Dalis jau suklumpa mokėdami išaugusias būsto paskolų įmokas: kokios išeitys jiems siūlomos Kas blogina kredito istoriją

Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas. Šioms stipriai išaugus kai kuriems žmonėms tampa sunku atidėti būtiną pinigų sumą, tad jie vėluoja sumokėti įmokas arba griebiasi kitų galimybių, pavyzdžiui, pasinaudoja įmokų mokėjimo atostogomis.

Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>T.Bauro nuotr.
Dalis gyventojų jau suklumpa mokėdami paskolų įmokas.<br>T.Bauro nuotr.
J.Rojaka.<br>T.Bauro nuotr.
J.Rojaka.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2023-02-06 16:16, atnaujinta 2023-02-06 16:17

Susiduria su sunkumais

Lietuvos bankas nurodo, kad finansiniais sunkumais laikoma tokia padėtis, kai kredito gavėjo visų įsipareigojimų ir įmokų santykis yra didesnis nei 40 proc., t. y., tuo atveju, kai daugiau nei 40 proc. visų gaunamų pajamų gyventojui tenka skirti kredito įsipareigojimams padengti.

Su tokiais sunkumais, įmokoms išaugus keliais šimtais eurų, gyventojams jau tenka susidurti. Kai kurie vėluoja atsiskaityti ar kreipiasi į savo finansų įstaigas ir ieško sprendimų, tariasi dėl kredito įmokų atostogų, teigė Jekaterina Rojaka, „Creditinfo Lietuva“ strategijos ir verslo plėtros vadovė.

„Creditinfo Lietuva“ duomenimis, finansų sektoriui šio metu yra skolingi virš 24 tūkst., gyventojų, registruota 27 tūkst. skolų, vidutinis skolos dydis siekia apie 4,5 tūkst. eurų.

„Būsto paskolos yra mažiausiai rizikinga paskolų kategorija, už šias paskolas gyventojai yra linkę atsiskaityti pirmiausia, net ir mažėjančio vartojimo sąskaita.

Dažniau vėluoja atsiskaityti turintys vartojimo paskolas. Vartojimo paskoloms gerokai rečiau suteikiamos vadinamosios kredito atostogos, todėl vėluojantys atsiskaityti dažniau atsiduria skolininkų sąrašuose“, – portalui lrytas.lt komentavo J.Rojaka.

Eglė Dovbyšienė, SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė, portalui lrytas.lt patvirtino, kad tenka sulaukti klientų prašymų atidėti kredito įmokų mokėjimą dėl pasikeitusių šeimos finansinių aplinkybių. Visgi tai ne masiniai, o daugiau pavieniai kreipimaisi.

Tai, kad tokių atvejų nėra daug, pašnekovė sieja su pačių gyventojų atsakingumu ir sąmoningumu. Neretas net galintis toliau mokėti išaugusias įmokas vis tiek kreipiasi į banką, konsultuojasi, tariasi dėl paskolų grąžinimo.

Luminor“ taip pat turi keletą klientų, kuriems nebepavyksta mokėti būsto paskolos įmokų, vėluojančių mokėti įmokas taip pat, nors ir nestipriai, yra padaugėję.

Panaši situacija ir „Swedbank“ bei Šiaulių banke – tokių atvejų pasitaiko, bet jų nėra daug.

„Manome, kad pastarųjų metų nuoseklus atlyginimų augimas ir pozityvi ekonomikos plėtra plačiąja prasme sukūrė prielaidas stabiliai gyventojų finansinei situacijai“, – portalui lrytas.lt sakė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Siūlo išeitis

Tiems, kurie su finansiniais sunkumais visgi susiduria, siekiant išvengti paskolos mokėjimo vėlavimo S.Abraškevičius pataria įsivertinti galimybes sumažinti išlaidas, nusistatyti veiksmų planą, dėl kurio gali tekti bent minimaliai pakeisti gyvenimo įpročius, tačiau ilgainiui tokie planai dažnai padeda išvengti didesnių finansinių problemų ir nevėluoti grąžinti skolas.

Jei tai nepadeda, bankas, įvertines kiekvieno kliento situaciją individualiai, gali pasiūlyti kelias išeitis.

Viena iš jų – pakeisti paskolos įmokos mokėjimo dieną. „Tai siūloma tada, kai pasikeičia darbo užmokesčio, išmokų arba kitų pajamų gavimo data. Paskolos įmokos mokėjimo dieną nemokamai pakeisti galima prisijungus prie savo internetinės bankininkystės kelių mygtukų paspaudimu“, – nurodė S.Abraškevičius.

Antra – koreguoti paskolos grąžinimo grafiką ir/arba pratęsti paskolos grąžinimo terminą, taip sumažinant mėnesio įmokas.

Trečia – atidėti įmokų grąžinimą ir sutartą laiką mokėti tik paskolos palūkanas.

„Paskolos grąžinimo įmokų atidėjimas galimas esant bent vienai iš nurodytų aplinkybių: nutrūksta kredito gavėjo santuoka, miršta kredito gavėjo sutuoktinis, kredito gavėjas ar jo sutuoktinis tampa bedarbiu, kredito gavėjas pripažįstamas nedarbingu arba iš dalies darbingu Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatyme nustatyta tvarka ir esant kitoms aplinkybėms.

Paskolos atidėjimo terminas nustatomas individualiai atsižvelgiant į kiekvieno kliento situaciją bei finansines galimybes, įprastai jis siekia 6 mėn. ir daugiau“, – pateikė informaciją „Swedbank“ atstovas.

Atidėti įmokų mokėjimą 3–6 mėnesiams ar ilgiau galima ir SEB banke. E.Dovbyšienė paminėjo, jog atidėti kredito grąžinimą galima ir gimus vaikui, pradėjus studijuoti, atliekant privalomąją karo tarnybą, nukentėjus nuo gaisro ar stichinės nelaimės.

„Vis dėlto svarbu atsiminti, kad ir atidėtas skolas reikės grąžinti, tad sprendimą atidėti kredito įmokų mokėjimą derėtų priimti itin gerai jį apgalvojus. Tiems gyventojams, kurie turi finansinių išteklių einamiesiems mokėjimams, patariame pirmiausiai geriau naudotis santaupomis“, – rekomendavo E.Dovbyšienė.

Be jau išvardytų atvejų, kada galima pasinaudoti kredito įmokų atostogomis, „Luminor“ banko kredito produktų skyriaus vadovė Olga Kazanavičienė paminėjo, kad svarstomi prašymai net tų klientų, kurie dar tik numano apie pajamų sumažėjimą ir galimybę nesugebėti laiku mokėti įmokų, nors kol kas vėluota ar nesumokėta dar nebuvo.

Kas blogina kredito istoriją?

Šiaulių banko finansavimo paslaugų vystymo produktų vadovė Dovilė Kalvaitienė portalui lrytas.lt nurodė, kad vėluojantiems mokėti įmokas yra skaičiuojami sutartyje numatyti delspinigiai, o vėluojant ilgesnį laiką apie tai informacija perduodama išorės registrams, pavyzdžiui, „Creditinfo“, ir tada apie vėlavimą mato ir žino visos kredito institucijos.

„Tokie vėlavimai gali sumažinti klientams galimybę skolintis ateityje – labai prasta kredito istorija, tikėtina, neleis skolintis palankiausiomis sąlygomis“, – paaiškino D.Kalvaitienė.

Įmokų atidėjimas, pasinaudojimas vadinamosiomis atostogomis, neblogina kredito istorijos, vis dėlto reikėtų įsivertinti ir tai, kad pasibaigus įmokų atidėjimui nesumokėta kredito dalis padalijama likusiam paskolos terminui, taip įmokos padidėja.

„Sprendimą dėl vadinamųjų kredito atostogų suteikimo priima kredito davėjas gavęs raštišką vartotojo prašymą – sprendimą jis turi priimti ne vėliau kaip per 15 darbo dienų.

Prašyme nurodykite priežastį, dėl kurios kreipiatės ir, jei įmanoma (taip pat tuo atveju, kai to reikalauja kredito davėjas), įrodymus dėl darbo netekimo, pajamų sumažėjimo arba kitų priežasčių.

Atkreipkite dėmesį, kad kredito įmokas reikia mokėti iki to momento, kol kredito davėjas nepatvirtins Jūsų prašymo dėl kredito įmokų atidėjimo“, – nurodo Lietuvos bankas.

Bankai nelinkę keisti maržos

Šiaulių bankas atkreipė dėmesį, kad iš visų galimų variantų susidūrus su sunkumais banko maržos keitimo tikėtis nevertėtų. Ši marža sutartyse numatoma visam kredito terminui ir nėra keičiama, nebent sutartyje aprašytos aiškios sąlygos, kada ji gali padidėti ir kokiu dydžiu.

Lietuvos bankas taip pat pažymi, kad su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymas numato, jog finansinių įsipareigojimų pagal būsto kredito sutartį nevykdymo atvejais marža negali būti didinama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.