Kaip nemažai sutaupyti apsiperkant? Dalijasi veikiančiomis taktikomis ir įpročiais, kuriuos reiktų pakeisti

Vieno vienintelio patarimo, kuris padėtų apsaugoti šeimos biudžetą nuo infliacijos, nėra, tačiau šiek tiek pakeitus savo įpročius laikui bėgant net ir iš pažiūros nedideli kasdieniai pokyčiai gali virsti gana reikšminga sutaupyta suma. Kokios taupymo taktikos veikia, o ko reiktų vengti, einant apsipirkti?

Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Pakeitus savo įpročius galima reikšmingai sutaupyti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 29, 2022, 10:10 AM

Infliacija ir padidėjusios kasdienės išlaidos gyventojus skatina įdėmiau įvertinti savo finansines galimybes ir atrasti būdų apsipirkti pigiau. Pasikeitusius pirkėjų įpročius stebi ir prekybininkai.

„Žmonės yra tapę racionalesni, labiau seka akcijas ir pagal tai planuoja savo pirkinius. Akcijos ir kitos įvairios nuolaidos visada buvo svarbios pirkėjams, tačiau šiuo metu tai yra ypač aktualu.

Net 82 proc. pirkėjų nurodo, kad jiems yra svarbu, jog apsiperkant jų pageidaujamai prekei būtų taikoma nuolaida, nes tai padeda sutaupyti“, – šį rudenį „Spinter Research“ atliktos apklausos duomenimis dalijasi prekybos tinklo „Maxima“ Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Nuolaidų ir akcijų „medžioklė“ yra vienas populiariausių būdų sutaupyti, tačiau sutaupyti gali padėti ir kiti nesunkiai į savo apsipirkimo rutiną įtraukiami įpročiai.

Rekomendacijos, kurios padės sutaupyti

Planuokite. Galimybės sutaupyti prasideda dar prieš įžengiant į parduotuvę – visų pirma, rekomenduojama namie gerai apsižiūrėti, kokių produktų jau yra šaldytuve ir virtuvės spintelėse.

Patogu pirmiausiai suplanuoti patiekalus, kuriuos norite gaminti, o tuomet pagal juos – reikalingus produktus. Planuodami bent kelioms dienoms ar visai savaitei, galėsite susidėlioti kasdienį namų valgiaraštį taip, kad tie patys ingredientai būtų panaudoti keliems patiekalams. Taip išvengsite ir maisto išmetimo.

Be to, pirkinių sąrašas padės susilaikyti ir nuo impulsyvių pirkinių bei sekti savo biudžetą. Jei tikrai norite sutaupyti kuo daugiau, verta nusistatyti savaitės biudžetą produktams. Paskaičiuokite, kiek galite daugiausiai išleisti, o tada susidarykite pirkinių sąrašą taip, kad neviršytumėte ribos.

Atidžiai sekite siūlomas akcijas. Planuojant, ką gaminsite, verta peržvelgti siūlomas akcijas bei kitus geros kainos pasiūlymus ir iš jų pasisemti įkvėpimo būsimiems patiekalams. Aktualias nuolaidas sekti patogu tiek pasiėmus leidinį parduotuvėje, tiek atsivertus „Maxima“ internetinį puslapį ar mobiliojoje programėlėje.

Akcijų metu verta daugiau įsigyti tų maisto produktų, kurie nėra greitai gendantys ir gali būti virtuvės spintelėje laikomi ilgesnį laiką, pavyzdžiui, kava, cukrus, miltai, makaronai, konservuota produkcija.

Atkreipkite dėmesį ne tik į savaitines akcijas, bet ir į specialias kampanijas. „Akcinių prekių pasirinkimą esame išplėtę su antiinfliacine kampanija „Kainų kaina“, kurią pradėjome dar vasaros pabaigoje. Naujovė yra tai, kad būtiniausius kasdienio vartojimo maisto produktus ir kitas buities prekes visam mėnesiui užtikriname už ypač mažą kainą. Tai leidžia žmonėms dar labiau planuoti savo pirkinius ir sudaro galimybę sutaupyti“, – sako M. Tilmantas.

Išlikite lankstūs. Jeigu visada perkate savo pamėgtą prekės ženklą, atkreipkite dėmesį į alternatyvas – galbūt verta išbandyti panašų produktą žemesne kaina. Galite nustebti, kad kokybe jis beveik ir nenusileis.

Ir nors yra labai svarbu planavimas, rekomenduojama parduotuvėje išlikti atviriems alternatyvoms – galbūt pastebėsite, kad panašus produktas siūlomas patrauklesne kaina. Pavyzdžiui, verta lanksčiau žiūrėti į pamėgtą mėsą ir karts nuo karto pasirinkti bent kitą jos dalį – tarkim, vietoj vištienos krūtinėlės išmėginti šlaunelių mėsą, ypač jei yra geresnis kainos pasiūlymas.

Pirmenybę teikite sezoniniams produktams. Vaisiai, uogos, daržovės yra siūlomi geriausia kaina tuomet, kai yra jų derliaus pikas. Natūralu, kad vasarą braškės pigesnės nei žiemą, o moliūgų ar cukinijų patraukliausia kaina galima įsigyti rudenį. Gruodis – palankus metas pasimėgauti mandarinų, persimonų, granatų derliumi.

Nepamirškite lojalumo kortelių ir specialių nuolaidų klubų. Prieškalėdinio skubėjimo metu dažnas pradeda skaičiuoti kiekvieną minutę, tačiau atnaujintomis „Ačiū“ kortelėmis pasinaudoti tetrunka akimirką, nes nuo šiol jos yra bekontaktės. Net jeigu kortelę ir pamiršote namuose ar kitoje rankinėje, jos nuolaidomis galite pasinaudoti įsijungę „Maximos“ programėlę.

Lojalumo programos dalyviai sulaukia papildomų specialių akcijų, nuolaidų konkrečioms prekėms, dalį išleistų lėšų susigrąžina į kortelę „Maxima“ pinigais, taip pat jiems įvairias nuolaidas suteikia ir „Maximos“ partneriai, jie kviečiami dalyvauti įvairiuose žaidimuose, mugėse, nuolaidų dienose ir svarbiausiuose išpardavimuose. Šiemet išplėstas ir „Ačiū“ klubų pasirinkimas, kurių nariai sulaukia specialių ilgalaikių pasiūlymų, parengtų pagal jų poreikius bei pomėgius.

Sekite savo progresą. Svarbu žinoti, kad pastangos sutaupyti duoda vaisių – tuomet tai paskatins ir toliau daryti pokyčius savo įpročiuose. Rekomenduojama įvertinti savo išlaidas maisto produktams prieš ir po to, kai pradėjote daryti pokyčius. Matoma pažanga motyvuoja.

Įpročiai, kurie gali patuštinti kišenę

Norint suvaldyti išlaidas kartais galima netyčia pasiekti ir priešingo rezultato. Specialistai įvardija kelias pirkėjų klaidas, kurios mažina galimybes sutaupyti.

Kas savaitę naudojamasi tuo pačiu pirkinių sąrašu. Lengva įprasti kiekvieną savaitę parduotuvėje pirkti tuos pačius maisto produktus, pagal tą patį pirkinių sąrašą. Tikėtina, kad galiausiai sumokėsite daugiau, jei prekes į krepšelį dėsite neatsižvelgdami į jų kainą. Verčiau paįvairinti savo mitybą ir sumažinti išlaidas išbandant produktus, siūlomus su nuolaida būtent tą savaitę.

Atsargų nusiperkama daugiau nei reikia. Patrauklios akcijos vilioja apsirūpinti atsargomis, tačiau svarbu neįsigyti per daug tų produktų, kurie genda – pavyzdžiui, jogurto, pieno ar šviežios mėsos. Vienas iš „Kainų kainos“ iniciatyvos išskirtinumų yra tai, kad tos pačios ypač mažos kainos kasdienėms prekėms užtikrinamos visą mėnesį. Tai leidžia pirkėjams jaustis saugiau žinant, kad šviežių pamėgtų produktų už patrauklią kainą jie ras ir kito apsilankymo metu.

Be to, dėmesį kreipti reikėtų ne tik į produkto galiojimo terminą, bet ir į jo laikymo sąlygas namuose. Laikomi netinkamai net ir ilgesnio galiojimo produktai gali prarasti savo vertę. Pavyzdžiui, drėgnai ir nesandariai laikant miltus ar kruopas atsiranda pelėsio ar mikroorganizmų įsikūrimo rizika. Tuo tarpu actas, kurį dažnas laiko spintelėje kambario temperatūroje, ten palaipsniui praranda savo savybes – verčiau jo butelį įdėti į šaldytuvą.

Perkama aklai pagal receptą. Mažai tikėtina, kad daugelis vienam receptui reikalingų produktų bus parduodami palankiausiomis kainomis tuo pačiu metu. Leiskite sau improvizuoti ir rinktis alternatyvas – tarkim, veršieną recepte pakeisti kiauliena ar panyrą – lietuviškuoju varškės sūriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.