Per pandemiją malonės sulaukę verslininkai – VMI taikiklyje: organizuojami patikrinimai, susigrąžinama parama

Po koronaviruso suvaržymų nukentėję verslininkai vis dar negali likti ramūs. Subsidijas per pandemiją skyrusi valstybė, suvaržymams praėjus, ėmė organizuoti patikrinimus ir iš kai kurių verslininkų pinigus dabar bando susigrąžinti.

Subsidijas per pandemiją skyrusi valstybė iš kai kurių verslininkų pinigus dabar bando susigrąžinti.<br>G.Bitvinsko, R.Danisevičiaus ir V.Skaraičio nuotr.
Subsidijas per pandemiją skyrusi valstybė iš kai kurių verslininkų pinigus dabar bando susigrąžinti.<br>G.Bitvinsko, R.Danisevičiaus ir V.Skaraičio nuotr.
Subsidijas per pandemiją skyrusi valstybė iš kai kurių verslininkų pinigus dabar bando susigrąžinti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Subsidijas per pandemiją skyrusi valstybė iš kai kurių verslininkų pinigus dabar bando susigrąžinti.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 19, 2023, 9:10 AM, atnaujinta Jan 19, 2023, 12:00 PM

2021 metų balandį Ekonomikos ir inovacijų ministerija priėmė įsakymą, kuriuo nuo pandemijos nukentėjusiems individualią veiklą pagal pažymą įregistravusiems ar verslo liudijimą įsigijusiems gyventojams skyrė subsidiją. Jos dydis siekė 50 proc. praėjusiais metais sumokėto GPM.

Jaučiasi nusivylęs valdžia

Visi subsidijos norėję ir paraišką pateikę smulkieji verslininkai pinigus gavo labai greitai. Kaune savo drabužių parduotuvėlę turintis verslininkas Egidijus – vienas tokių verslininkų. Tačiau 2023-iųjų sausį jis tikina gavęs iš teismo raštą, reikalaujantį gautus pinigus – 108 eurus – grąžinti. Sąskaitoje priskaičiuoti ir delspinigiai.

„Turėjau verslo liudijimą, mus uždarė karantinui, neleido prekiauti. Ir aš neprekiavau. Manau, kad aš nuo pandemijos nukentėjau, nukentėjo mano verslas, mano pajamos. Tuomet gavau subsidiją. Apie paramą sužinojau per televiziją, valdžia vis kalbėjo, kad parems verslininkus.

Kai gavau paramą, apsidžiaugiau. Čia buvo lašas jūroje, bet nors dvi savaites turėjau iš ko išgyventi, o dabar atėmė ir tuos pačius pinigus, dar paskaičiavo ir delspinigius bei grasino teismais“, – portalui lrytas.lt pasakojo Egidijus.

Jis tikino nesuprantantis, kodėl pinigus turi grąžinti – juk yra verslininkas, nukentėjęs nuo pandeminių suvaržymų.

„Aš nesu nei teisinių aktų žinovas, nei gilinuosi į kažkokių paramų, subsidijų peripetijas. Aš tik žinau, kad aš nukentėjau, mano verslas nukentėjo, mano šeimos pajamos nukentėjo. Man buvo negerai ir paprašiau paramos. Gavau paramą, o ją atsiėmė. Aš juridiškai nežinau, ar esu teisus, ar ne, bet iš žmogiškosios pusės jaučiuosi teisus, nuskriaustas ir nusivylęs valdžia.

Juridiškai gal jie pagal kažkokius ministro įsakymus yra teisūs, bet iš žmogiškosios pusės – ne. Galvojau, kad šita valdžia tikrai nors kažkiek minimaliai remia smulkų verslą, o pasirodo, kad nėra nieko panašaus“, – atviravo Egidijus.

Neatitiko reikalavimų

Ekonomikos ir inovacijų ministerija paaiškino, kodėl kai kuriems verslininkams gautas subsidijas teko gražinti. Jų teigimu, per karantiną paramą nuo COVID-19 nukentėjusiems buvo stengiamasi dalinti kuo skubiau, kad ji kaip galima greičiau pasiektų verslo atstovus.

„Todėl buvo atliekama tik pirminė patikra bei pasitikima verslo atstovų pateiktomis paraiškomis, kuriose jie nurodydavo, kad atitinka kriterijus paramai gauti. Verslo atstovai yra atsakingi už paraiškoje pateikiamos informacijos teisingumą ir patikimumą, todėl prieš teikdami paraiškas turėjo įsivertinti, ar jie atitinka subsidijų reikalavimus ir jų pajamos neviršija nustatytų taisyklėse“, – komentavo ministerija.

Vis dėlto praėjus kuriam laikui nuo subsidijų išmokėjimo, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) atliko atrankines patikras, kurių metu buvo nustatyta neatitikimų subsidijų aprašo nuostatoms.

„Atrankinių patikrų metu buvo nustatyta, kad dalies pareiškėjų, kuriems buvo skirta subsidija, apmokestinamos pajamos viršijo apraše nustatytą minimalios algos (MMA) dydį ir dėl šios priežasties subsidija šiems asmenims negalėjo būti skirta.

Tai reiškia, kad subsidijos buvo skirtos nepagrįstai, nes jie neatitiko nustatytų kriterijų. Atsižvelgiant į tai, buvo pakeistas įsakymas ir priimtas naujas įsakymas dėl subsidijos grąžinimo“, – aiškino ministerija.

Ministerijai antrino ir inspekcija. Anot VMI Mokestinių prievolių departamento atstovės Danutės Laurinavičienės, vienas iš reikalavimų, kurį turėjo atitikti gyventojai, norėdami gauti subsidiją, buvo susijęs su gautomis apmokestinamosiomis pajamomis.

„Tai yra gyventojo 2019 metais gautos apmokestinamosios pajamos, išskyrus pajamas iš individualios veiklos bei autorinius atlyginimus, honorarus ir kitas apmokestinamąsias pajamas, turėjo neviršyti 6 660 eurų, o 2020 metais gautos visos apmokestinamosios pajamos neviršyti 21 852 eurų. Nustačiusi, kad subsidijos buvo gautos nepagrįstai, VMI informavo gyventojus, kad jie privalo jas grąžinti“, – kalbėjo D.Laurinavičienė.

VMI duomenimis, iš viso nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems asmenims buvo skirta 5 946 763 eurai subsidijų, iš kurių grąžintina suma – 104 31 euras. Šiuo metu gyventojai jau grąžino 96 872 eurus.

Kas kaltas?

Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė šioje situacijoje ministerijos ir inspekcijos kalčių taip pat neįžvelgia.

„Aš pati buvau toje darbo grupėje, kada labai ilgai ruošėme tą programą. Joje buvo labai aiškiai pasakyta: apyvarta per tam tikrus nustatytus mėnesiu turi kristi atitinkamą procentą. Kiekvienas smulkusis verslininkas iš VMI gavo laišką su prašymu patvirtinti, kad nori gauti paramą.

Kadangi visi smulkieji verslininkai yra tokie smulkūs, kad jie tikrai patys nesamdo buhalterių, tad visi ir surašė, nepasižiūrėję, kokie yra reikalavimai. O paskui paaiškėjo, kad tos apyvartos tiek procentų nekrito“, – šnekėjo D.Matukienė.

Anot jos, išmokas mokėti visiems norintiems, o tik po to atlikti patikrinimus nuspręsta dėl įtemptos padėties.

„Buvo tokia situacija, kad tos įmonės pradėjo labai kliūti, atsirado didžiulė problema, nes jas visas uždarė. Mažasis verslas buvo praktiškai visiškai uždarytas. Buvo skubėjimas, nes tų mažųjų įmonių buvo apie 30–40 tūkst., o jeigu būtų pradėję tikrinti kiekvieną, tai dar iki šios dienos tikriausiai niekas nebūtų gavęs paramos“, – pabrėžė D.Matukienė.

Todėl, anot jos, dėl to, kad kai kuriems verslininkams subsidijas teko grąžinti, kalti jie patys.

„Aš sakau taip: jei nepasiskaitei, kokios buvo taisyklės, ir dabar verki, tai kas dėl to kaltas? Nei VMI, nei ministerija. Kalti patys. Tos sumos nebuvo didelės ir verslininkai jas turėjo grąžinti. Ir kai kurie dar šiandien turi didžiulių problemų, nes nepasižiūri į VMI sistemą, kur gauti raštai dėl grąžinimo. Tai kai kuriems jau skaičiuojami antstoliai ir turės susimokėti dvigubai. Reikia skaityti ir domėtis – viskas buvo padaryta, kad verslas būtų išgelbėtas“, – įsitikinusi pašnekovė.

Vis dėlto Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos pirmininkė Zita Sorokienė nebuvo tokia kategoriška. Pasak jos, ir ministerija galėjo komunikuoti aiškiau.

„Paleidus aprašą, buvo pasakyta: kas atitinkate aprašą, rašykite, jums bus išmokėtos subsidijos. Tai žmonės ir pildė. O paskui vyko patikrinimai. Aišku, būtų teisingiau, kad jie viską sutikrintų iš karto ir neklaidintų žmonių, tačiau čia buvo labai greita subsidija, tų subsidijų reikėjo staigiai – čia ir dabar. Tad visos bėdos suversti ant subsidijų skyrėjų negalima, bet negalima versti ir ant subjektų. Turbūt čia abipusis atvejis“, – svarstė Z.Sorokienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.