Kritikuoja siūlymus leisti už elektrą atsiskaityti dalimis: tai nemotyvuos laiku apmokėti sąskaitų

Seimo teisininkai turi abejonių dėl Elektros energetikos įstatymo pataisų, kuriomis siūloma numatyti galimybę buitiniams ir kitiems elektros tinklų naudotojams įsiskolinimą už sunaudotą elektrą padengti dalimis. Jie įžvelgia galimybes piktnaudžiauti ir mano, kad vartotojas galėtų būti nemotyvuotas laiku apmokėti sąskaitas.

Siūloma numatyti galimybę elektros tinklų naudotojams įsiskolinimą už sunaudotą elektrą padengti dalimis.<br>J.Butkutės nuotr.
Siūloma numatyti galimybę elektros tinklų naudotojams įsiskolinimą už sunaudotą elektrą padengti dalimis.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Bieliavska

Jan 25, 2023, 3:17 PM

Priėmus šią Seimo nario socialdemokrato Gintauto Palucko kartu su kitais Socialdemokratų partijos frakcijos kolegomis įregistruotą įstatymo pataisą, elektros perdavimo sistemos ar skirstomųjų tinklų operatorius privalėtų pasiūlyti vartotojui ne mažiau trijų, bet ne daugiau šešių mėnesių trukmės įsiskolinimų padengimo grafiką. Toks prašymas dėl įsiskolinimo padengimo dalimis galėtų būti teikiamas kartą per ketvirtį.

Kaip pastebi Seimo kanceliarijos Teisės departamentas, „prašymas dėl įsiskolinimo padengimo dalimis gali būti teikiamas kartą per ketvirtį“, tačiau nesiūloma nustatyti jokių papildomų sąlygų, kurioms esant tokius prašymus galima teikti.

„Asmuo, kuriam jau yra nustatytas įsiskolinimų padengimo grafikas, gali vėl neapmokėti sąskaitų ir kitą ketvirtį teikti naują prašymą dėl įsiskolinimo padengimo dalimis. Be to, teikti prašymą dėl įsiskolinimo padengimo dalimis asmuo galėtų netgi neatsiskaitęs pagal anksčiau nustatytą įsiskolinimų padengimo grafiką, kadangi grafikas nustatomas laikotarpiui nuo 3 iki 6 mėnesių, o prašymas gali būti teikiamas ne dažniau kaip kas 3 mėnesius“,– savo išvadoje pastebi Seimo Teisės departamentas.

Seimo teisininkų nuomone, siūloma įstatymo pataisa gali būti nesuderinama ir su Teisėkūros pagrindų įstatymu.

„Svarstytina, ar toks teisinis reguliavimas, kai asmeniui nuolat galėtų būti nustatytas įsiskolinimų padengimo grafikas ir toks asmuo net galėtų būti nemotyvuotas laiku apmokėti sąskaitas, yra suderinamas su Teisėkūros pagrindų įstatyme įtvirtintu proporcingumo principu“,– sakoma teisininkų išvadoje.

Jų teigimu, teisinio reguliavimo priemonės turi sudaryti kuo mažesnę administracinę ir kitokią naštą, nevaržyti teisinių subjektų santykių.

Pasak G. Palucko, parengti Elektros energetikos įstatymo pataisas paskatino gyventojų skundai, kad elektros tinklo operatoriai kategoriškai atsisako su buitiniais vartotojais derėtis dėl atsiradusių įsiskolinimų padengimo per ilgesnį terminą, išskaidant įsiskolinimą dalimis. Anot parlamentaro, elektros tinklų operatoriai tokiems buitiniams vartotojams pateikę įspėjimą atjungia elektros tiekimą be galimybės padengti įsiskolinimą dalimis.

Siūloma, kad Elektros energetikos įstatymo pataisos įsigaliotų šių metų liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.