Elektros kainos girliandų entuziastų nebaugina: juk Kalėdos – vieną kartą metuose

Artėjant metui puošti Kalėdų eglutę išaugusios elektros energijos kainos ne vieną gali priversti susimąstyti – su elektrine girlianda ar be? Energijos suvartojimas – skausminga pastarųjų dienų tema. Vis dėlto ekspertai tikina, jog dėl Kalėdų girliandų ir šviečiančių papuošimų vargu ar reikėtų nerimauti.

Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>Redakcijos archyvo nuotr.
Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Samanta Ilonytė

Dec 5, 2022, 11:46 AM, atnaujinta Dec 5, 2022, 11:49 AM

LED – taupesnis sprendimas

Elektros energijos sąnaudos, kalbant apie kalėdinius papuošimus, tikrai galėdavo būti nemenkos anksčiau, kuomet šiam tikslui buvo naudojamos kaitrinės lemputės. Skaičiuojama, kad jos suvartodavo mažiausiai dešimt kartų daugiau elektros energijos nei dabartinės LED panašų šviesos srautą duodančios lemputės.

Ant kiekvienos girliandos yra nurodyta jos galia, matuojama vatais (W). Pavyzdžiui, 100 lempučių girliandos galia paprastai yra 9 W. Vadinasi, kad sunaudotų vieną kWh elektros energijos, lemputė turi degti 111 valandų su trupučiu, o tai yra vos daugiau nei puspenktos dienos.

Šiuolaikiniai šviečiantys kalėdiniai papuošimai tikrai taupūs ir suvartos labai nedaug elektros energijos. Būtent todėl, didėjant elektros kainoms, puošti namų nesibaimina ir jau daugelį metų šią tradiciją puoselėjančios Panevėžio rajono šeimos ir gyventojai. Tai – Dantų šeima Krekenavoje, Raimundas Mackevičius Daukniūnuose ir Vytautas Žekonis Vaivaduose.

Kalėdos – kartą metuose

Krekenaviečiai namo įžiebimą planuoja gruodžio 17 dieną. Dukra Gretė Dantaitė teigė, kad kalėdinis namo puošimas yra jų šeimos tradicija, tad šie metai ne išimtis.

„Kasmet sugalvojame kažką naujo. Pernai statėme eglutę pievoje, o šalia stovėjo elniukai ir Kalėdų Senelis. Šiais metais atsiras vėl šiek tiek daugiau lempučių, nes jau pernai tam pasiruošėme. Planuojame ir naują dekoraciją. Labai tikiuosi, kad spėsime, nes šiuo metu tėvai Lietuvoje liko dviese. Aš ir brolis esame išvykę į užsienį, todėl puošimo pradžią padarys mama ir tėtis, o mes pasistengsime grįžti kuo anksčiau ir prisijungti prie darbų, kad iki švenčių viskas būtų paruošta“, – kalbėjo mergina.

Šeima tikslaus šiais metais naudojamų lempučių skaičiaus nežino. Tačiau G. Dantaitė atskleidė, jog pernai lempučių buvo beveik 27 tūkstančiai, tam prireikė maždaug pusantro kilometro laidų, tai šiemet jų bus gerokai daugiau.

„Nors namuką planuojame įžiebti gruodžio 17-ąją, tačiau tądien viskas dar nebus iki galo paruošta. Puošimas vyksta po truputį. Taigi, kaskart praeidami pro šalį žmonės matys vis pilnesnį vaizdą“, – sakė ji.

„Taip, kainos kyla, tačiau esam tam pasiruošę. Juk Kalėdos – vieną kartą metuose! Mes ir ankstesniais metais lempučių nelaikėme įjungę visą parą. Šiais metais planuojame girliandas įjungti nuo 17 val. iki maždaug 23 val. O per pačias šventes lemputes paliksime per visą naktį“, – pasakojo krekenavietė.

Namus puoš

Kaip ir kasmet, visu gražumu prieš Kalėdas nušvito namas, esantis Vaivadų gyvenvietės pradžioje. Čia šeimininkauja V. Žekonis. Pradėjęs nuo kelių dekoracijų, vyras taip įsisuko į puošybos procesą, kad dabar jį vadina vienu didžiausių savo pomėgių. O viskas prasidėjo nuo prekybos centre pamatytų šviečiančių elniukų, kuriuos šeimininkas įkurdino ant savo namo verandos.

Vaivadiškis tikino, jog šiais metais apie visišką dekoracijų atsisakymą nebuvo nė minties.

„Namas jau papuoštas. Tai – grožis, jausmai, kurie nevertinami pinigais. Kiekvienas pasirenka, kur savo uždirbtus pinigus leisti. Vieni tą daro eidami į restoranus, kiti – puošdami namą Kalėdoms. Tikrai, net kalbos nebuvo, kad šiemet nepuošiu. Naudoju LED girliandos, kurios yra išties taupios, todėl daug elektros tikrai nesuvartoja. Vis dėlto namą puošiau saikingiau. Dalies dekoracijų atsisakiau, palikau vientisumą, kad nebūtų spalvų margumyno“, – teigė jis bei pridūrė, kad įžiebimas įvyko jau praėjusį savaitgalį. Dekoracijos žibės iki pat Trijų karalių šventės.

Tuo tarpu Daukniūnų gyventojas R. Mackevičius atskleidė, kad šiemet dėl darbų gausos tikriausiai nespės papuošti namo kalėdinėmis dekoracijomis.

„Jei spėsiu tai nebent išdėliosiu šventinį užrašą ant stogo, kaip buvo pernai. Tačiau viso kiemo tikrai nepapuošiu. Tiesiog neužtenka laiko. O kalbant apie elektros kainas, jei pernai už tris savaites, kuomet mirgėjo girliandos, sumokėjau apie 50 eurų, tai šiemet, ko gero, už tokį laikotarpį tektų sumokėti virš 100. Tikrai nemenka suma. Visgi, jei spėsiu papuošti stogą, tai jau nusprendžiau, kad užrašas degs tik nuo šv. Kūčių iki Naujųjų metų, o ne visą gruodį“, – tikino vyras.

Kultūros centrai taupys

Na, o štai rajono kultūros centrai visi vienareikšmiškai teigė, kad taupymas – bus. Tam pasitelkiami įvairūs sprendimai.

Ramygalos kultūros centro vadovė Loreta Kubiliūnienė pabrėžė, kad klausimus apie taupymą sprendžia seniūnija, o kultūros įstaiga tik vykdo reikalavimus.

„Jau žinome, kad eglutę įžiebsime gruodžio 13 dieną. Visuomet renkamės būtent šią dieną, nesvarbu, kokia tai būtų savaitės diena. Tai – šv. Liucijos arba kitaip Šviesos diena. Pačią eglutę puošime įkvėpti Dianos Nausėdienės inicijuota idėja „Namų jaukumas“. Jau beveik baigėme kurti namelius eglutei. Nameliai bus atsparūs lauko sąlygoms, tad drąsiai puoš kalėdinį medį visą šventinį laikotarpį. Į namelių kūrimą įsitraukė išties gausus skaičius gyventojų: ir biblioteka, ir seniūnija, ir švietimo įstaigos. Labai džiaugiamės aktyvumu. Girliandos – taip pat bus. Manau, dabar ir taip liūdnas laikotarpis. Gyventojai galbūt daugiau taupys namuose, tad tikrai nesinori atimti šio džiaugsmo iš miesto puošmenos. Tiesa, girliandos bus naudojamos senos, LED, todėl naujų nepirksime“, – kalbėjo L. Kubiliūnienė.

Smilgių kultūros centro direktorė Lina Narkevičienė atskleidė, kad Kalėdų papuošimams taupoma visuomet, tad šie metai nėra išskirtiniai.

„Šiemet mūsų naujovė – elektros reguliatorius, kuris įjungs ir išjungs Kalėdų eglutės apšvietimą nustatytomis valandomis. Kol kas valandos dar nėra tiksliai nustatytos, tačiau turbūt apsistosime ties 17–23 val.“ – teigė ji.

Smilgiai ketina puošti dvi eglutes. Viena – skirta Lietuvai, kita – Ukrainai. „Palaikome Ukrainą, todėl nusprendėme vieną eglutę puošti šios šalies simbolika ir vėliavos spalvomis. Kita eglutė bus skirta Lietuvai, todėl rinksimės geltoną, žalią, raudoną spalvas. Kada vyks įžiebimas, kol kas nežinome. Šį klausimą spręsime artimiausiomis dienomis. Vis dėlto šventei ruošiamės jau dabar: vaikai dainuos, šoks, pristatysime spektaklį. Itin svarbus akcentas – pagerbdami Ukrainą šoksime jų tradicinį šokį „Grečenikę“, – pasakojo įstaigos vadovė.

Panevėžio rajono įstaigoms nustatytos taupymo užduotys

Rekordiškai didėjant elektros sąskaitoms, gyventojai imasi taupymo būdų. Vieni ketina namus puošti naudodami mažiau girliandų arba renkasi taupiąsias LED lemputes, kiti – ieško kitokių metodų, nes šventės – kartą metuose, todėl joms taupyti – ne valia. Apie Panevėžio rajono kalėdinių eglučių puošimą bei taupymą papasakojo ir Panevėžio rajono savivaldybė administracijos direktorius Eugenijus Lunskis.

„Biudžeto planas tokioms reikmėms likęs. Taigi tas, kas buvo suplanuota metų pradžioje, viskas išlieka. Nebuvo nei didinama, nei mažinama. Visoms įstaigoms, jų vadovams, nustatytos taupymo užduotys: komunalinėms išlaidoms – elektros ir šildymo – 10 proc. sutaupymas nuo dvejų metų vidurkio. Per šildymo sezoną įstaigose teoriškai turėtume sutaupyti iki 300 tūkst. eurų. Matysime pagal faktą.

Spalio mėnesį dalis įstaigų nustatytus rodiklius pasiekė, dalis nepasiekė, bet tai ne visas šildymo sezonas, todėl gavosi nekorektiškas vertinimas. Tiksliau matysime tendencijas gruodžio viduryje. Na, jei kalbame apie kalėdines egles, jos bus puošiamos ir prie Savivaldybės, ir seniūnijose. Viskas pagal turimus išteklius. Pagrindinė rajono eglė šiemet bus Raguvoje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.