Būna ir taip: vandeniu naudojasi, bet už jį nemoka

Gineitų kaime, kuriame žmonės geriamąjį vandenį gauna iš neseniai ten pastatytos vandens kolonėlės, atgimė kone socialistinė santvarka. Žmonės vandeniu naudojasi, bet už jį nemoka. Tiesa, sakyti, kad visai nemoka, nebūtų visiškai teisinga – „Kėdainių vandenims“ už kaimo gyventojų išnaudotą vandenį sumoka seniūnija, mokesčių mokėtojų pinigais. Vis dėlto tai nepaaiškina, kuo šio kaimo gyventojai tokie išskirtiniai, kad už jų vandenį moka seniūnija, kai visi kiti moka už vandenį iš savo kišenės.

Gineitų kaime, kuriame žmonės geriamąjį vandenį gauna iš neseniai ten pastatytos vandens kolonėlės, atgimė kone socialistinė santvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Gineitų kaime, kuriame žmonės geriamąjį vandenį gauna iš neseniai ten pastatytos vandens kolonėlės, atgimė kone socialistinė santvarka.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Kuktienė

Jan 21, 2023, 2:56 PM, atnaujinta Jan 21, 2023, 2:57 PM

Investavo per 65 tūkst. eurų

Dar 2021 metų gale Kėdainių rajono savivaldybė į Gineitų kaimą investavo per 65 tūkst. eurų, už kuriuos įrengė vandens kolonėlę.

Vandenvientė Gineituose įrengta „Kėdainių vandenims“ išgręžus 120 metrų gylio gręžinį ir pastačius vandens gerinimo stotelę su filtrais. Pastatytas ir namelis, kuriame yra vandens išdavimo kolonėlė su apskaitos prietaisu. Teritorija aptverta tvora.

Pirmaisiais metais vandens kolonėlės populiarumas buvo išties nuviliantis ir grasino, kad investicijos bus paleistos vėjais.

Tuokart paaiškėjo, kad vandens kolonėlėje Gineitų kaimo gyventojai išnaudoja vos po 6–7 kubinius metrus vandens per mėnesį, kai tikėtasi buvo apie 30 kubinių metrų vandens suvartojimo.

Patiems susimokėti nereikia

Kartu su nauja vandens kolonėle gineitiškai gavo ir kitą privilegiją: vanduo jiems nieko nekainuoja, ne taip, kaip visiems kitiems rajono gyventojams. „Kėdainių vandenų“ pateiktas sąskaitas apmokės Vilainių seniūnija.

Vienas kubas Gineituose tiekiamo vandens kurį laiką buvo įkainotas 1,19 euro su PVM, kaip ir kituose seniūnijų objektuose, mokyklose. Taikomas ir abonementinis mokestis – 5,59 euro be PVM. (6,76 euro su PVM).

Nuo 2022 lapkričio mėnesio kaina pakilo ir siekė jau 1,43 euro, o nuo šių metų pradžios išaugo dar daugiau ir siekia jau 1,6 euro.

Kadangi investicijos į Gineitų kaimą buvo padarytos visų mokesčių mokėtojų pinigais, atrodo, kad ir toliau už naudojamą vandenį visi kartu draugiškai galime ir mokėti. Štai už pernykštį kaimo gyventojų sunaudotą vandenį mokesčių mokėtojai sumokėjo apie 500 eurų.

Galima sakyti, kad anokia čia bėda – ne tokia jau didelė suma, kurią seniūnija turėjo sumokėti.

Tik ar tai sąžininga visų kitų gyventojų, kurie patys moka už vandenį, atžvilgiu?

Aprūpina 22 sodybas

Kaip informavo „Kėdainių vandenys“, praėjusiais metais skaičiavimai vis dėlto pasitvirtino. „Per 2022 metus UAB „Kėdainių vandenys“ priklausančioje geriamojo vandens stotelėje, esančioje Gineitų kaime, Kėdainių rajone, išgauta 405 kubinių metrų geriamojo vandens.

Pagal geriamojo vandens tiekimo sutartį už patiektą geriamąjį vandenį atsiskaito Vilainių seniūnija pagal patvirtintas kainas.

Pažymėtina, jog ten nėra įrengta geriamojo vandens tiekėjui nuosavybės teise priklausanti ar kitaip valdoma ir (arba) naudojama geriamojo vandens tiekimo infrastruktūra, prie kurios galėtų prisijungti Gineitų k., Kėdainių r. gyventojų namų ūkiai ir centralizuotai gauti geriamojo vandens tiekimo paslaugas“, – sakė UAB „Kėdainių vandenys“ klientų aptarnavimo ir pardavimų skyriaus vadovė Dovilė Jasiūnė.

Kaimelyje, kuriame vandentiekio niekada nebuvo, tėra 22 sodybos, jose gyvena 48 gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.