Lietuviai vis dažniau atsiskaito kortele: jau svajoja ir apie tokią galimybę turguje

 

Mokėjimo kortelės yra pati populiariausia atsiskaitymo priemonė Baltijos šalyse.<br>Asociatyvi R.Jurgaičio nuotr.
Mokėjimo kortelės yra pati populiariausia atsiskaitymo priemonė Baltijos šalyse.<br>Asociatyvi R.Jurgaičio nuotr.
Mokėjimo kortelės yra pati populiariausia atsiskaitymo priemonė Baltijos šalyse.<br>Asociatyvi R.Jurgaičio nuotr.
Mokėjimo kortelės yra pati populiariausia atsiskaitymo priemonė Baltijos šalyse.<br>Asociatyvi R.Jurgaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-02-09 11:07

Mokėjimo kortelės yra pati populiariausia atsiskaitymo priemonė Baltijos šalyse, rodo SEB banko užsakymu atliktas tyrimas. Lietuvoje septyni iš dešimties apklaustų gyventojų nurodė, kad atsiskaitydami prekybos ir paslaugų vietose pirmenybę teikia mokėjimo kortelei. Tiesa, gryniesiems pirmenybę vis dar sako teikiantys 16 proc. lietuvių, o Estijoje tokių gyventojų tik 7 procentai.

Latvijoje ir Estijoje gyventojų, kurie teigia, kad pirmenybę teikia kortelei, yra šeši iš dešimties.

Skirtingus mokėjimo būdus – korteles, grynuosius pinigus ir išmaniuosius sprendimus – po lygiai naudoja 22 proc. estų, 18 proc. latvių ir 7 proc. lietuvių.

„Lietuvoje daugiausia gyventojų sako, kad pirmenybę teikia mokėjimo kortelei, tačiau tuo pačiu turime ir didžiausią dalį gyventojų, kurie vis dar yra labiausiai linkę atsiskaityti grynaisiais. Kaimyninėse šalyse dažniau negu Lietuvoje gyventojai sako vienodai išnaudojantys įvairių mokėjimų būdų, tuo pačiu ir išmaniųjų, privalumus“, – pastebi SEB banko valdybos narė, Mažmeninės bankininkystės tarnybos vadovė Eglė Dovbyšienė.

Kaip parodė apklausa, labiausiai grynieji pinigai yra įprasti 50–59 metų Lietuvos žmonėms. Kone kas penktas (19 proc.) šios amžiaus grupės atstovas atsakė, kad pirmenybę teikia gryniesiems pinigams, Estijoje šią poziciją palaikė vos 6 proc., o Latvijoje – 12 proc. tos pačios amžiaus grupės respondentų.

Jauni (18–29 metų) gyventojai gryniesiems pirmenybę rečiausiai teikia Estijoje – tokių, tyrimo duomenimis, yra vos 3 proc., Latvijoje – 10 proc., Lietuvoje – 13 procentų.

Grynųjų pinigų dažniausiai prireikia turguje, grožio salone ir autoservise

Dauguma apklausos dalyvių konstatavo, kad labiausiai galimybės atsiskaityti mokėjimo kortele jiems trūksta Lietuvos turguose. Taip atsakė 69 proc. apklaustųjų, nurodę, kad atsiskaityti kortele turguje jiems būtų patogiau, tačiau tokia galimybė pirkėjams nėra suteikiama. Anot E. Dovbyšienės, tyrimas taip pat atskleidė, kad šiuolaikiniai mokėjimo sprendimai gan lėtai plinta grožio salonuose ir kirpyklose, rečiau juos naudoja smulkieji prekybininkai ir gamintojai, automobilių remonto paslaugas teikiančios įmonės.

Pavyzdžiui, daugiau negu pusė (54 proc.) respondentų nurodė, kad mieliau už paslaugas atsiskaitytų mokėjimo kortele, o ne grynaisiais pinigais Lietuvos grožio salonuose, kirpyklose ir pan. Estijoje ir Latvijoje už grožio ir sveikatos paslaugas grynaisiais pinigais atsiskaitančių respondentų buvo atitinkamai 30 proc. ir 24 procentai.

Lietuva taip pat išsiskyrė iš kitų Baltijos šalių tuo, kad net trečdalis (32 proc.) apklaustųjų teigė, jog banko kortele sudėtinga atsiskaityti už autoservisų paslaugas, todėl prireikia grynųjų pinigų. Estijoje ir Latvijoje su panašiais sunkumais susiduria atitinkamai tik 11 proc. ir 14 proc. respondentų.

Populiarėja patogūs sprendimai

E. Dovbyšienė teigia, kad šiuolaikinės mokėjimo kortelės yra lengvai skaitmeninamos, o tai klientams atveria galimybes atsiskaityti dar patogiau – išmaniuoju laikrodžiu ar telefonu. Taip atsiskaityti, tyrimo duomenimis, jau įprato 7 proc. Lietuvos žmonių, o dar 7 proc. nurodė, kad mokėdami vienodai renkasi ir grynuosius pinigus, ir korteles, ir išmaniuosius įrenginius.

E. Dovbyšienė pastebi, kad išmaniuosius įrenginius atsiskaitydami naudoja daugiausia 18–29 ir 30–39 metų gyventojai, bet naujas galimybes ir patogumą sėkmingai atranda ir vyresnės kartos žmonės.

„Labiausiai žmonėms patinka tai, kad dabar vieno įrenginio užtenka viskam: skambinti, fotografuoti, siųsti el. laiškus ir žinutes, apsipirkti internetu ar atsiskaityti įprastoje parduotuvėje. Tačiau, kad technologijų pažanga dar labiau išplistų, reikia laiko. Juk kadaise ir mokėjimo kortelės atrodė lyg didelė naujovė“, – sako ji.

SEB banko užsakymu tyrimą atliko bendrovė „Norstat“ pernai metų rudenį. Apklausoje dalyvavo 1 000 18–64 metų Lietuvos gyventojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.