Nors palūkanos kyla, gyventojai kitų išeičių neturi: daugelis gyvenamąjį būstą ketina pirkti su paskola

 

Kylančios bankų palūkanų normos brangina paskolas.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Kylančios bankų palūkanų normos brangina paskolas.<br>Asociatyvi V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-02-15 10:55, atnaujinta 2023-02-15 10:56

Kylančios bankų palūkanų normos brangina paskolas, tačiau vasario mėnesio pradžioje atliktas Vilniaus gyventojų visuomenės nuomonės tyrimas rodo, kad daugelis ketinančių pirkti nuosavą būstą kitos išeities neturi, kaip tik skolintis iš banko. Tarp tų, kurie per ateinančius penkerius metus ketina įsigyti nuosavą nekilnojamą turtą (NT), skolintis iš banko ketina net 81 proc.

Šių metų sausio 31–vasario 6 dienomis visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras „Vilmorus“ NT projektus vystančios bendrovės „Bonava Lietuva“ užsakymu atlikto 25–45 metų amžiaus Vilniaus miesto gyventojų apklausą apie jų ketinimus per artimiausius penkerius metus įsigyti nuosavą būstą.

Paklausti, ar būstą pirktų su banko paskola, ar be, net 81 proc. respondentų atsakė ketinantys imti banko paskolą. Vos 19 proc. vilniečių nurodė galintys nusipirkti būstą be paskolos, tai yra nuosavomis lėšomis.

Tarp tų, kurie per ateinančius penkerius metus ketina įsigyti gyvenamąjį NT, 24 proc. apklaustųjų nurodė, jog būstą planuoja įsigyti dar šiais metais, 25 proc. – kitais, tai yra 2024 metais, o 15 proc. – dar už kelių metų, tai yra 2025–2027 m.

Daugiau nei pusė tyrimo dalyvių, tai yra 57 proc., teigė, jog ketinamas pirkti būstas bus jų pirmasis nuosavas NT. Penktadalis apklaustųjų (20 proc.) teigė, kad būstą pirks savo reikmėms, tačiau tai nebus jų pirmasis nuosavas būstas. Dar 17 proc. vilniečių nurodė, kad NT pirks investicijai, o 6 proc. – artimiesiems.

Didžioji dalis respondentų, ketinančių įsigyti senos statybos butą (36 proc.), buvo virš 40 metų amžiaus. Jaunesni, iki 35 metų amžiaus respondentai, ketina pirkti naujos statybos būstą (32 proc.) Dar 15 proc. respondentų ketina įsigyti kotedžą, o dešimtadalis – nuosavą gyvenamąjį namą. Pastarieji – dažniau vaikų turintys, mažiausiai keturių asmenų šeimų atstovai.

„Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras pažymi, jog tyrimas taip pat atskleidė ketinančiųjų pirkti būstą su pilna apdaila (42 proc.) lūkesčius.

„Kaip pagrindinė priežastis, kodėl norima įsigyti pilnai įrengtą būstą, buvo įvardinta galimybė įsikelti be papildomų statybos rūpesčių. Tokį atsakymą pasirinko net 70 proc. respondentų, tačiau įdomu ir tai, jog kiek mažiau nei penktadalis (18 proc.) sakė tokiu atveju imsiantys tik vieną banko paskolą. Tai rodo, jog žmonės supranta, kaip veikia dabartinė rinka ir žino, jog perkant būstą su daline apdaila, ateityje lėšų reikės ir jo įrengimui. Tam dažniausiai taip pat tenka skolintis. Tuo tarpu įsigyjant pilnai įrengtą būstą, banko paskola automatiškai padengia ir jo įrengimą“, – sako R. Pleteras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.