas.

Ir nors valdžia naujomis pataisomis sako stiprinsianti šeimą, ypač tėčių ryšį su vaikais, pasak Lietuvos tėvų forumo nario, šeima taps tik silpnesnė.

„Tos jėgos, kurios siekia silpninti šeimą, šiandien pradėjo labai aiškiai reikštis. Aš pasisakau už tai, kad vieno gėris nebūtų prievarta brukamas kitam. Jei yra moterų, kurios natūraliai neturi mamystės geno, jos saviraišką įgyvendina darbe. Bet toms, kurios turi labiau išreikštą mamystės geną, reikia sudaryti sąlygas auginti jaunąją kartą – tai yra valstybės pagrindas.

Kuo daugiau mes skirsime dėmesio vaikams jų ankstyvajame periode, tuo stipresnės asmenybės užaugs ateityje. Labai keistai atrodo, kai šeimai nurodoma, ką jai daryti, ko nedaryti, o paskui tikimasi, kad joje užaugs savarankiški asmenys, gebantys prisiimti atsakomybę ne tik už save, bet ir už mūsų šalį. Kai jie užauga nesavarankiški, tada valstybė toliau jais rūpinasi. Taip pati valstybė save įsivaro į akligatvį. Kam taip naudinga ugdyti „avių bandą“? Tiems, kurie tiesiog trokšta kažką valdyti“, – pabrėžė pašnekovas.

Jis aptarė ir Europos Sąjungos direktyvą. Anot A.Murausko, joje sakoma, kad sąlygos negali būti bloginamos, o Lietuvos valdžia būtent tą ir daro.

„Lietuva pakankamai daug mėnesių skiria motinystės atostogomis, o nemažai šalių išleidžia tik pusei metų. Daugeliui šalių dar reikia pasimokyti Lietuvos. Bet Lietuva, deja, įgyvendindama direktyvas, sąlygas šeimoms tik blogina, taip netgi pažeidinėja tarptautinius įstatymus. Tai liūdina. Kai taip elgiamasi, natūralu, kad pradedi galvoti, jog kažkam tai yra naudinga“, – svarstė A. Murauskas.

Tai, jog tėčiui atsisakius pasiimti vaiko priežiūros atostogas, tie du mėnesiai nėra perleidžiami mamai ir sutrumpėja bendra vaiko priežiūros išmokos gavimo trukmė, A.Murauskas laiko savotiška bauda.

„Man atrodo, mes turime ugdyti savarankiškas šeimas ir sudaryti sąlygas jiems pasirinkti geriausias sąlygas, o ne nuspręsti, kas jiems gerai, tuo labiau ne bausti“, – pabrėžė vyras.

Jis pripažino, Seimo eskaluojami pataisų tikslai, esą siekiama stiprinti tėčių ryšį su vaikais, – svarbūs. Tačiau jų reikėtų siekti ne taip.

„Kad tėčiams trūksta stipresnio ryšio su vaikais, aš tai pastebiu. Bet taip pat pastebiu didesnę dalį sąmoningėjančių tėčių, daugiau įsitraukiančių į vaikų priežiūrą bei ugdymą. Reikėtų sudaryti tėčiams tinkamas sąlygas turėti didesnes galimybes pasitraukti iš darbo vietos, išlaikant jų darbo pajamas, kad pagrindiniai šeimos maitintojai per vaikų priežiūros atostogas galėtų tinkamai pasirūpinti tiek šeimos išlaikymu, tiek skirti didesnį dėmesį vaiko mamai ir vaikučiui.

Jei tėtis galėtų leisti laiką su vaiku ir išlaikyti darbo užmokestį, garantuoju, kad jis mielai tą darytų. Jeigu būtų galimybė vaiko priežiūros atosotogas tėčiui pasiimti po atskirą dieną per visą tą laikotarpį, tada galbūt tėčiai nedirbtų penktadieniais ir turėtų ilgesnį savaitgalį su šeima. O kada valdžios žmonės bando prievarta primesti neperleidžiamas atostogas, tada realiai šeimos nėra remiamos. Deja, jos yra tiesiog apvagiamos“, – nuomonę dėstė A.Murauskas.

Jis sakė, kad taip mano ne jis vienas. Nuo 2023-iųjų besikeičiančios tvarkos nelaukia dažna šeima.

„Teko bendrauti su labai daug šeimų ir neteko sutikti nė vienos, kuri būtų patenkinta šiais valdžios primetamais vaiko priežiūros atostogų pakeitimais“, – pridūrė pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.