Kam pūgos, o kam palmės: atskleidė, kur lietuviai masiškai skris sutikti Kalėdų ir Naujųjų

Dalis lietuvių sutikti Kalėdas ar Naujus metus renkasi šiltesniuose kraštuose – Egipte, Kanarų salose, Tenerifėje. Tačiau vietos sparčiai tirpsta, o kai kuriomis kryptimis atostogų pasiūlymų jau nebelikę, „Žinių radijo“ laidoje „Ekspertai pataria“ sakė Lietuvos turizmo asociacijos vykdančioji direktorė Milda Plepytė-Rainienė.

Lietuviai sutikti Kalėdas ar Naujus metus renkasi šiltesniuose kraštuose – Egipte, Kanarų salose, Tenerifėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai sutikti Kalėdas ar Naujus metus renkasi šiltesniuose kraštuose – Egipte, Kanarų salose, Tenerifėje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuviai sutikti Kalėdas ar Naujus metus renkasi šiltesniuose kraštuose – Egipte, Kanarų salose, Tenerifėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Lietuviai sutikti Kalėdas ar Naujus metus renkasi šiltesniuose kraštuose – Egipte, Kanarų salose, Tenerifėje.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 12, 2022, 7:06 PM

Po pandemijos turizmo sektoriuje netrūksta pokyčių

Pasak M.Plepytės-Rainienės, tai, kad gyventojai yra išalkę kelionių, rodo išaugęs keliautojų skaičius. Šiemet, palyginti su 2021 m., jų srautas net 49 proc. didesnis.

Anksčiau dėl pandemijos ribojimų keliavimas buvo labiau suvaržytas, nuolat egzistavo nežinomybė ir galimybė rekomendacijoms ir reikalavimams skirtingose šalyse keistis. Galbūt ne visiems gyventojams buvo priimtini ir reikalavimai grįžus saviizoliuotis, nuolat testuotis, dėvėti kaukes, tad ir dėl to keliaujančiųjų sumažėjo.

Šiemet daugelio suvaržymų nelikus lietuviai ir vėl plūsta į užsienį.

Tik nutiko kita problema – turizmo sektorius nebuvo pasiruošęs tokiam sparčiam paklausos atsigavimui. M.Plepytė-Rainienė pripažino, kad vasarą išties matėme aviacijos krizę, darbuotojų trūko, skrydžiai vėlavo ar buvo atšaukiami, bet tikimasi, kad 2023 m. nesklandumų nebeliks.

Vienas iš pasikeitimų po pandemijos – nemaža dalis lietuvių renkasi kelionių organizatorių siūlomas keliones.

„Tai pandemijos pasekmė. Esant pandemijos suvaržymams keliautojai ėmė vertinti kelionių organizatorių teikiamus privalumus – surinktą visą reikiamą informaciją, tada aišku, kokias deklaracijas reikia užpildyti, kokius dokumentus turėti“, – sakė M.Plepytė-Rainienė, paminėjusi, kad pandemijos metu ypač aktualu buvo tai, kad kelionių organizatoriai įsipareigoja keliautojus grąžinti į Lietuvą įvykus įvairiems nenumatytiems atvejams.

„Taip pat keliautojai turi žinoti, koks yra jų kelionių organizatorius, registruotas Lietuvoje ar užsienyje.

Jei jis registruotas užsienyje, jo neprižiūri mūsų Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba. Įsigiję Lietuvoje registruoto kelionių organizatoriaus pasiūlymus gyventojai būtų ramesni“, – kalbėjo kelionių ekspertė.

Populiariausia kryptis – Egiptas

Įsibėgėjus žiemai gyventojai renkasi keliauti į šiltesnius kraštus. Jei vykstama su šeimomis, populiariausia kryptis išlieka Egiptas.

Pailsėti norinčios poros dažniau renkasi Kanarų salyną ar Tenerifę. Jei kelionės ilgesnės, vykstama ir į Tailandą, Šri Lanką, Kubą.

Anot jos, kelionę švenčių laikotarpiu galima rasti už 1 tūkst. eurų asmeniui, susimokėjus tokią sumą dažniausiai sulaukiama ir šventinių vakarienių, suteikiamos nuvežimo ir parvežimo paslaugos.

Tačiau vietos viešbučiuose ir lėktuvuose sparčiai tirpsta ir kelionių organizatoriai kai kuriomis kryptimis pasiūlyti atostogų jau nebegali.

Panaši situacija ir Lietuvos kurortuose – vietų kai kur dar galima rasti, bet jų jau nėra apstu. M.Plepytė-Rainienė pabrėžė, kad iš anksto reikėtų planuoti ir poilsį Lietuvoje, ne tik užsienyje.

Paskutinės minutės planavimas – taip pat pandemijos pasekmė.

Per pandemiją nuolat situacijai keičiantis žmonės negalėjo kelionių planuoti iš anksto, rezervuoti viešbučių, tačiau dabar po truputį jau grįžtama į priešpandeminius laikus ir įsigijami bilietai net 2023 m. vasarai.

„Taip galima užsitikrinti žemiausią kainą ir rinktis iš plataus paslaugų spektro, nes vasarai įsibėgėjus geriausi viešbučių kambariai jau būna išgraibstyti.

Be to, reikia turėti mintyje, kad vasarą keliauti skuba ne tik lietuviai, bet ir kitų šalių gyventojai, todėl dėl vietų viešbučiuose lietuviai konkuruoja ir su užsienio keliautojais, kitais kelionių organizatoriais“, – kalbėjo pašnekovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.