Vilnietį suglumino vienos ir dviejų laiko zonų tarifų elektros kainos: tokių fokusų dar nesu matęs

Vilnietis Povilas sostinėje turi sodą, kuriame elektros energijos suvartoja ne tiek ir daug – ten laiką leidžia šiltuoju metų laiku ir savaitgaliais. Tačiau vyrą suglumino jam taikomos naujos elektros kainos: visą gyvenimą naudotis dviejų laiko zonų tarifu būdavo pigiau, tačiau dabar paskaičiavo, kad taip nebeapsimoka.

Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br> A.Srėbalienės nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>V.Skaraičio nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 20, 2023, 7:18 PM

Kaip pasakojo su portalu susisiekęs lrytas.lt skaitytojas, iki šiol jo sodas pateko į trečiąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą, kuriam taikomas visuomeninis tiekimas.

„Dabar iš „Ignitis“ gavau laišką, jog planui „Standartinis“ taikomos tokios naujos elektros kainos: dienos metu – 0,345 Eur/kWh, nakties bei savaitgalio kaina – 0,280 Eur/kWh. Tokia kaina privertė nustebti, nes maniau, jog visuomeniniam tiekimui taikoma 0,280 Eur/kWh kaina“, – dėstė jis.

Tačiau pradėjus aiškintis situaciją, Povilas pastebėjo, kad 0,280 Eur/kWh nuo šiol taikoma vienos laiko zonos tarifui. Tad atrodytų, kad nuo šiol sodo savininkui reikės rinktis būtent tokį planą, mat imti dviejų laiko zonų net neapsimoka, mat darbo dienomis tektų išleisti daugiau.

„Bet nelabai suprantu vieno dalyko – kodėl vakarais ir savaitgaliais kaina nėra mažesnė su dviejų laiko zonų tarifu? Visą gyvenimą, kiek atmenu, būdavo pigiau, o dabar net neapsimoka imti dviejų laiko zonų tarifo. Tokių fokusų dar nesu matęs“ – piktinosi jis.

Mat pasirinkus vienos laiko zonos tarifą, elektros yra tokia pati bet kuriuo paros metu ir bet kurią savaitės dieną. Tačiau pasirinkus dviejų laiko zonų tarifą – elektros kaina priklauso nuo paros laiko ir nuo to, ar tai darbo diena, ar savaitgalis arba šventinė diena.

Svarbu ir tai, kad savaitgaliais ir naktimis – kaina įprastai žemesnė. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kokiomis valandomis galioja dieninės ir naktinės kainos – žiemą ir vasarą yra nustatyti skirtingi laikai.

Kas labiau apsimoka?

Portalui lrytas.lt susisiekus su nepriklausomo elektros tiekėjo „Ignitis“ atstovais, paaiškinta, kada patariama rinktis vienos laiko zonos planą, o kada – dviejų.

„Ignitis“ priminė, kad nuo šių metų Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) paskelbė visuomeninio tiekimo elektros kainas trečiojo elektros rinkos liberalizavimo etapo vartotojams, suvartojantiems iki 1000 kWh elektros per metus ir sausio 1 d. neturi įsigaliojusios sutarties su pasirinktu nepriklausomu tiekėju.

Dar gruodį Vyriausybei patvirtinus elektros energijos ir gamtinių dujų kainų dalinį kompensavimą, buitiniams vartotojams elektros energijos kaina negali būti didesnė nei 28,5 ct/kWh (įskaičius pridėtinį vertės mokestį (PVM) ir taikoma tik tai kainos daliai, kuri yra virš 28 ct/kWh (įskaičius PVM) ribos.

Tad vartotojams, pasirinkusiems dviejų laiko zonų tarifą, už dieninę skalę pritaikoma pilno dydžio kompensacija, o už naktinę ar savaitgalio – mažesnė kompensacija. Kaip aiškino atstovai, taip yra dėl to, kad naktinės ir savaitgalio laiko zonoms taikoma mažesnė kaina vienos laiko zonos atveju.

„Įprastomis sąlygomis, kai netaikomas laikinas (6 mėn.) dalinis kainos dalies kompensavimas, dviejų laiko zonų skaitiklį patariama rinktis, kai elektros energijos suvartojimas naktį arba savaitgalį siekia bent trečdalį ar daugiau nuo bendro suvartojimo bei visuomet naktimis ir savaitgaliais nustatytos kainos būna žemesnės už dieninės skalės kainas.

Taikant dalinį kompensavimą, šis santykis kinta kiekviename tarifų plane skirtingai ir neturėtų būti priežastis keisti skaitiklio tipą iš dviejų laiko zonų į vienos, nes tokia skaitiklio keitimo procedūra, dėl techninių galimybių, leidžiama ne dažniau kaip vieną kartą metuose (o garantuotas dalinis valstybės kompensavimas šiuo metu taikomas pusmečiui – tiek kiek galioja Vyriausybės sprendimas)“, – atsakyme rašė „Ignitis“.

Vis tik pabrėžiama – vienos laiko zonos skaitiklį turintys klientai už elektros energijos kilovatvalandę visada moka tą patį įkainį. Tai reiškia, kad nesvarbu, kuris paros laikas ar savaitės diena.

Kompensavimo mechanizmas – su trūkumais

„Šiuo metu visuomeninio tiekimo klientai, kurie turi dviejų laiko zonų skaitiklį, o tokių yra apie 13,9 proc., už dieninio tarifo kilovatvalandę iki birželio 30 d. moka daugiau nei tie, kurie turi vienos laiko zonos skaitiklį.

Nepaisant galiojančio visuomeninio tiekimo tarifo dviejų laiko zonų skaitiklį turintiems klientams, jie neskuba keisti skaitiklių į vienos laiko zonos – procentas lieka toks pat“, – lygino atstovai.

Energetikos ekspertas Vidmantas Jankauskas paaiškino, kad ganėtinai maža dalis vartotojų dar iki dabar turi dviejų laiko zonų skaitiklį būtent dėl to, kad taip susiklostė istoriškai. Mat anksčiau buitiniams vartotojams nebuvo būtinybės turėti du skaitiklius.

Tačiau dabar skaičiuojantiems, koks pasirinkimas leis sutaupyti, svarbu atkreipti dėmesį į elektros energijos suvartojimo kiekį ir įpročius. Kaip sakė pašnekovas, viskas priklauso nuo vartotojo.

Jei jis vartoja daug elektros naktį ir savaitgaliais, jam apsimoka dviejų laiko zonų tarifo planas. Tačiau jei didžioji dalis energijos suvartojama dieną – tiktų vienos laiko zonos tarifo planas.

Tačiau su dabartine kompensavimo schema, kuria vartotojams kompensuojama suma, aukštesnė nei 0,280 Eur/kWh, neteisinga tų atžvilgiu, kurie turi dviejų laiko zonų tarifą. Kadangi tokiems buitiniams vartotojams elektros kaina įprastai dienomis būna aukštesnė, nei naktimis, todėl kyla grėsmė naktimis nebegauti kompensacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.