Dėl šildymo kompensacijų jau kreipėsi rekordinis skaičius žmonių: vilniečiams šiemet jos vėluoja

Vilniaus miesto savivaldybės Socialinių išmokų skyriaus vedėja Ieva Paberžienė teigia, kad vilniečiams vėluoja kompensacijos už šildymą, nes šį šildymo sezoną prašymų kompensacijoms pateikta rekordiškai daug ir nespėjama jų išnagrinėti.

Vilniečiams vėluoja kompensacijos už šildymą, nes šį šildymo sezoną prašymų kompensacijoms pateikta rekordiškai daug ir nespėjama jų išnagrinėti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Vilniečiams vėluoja kompensacijos už šildymą, nes šį šildymo sezoną prašymų kompensacijoms pateikta rekordiškai daug ir nespėjama jų išnagrinėti.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-01-26 08:20

I. Paberžienė ketvirtadienio rytą Lietuvos radijui pripažino, kad situacija dėl prašymų šildymo kompensacijoms nagrinėjimo sostinės savivaldybėje yra sudėtinga.

„Deja, tenka pripažinti, kad situacija yra sudėtinga. Pagrindinė priežastis – tai, kad šiam šildymo sezonui kompensacijų prašymų gauta buvo gauta rekordiškai daug. Šiai mes turime gautų prašymų virš 60 tūkstančių ir per šį laikotarpį išnagrinėjome apie 31 tūkstantį prašymų, tai dėl to, deja, dalis prašymų dar laukia eilėje“, – Lietuvos radijui sakė savivaldybės atstovė.

Anot jos, šiuo metu prašymų dėl šildymo kompensacijų nagrinėjimas vyksta „rankiniu būdu“ – specialistams kiekvieną prašymą reikia išnagrinėti individualiai.

„Dėl to procesas yra pakankamai ilgas“, – dėstė I. Paberžienė.

Savivaldybės atstovė taip pat pažymėjo, kad prašymų nagrinėjimas užtrunka ir dėl to, kad pačius prašymus dalis vilniečių parengia netinkamai arba juos pateikia nepilnus. Dėl to, pasak I. Paberžienės, savivaldybės atstovams papildomos informacijos reikia ieškoti įvairiuose registruose, duomenų bazėse.

„Dažniausiai tie prašymai nėra geros kokybės, jiems trūksta informacijos, dokumentų. Ir dėl to tas procesas taip pat ilgėja“, – aiškino I. Paberžienė.

Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus atkreipė dėmesį, kad Vilniuje prašymų dėl šildymo kompensacijos skaičius išaugo 2,7 karto. Tiesa, anot jo, šių prašymų skaičius išaugęs ir kituose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

„Ir kituose miestuose tie padidėjimai yra. Tarkime, Kauno savivaldybėje – 2 kartus, Klaipėdos – 1,8 karto, Šiaulių mieste – 2,1 karto“, – Lietuvos radijui sakė M. Šiurkus.

Viceministras vylėsi, kad prašymų nagrinėjimo procesus pagreitins didesnis šių procesų automatizavimas.

ELTA primena, kad prašymas dėl šildymo kompensacijos turėtų būti išnagrinėjamas per mėnesį.

Vilniaus miesto savivaldybė vilniečiams, kurie dar nesulaukė kompensacijų už šildymą, suteikė galimybę atidėti mokėjimus už šildymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.