Sistema stoja: dėl kompensacijų taip užgulė savivaldybes, kad darbuotojai pluša per šventes ir sirgdami

Išaugus energijos kainoms, ir prašymų kompensuoti išlaidas už šildymą visoje Lietuvoje šį sezoną labai padaugėjo: kai kuriose savivaldybėse – trečdaliu, o Šilutėje – net daugiau negu dvigubai. Nors prašymai priimami jau nuo spalio, tačiau net per sausio mėnesį jų pateikta dar apie 1100.

Išaugus energijos kainoms, ir prašymų kompensuoti išlaidas už šildymą visoje Lietuvoje šį sezoną padaugėjo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Išaugus energijos kainoms, ir prašymų kompensuoti išlaidas už šildymą visoje Lietuvoje šį sezoną padaugėjo.<br>V.Skaraičio nuotr.
Išaugus energijos kainoms, ir prašymų kompensuoti išlaidas už šildymą visoje Lietuvoje šį sezoną padaugėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Išaugus energijos kainoms, ir prašymų kompensuoti išlaidas už šildymą visoje Lietuvoje šį sezoną padaugėjo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vilija Budrikienė, www.silutesnaujienos.lt

Feb 14, 2023, 10:55 AM

Tuos prašymus ir dokumentus nagrinėjantys socialiniai darbuotojai dirbo ir poilsio, ir švenčių dienomis, ir net sirgdami.

Tokia situacija susidarė dėl to, kad Vyriausybės nurodymu, šiemet jau nebevertinamas kompensacijų prašančiųjų turtas, taigi, net ir kelis namus ar žemės sklypus turintieji kompensacijas už šildymą gaus.

Stringa visa Lietuva

Respublikinė žiniasklaida visais kanalais trimituoja, kad ypač kompensacijų prašytojų padaugėjimas pastebimas didžiuosiuose miestuose: Vilniuje prašymų kompensacijoms šiemet sulaukta 3 kartus daugiau, Kaune ir Klaipėdoje – du kartus.

Klaipėdos savivaldybė sausio viduryje vis dar nagrinėjo rugsėjį pateiktus prašymus. O prieš dvi savaites pranešta, jog sostinėje prašymų nagrinėjimo vis dar laukia gyventojai, juos pateikę praėjusių metų spalį. Vilniaus savivaldybė šiemet sulaukė apie 60 tūkst. prašymų kompensuoti išlaidas šildymui.

Visose šalies savivaldybėse kompensacijų prašymų nagrinėjimas šį šildymo sezoną labai stringa, nors kai kur šiam darbui buvo pasitelktos ir papildomos darbuotojų pajėgos.

Prašymais kompensuoti išlaidas šildymui užverstos ir su nuolatiniais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) sistemų trikdžiais kovojančios savivaldybės nespėja vykdyti savo funkcijų. Šildymo sezonui persiritus į antrąją pusę, dalyje savivaldybių dar išnagrinėta vos pusė prašymų. Teigiama, kad taip nutiko ne tik dėl smarkiai išaugusio prašymų skaičiaus, bet ir dėl nuolatinių SPIS sistemos veiklos sutrikimų.

Trukdo sena sistema

Tiesa, SADM ramina, kad kompensacijas už visą šildymo sezoną bus galima gauti atgaline tvarka, nepriklausomai nuo to, kada prašymas bus pateiktas. Net jei gyventojas kreipsis 2023 m. balandį, kompensacijos galės būti grąžinamos už 2022 m. spalį, lapkritį, gruodį, ir už 2023 m. mėnesius.

Kiekviena savivaldybė tas užgriuvusias problemas sprendžia savarankiškai. Yra savivaldybių, kuriose specialistai dirba ir viršvalandžius, ir savaitgaliais, o SADM praneša, kad pagreitinti kompensacijų skyrimo procedūras pavyks tik vasario mėnesį.

„Tai sistemai, kurią dabar naudojame, yra apie 15 metų. Šiuo metu kaip tik vyksta jos atnaujinimo darbai, kad atsirastų sąryšis su skirtingais duomenų registrais, o duomenų rinkimo rankiniu būdu būtų kaip įmanoma mažiau“, – visai neseniai TV kanalams sakė viceministras Martynas Šiurkus.

Dirbo net sirgdami

Šilutės savivaldybės Socialinės paramos skyriuje didysis klientų „anšlagas“ jau praeityje. Skyriaus vedėjas Alvidas Šimelionis pasakoja, kad ir mūsų Savivaldybės specialistų rudenį buvo prašoma dirbti ir poilsio laiku, ir sergant. O priimti daugiau darbuotojų tam laikui niekas neleido, be to, toks darbo padaugėjimas yra laikinas, vasarą viskas grįš į įprastas vėžes.

Socialinės paramos skyriaus lankytojų buvo nuolat prašoma ateiti po pietų, kuomet tapdavo šiek tiek laisviau. Tačiau didžioji jų dalis vis tiek koridoriuose susėsdavo iš ryto ir laukdavo po kelias valandas.

Tiesa, šilutiškiai šiek tiek labiau pasistūmėję, nei kitų rajonų specialistai – skyriuje praėjusią savaitę bebuvo likę nenagrinėta tik keletas gruodžio mėnesį parašytų prašymų.

„Tas vėlavimas nebaisus, nes žmonės vis tiek kompensacijas gaus už visą sezoną, tačiau specialistai pavargę“, – neslepia vedėjas.

Dar vienas trukdis tas, jog daug dokumentų pateikiama internetu, tačiau ne visi jie teisingi, ne visada tie, kurių reikia. Todėl specialistams tenka iš naujo ieškoti pareiškėjų, jiems skambinti, rašyti ir aiškintis.

Be to, šiemet šildymo kainos kompensuojamos visiems, nežiūrint kokiu kuru kas šildosi. O kompensacijos skaičiuojamos naudojant skirtingas formules ir t.t.

Skaičiai kelis kartus išaugę

Dabar keletas skaičiukų, kurie gerai iliustruoja išaugusį skyriaus darbo krūvį.

Štai 2021 m. Šilutės r. savivaldybei buvo pateikta 3017 prašymų skirti šildymo kompensacijas, o 2022 m. – jau 6428. 2021-aisiais išmokėta suma buvo 464 300 eurų, tuo tarpu pernai jau net 1 628 000 eurų.

Vien tik per 2022-ųjų sausį gauti 466 prašymai, o per šių metų pirmąjį mėnesį – jau 1097 (daugiau negu dvigubai). Ir ši suma dar nebuvo galutinė.

Per praėjusių metų sausį pareiškėjams išmokėta 32 894 eurų suma, o per šį sausį – 250 502 eurai.

Iš viso per 2022–2023 m. šildymo sezoną (iki šių metų vasario 2 d.) jau išmokėta net 1 817 981 euras kompensacijų. Jas gavo 4811 rajono šeimų, kuriose yra 7789 asmenys.

Daugėja ir socialinių pašalpų gavėjų

2022-aisiais gerokai išaugo ir socialinių pašalpų gavėjų skaičiai: jei 2021 m. jų buvo 1791 ir jiems skirta 1 098 000 eurų pašalpų, tai praėjusiais metais pašalpos jau skirtos 1905 asmenims, o išmokėta suma išaugo iki 1 263 000 eurų.

Vien tik per sausį 2022 m. socialinė pašalpa skirta 1044, o per šių metų pirmąjį mėnesį – jau 1245 asmenims. Išmokėtos sumos pernai sausį siekė 107 664, o šiemet jau 149 446 eurus.

Tiesa, šis padidėjimas, pasak A. Šimelionio, susidarė daugiausia dėl atvykusių ukrainiečių.

Pasak A. Šimelionio, tokia parama žmonėms, žinoma, gerai, tačiau jo nuomone, ji nėra taikli, nes skiriama neatsižvelgiant į pajamas. Vedėjas mano, kad tikslingiau būtų, jei parama būtų skiriama mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms, turėtų būti grįžtama ir prie turto vertinimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.