Seimas priėmė galutinį sprendimą – NPD bus didinamas iki 625 eurų

Antradienį Seimas priėmė gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo projektą, kuriuo padidintas neapmokestinamų pajamų dydis (NPD) 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.

Antradienį Seimas priėmė GPM įstatymo projektą, kuriuo padidintas NPD 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.<br>Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD)
Antradienį Seimas priėmė GPM įstatymo projektą, kuriuo padidintas NPD 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.<br>Neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD)
Antradienį Seimas priėmė GPM įstatymo projektą, kuriuo padidintas NPD 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Antradienį Seimas priėmė GPM įstatymo projektą, kuriuo padidintas NPD 85 eurais, nuo 540 iki 625 eurų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-11-22 12:15, atnaujinta 2022-11-22 13:47

Už šį projektą balsavo 126, susilaikė 1, prieš nebalsavo nei vienas Seimo narys.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas pabrėžė, kad darbo santykių apmokestinimas yra nuoseklus – NPD didinamas ne vienerius metus.

„Yra nuosekli Lietuvos valstybės politika mažinti darbo santykių apmokestinimą. Tą darė ir ankstesnė Vyriausybė, tą daro ir ši Vyriausybė užtikrindama, kad socialinė atskirtis sumažėtų, (...) siekiant užtikrinti, kad būtų paskata žmonėms dirbti, (...) kad patys žmonės galėtų apsispręsti, kur jie norėtų išleisti savo sunkiai uždirbtus pinigus“, – [posėdyje sakė komiteto vadovas.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys siūlė nustatyti tikslą ne NPD suvienodinti su minimalia mėnesio alga (MMA), o kokiu greičiu to būtų siekiama.

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, jeigu ankstesnės valdžios nebūtų panaikinusios papildomo NPD už vaikus, nustatant didesnes išmokas už juos, šis dydis būtų šiek tiek didesnis.

„Prieš keletą metų buvusios Vyriausybės iniciatyva buvo atlikta reforma ir papildomai neapmokestinamas pajamų dydis už vaikus buvo pakeistas išmoka už vaikus (...) motyvuojant tuo, kad papildomu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu negali pasinaudoti žmonės, kurių pajamos yra mažesnės. Tai jeigu jau sykį Lietuvos politikai susitarė dėl paramos vaikus auginančioms šeimoms vienu būdu, tai galbūt nebūtų jau labai gražu dabar bandyti vėl grįžti – koalicija yra kita, tai kitai koalicijai pasiūlyti tokią pačią naštą biudžetui uždėti ir per mokesčių lengvatas“, – teigė premjerė.

Pasak jos, NPD didinamas atsižvelgus į ekonomikos dinamiką.

GPM įstatymo projektu siekiama tiems gyventojams, kurių mėnesio pajamos neviršija 1926 eurų (maždaug vieno Finansų ministerijos 2022 metų rugsėjį parengtame ekonominės raidos scenarijuje 2023 metams projektuojamo vidutinio darbo užmokesčio), už 2023 metus taikyti didesnį nei šiuo metu galiojantį maksimalų mėnesio NPD – 625 eurų (atitinkamai didesnį – 7500 eurų – metinį NPD); gyventojams, kurių pajamos per mėnesį viršija 1926 eurus, būtų išlaikytas šiuo metu taikomas NPD, t. y. jiems taikytinas NPD ir toliau būtų apskaičiuojamas pagal šiuo metu Gyventojų pajamų mokesčio įstatyme nustatytą formulę.

1926 eurų bruto mėnesio atlyginimo riba, iki kurios taikomas NPD didėtų (palyginti šiuo metu galiojanti riba, iki kurios taikomas didesnis NPD, yra 1704 eurai), parinkta atsižvelgiant į projektuojamą vidutinį mėnesinį kitų metų darbo užmokestį ir siekiant užtikrinti tolygų mokesčių naštos pasikeitimą tarp asmenų, kuriems NPD didėja, ir asmenų, kurių NPD nesikeičia, kartu išlaikant NPD formulės paprastumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.