Po teismo sprendimo Kauno savivalybė suka galvą: kaip nebranginti miestiečiams darželių?

Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui pripažinus neteisėta lengvatą už vaikų darželius tik Kauno miesto gyventojams, savivaldybė sako ieškosianti būdų pasiekti, kad miestiečiams ši paslauga ženkliai nepabrangtų.

Kauno savivaldybė sako ieškosianti būdų pasiekti, kad miestiečiams ši paslauga ženkliai nepabrangtų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Kauno savivaldybė sako ieškosianti būdų pasiekti, kad miestiečiams ši paslauga ženkliai nepabrangtų.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Jan 22, 2023, 4:58 PM

Kauno miesto savivaldybės taryba 2019 metais nusprendė, kad iki tol 58 centus siekęs dienos mokestis už darželį bus keliamas iki 9,2 euro. Miestiečių vaikams šis mokestis buvo kompensuojamas, todėl jie ir toliau mokėjo 58 centus, tačiau tiems tėvams, kurie mieste nedeklaruoti, reikėjo mokėti visą kainą.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) praėjusią savaitę konstatavo, kad toks lengvatos taikymas yra neteisėtas ir diskriminuojantis.

„Paprastai tariant, toks teismo sprendimas nubraukė savivaldybės taikytą lengvatą Kauno miesto gyventojams. Nuomonę apie tai turbūt individualiai susidarys kiekvienas kaunietis, kuriam aktualus vaikų ugdymas ir jo kaina“, – savivaldybės BNS perduotame komentare sakė Kauno miesto savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėja Rūta Šimkaitytė-Kudarauskė.

„Miestas savo ruožtu ieškos sprendimų bei galimybių, kad kauniečiams už vaikų darželių paslaugas nereikėtų mokėti ženkliai daugiau nei iki šiol“, – pridūrė ji.

LVAT išplėstinė teisėjų kolegija konstatavo, kad atleidimas nuo viso ar dalies atlyginimo už vaikų išlaikymą nedera su Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymu bei Viešojo administravimo įstatymu bei juose įtvirtintais vaikų nediskriminavimo ir lygiateisiškumo principais.

Kaip pabrėžiama LVAT nutartyje, ugdymo įstaigą jau lankančio vaiko tėvų ar vieno iš tėvų pasikeitusi deklaruota gyvenamoji vieta jau po vaiko priėmimo į darželį yra „nesietina su jokiomis objektyviomis atleidimo nuo atlyginimo už vaikų ugdymą mokėjimo diferenciaciją pateisinančiomis aplinkybėmis“.

Šią tarybos priimtą tvarką teismams apskundė Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje, kritikavęs savivaldybę dėl vaikų diskriminacijos.

Kauno savivaldybės vadovai sprendimą aiškino užtikrinti, kad darželiai būtų prieinamesni miestiečių vaikams bei tvirtino, jog tvarka nėra diskriminuojanti, nes kompensacija taikoma tiems, kurie moka mokesčius į miesto biudžetą.

Sprendimą dėl šios tvarkos pakeitimo pagal teismo sprendimą rengiamasi pateikti artimiausiame miesto tarybos posėdyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą