Vyriausybė pritarė šalpos pensijų didinimui

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui padidinti šalpos neįgalumo pensiją žmonėms, turintiems sunkią negalią, kuriems negalia nustatyta jiems esant 24 metų ar vyresniems, rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) pranešime žiniasklaidai.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui padidinti šalpos pensijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui padidinti šalpos pensijas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui padidinti šalpos pensijas.<br>Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr.
Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui padidinti šalpos pensijas.<br>Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 4, 2023, 2:13 PM

Siūlymą didinti šalpos pensijų dydžius pateikė Seimo narės M. Ošmianskienė ir M. Danielė, jam Vyriausybė iš esmės ir pritarė, tačiau kartu pasiūlė projektą tobulinti.

Seimo narių siūlymu, šalpos neįgalumo pensijas būtų galima didinti tolygiai, atsižvelgiant į nustatytą darbingumo lygį ne tik asmenims, neįgaliais pripažintiems po 24 metų sukakties dienos, jeigu jie neteko 75 proc. ir daugiau darbingumo, bet ir šalpos neįgalumo pensijas, mokamas neįgalius asmenis slaugiusiems asmenims bei daugiavaikėms mamoms.

Šiems pokyčiams įgyvendinti nuo 2023 m. liepos 1 d. iš valstybės biudžeto reikės apie 1 mln. eurų. Siūlymui keisti šalpos pensijų dydžius dar turės pritarti Seimas.

SADM primena, kad jau nuo 2023 m. sausio 1 d. šalpos pensijų bazė didėja nuo 173 eurų iki 184 eurų. Teisę gauti šalpos pensiją turi neįgalūs vaikai, senatvės pensijos amžių sukakę arba netekusiais 45 proc. (netekusiais 60 proc., jeigu negalia pripažįstama po 24 m. sukakties dienos) ir daugiau darbingumo pripažinti asmenys, neturintys teisės gauti didesnių arba tokio paties dydžio pensijos išmokų, išskyrus socialinio draudimo našlių pensiją.

Skaičiuojama, kad šalpos neįgalumo pensijas gauna daugiau kaip 4,3 tūkst. žmonių, kurie pripažinti neįgaliaisiais vėliau nei 24 metų sukakties dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: KT konstatavo, kad R. Žemaitaitis pažeidė Konstituciją