Aktualu tėvams, vedantiems vaikus į darželius – jau nusprendė, ką darys dėl kompensacijų

Kauno darželius lankančių vaikų tėvams jau nebėra svarbu, kur jie deklaravę gyvenamąją vietą – mokestis taikomas vienodas. Prieš kelerius metus Kauno valdžia darželių mokestį gerokai padidino, bet miestiečiams jį kompensavo, o gyvenantys už miesto ribų turėjo mokėti visą kainą. Tašką šioje istorijoje padėjo vyriausiasis administracinis teismas: jis konstatavo, kad toks lengvatos taikymas yra diskriminuojantis.

Po teismo sprendimo Kauno taryba suvienodino darželio kainas ir žada artimiausiu metu jų nekeisti.<br>D.Umbraso nuotr.
Po teismo sprendimo Kauno taryba suvienodino darželio kainas ir žada artimiausiu metu jų nekeisti.<br>D.Umbraso nuotr.
Po teismo sprendimo Kauno taryba suvienodino darželio kainas ir žada artimiausiu metu jų nekeisti.<br>S.Žiūros nuotr.
Po teismo sprendimo Kauno taryba suvienodino darželio kainas ir žada artimiausiu metu jų nekeisti.<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Loreta Mačiulienė, Tomas Šileikis

Feb 17, 2023, 9:02 AM, atnaujinta Feb 17, 2023, 10:27 AM

Po teismo sprendimo Kauno taryba suvienodino darželio kainas ir žada artimiausiu metu jų nekeisti. Bet nuostolių, patirtų neteisėtai taikant mokestį, Kauno valdžia neplanuojama atlyginti nei tėvams, nei kompensacijas jiems mokėjusiai Kauno rajono savivaldybei.

Štai „Lietuvos ryto“ televizijos kalbinta mama pasakojo, kad gyvena Kauno rajone – ten į lopšelį leis ir savo dukrą Meidę. Į Kauno darželius nesidairė, nes pagal neseniai galiojusią tvarką, jeigu abu tėvai gyvenamąją vietą buvo deklaravę ne mieste, mokestis jiems – net 16 kartų didesnis nei miestiečiams.

„Manau, kad teisinga, kad dabar jau po lygiai žmonės turės mokėt, nes, iš tikrųjų, tai nesmagu. Vis tiek dabar, išeina, kad tu esi diskriminuojamas dėl to, kur gyveni. Kažkodėl turi mokėt daugiau vien dėl to, kad esi iš rajono“, – komentavo kalbinta mama.

Kauno taryba 2019 metais nusprendė, kad 0,58 euro už darželyje praleistą dieną siekęs mokestis didinamas iki 9,20 euro. Miestiečių vaikams pritaikius lengvatą kaina nepasikeitė, bet pašoko kitose savivaldybėse gyvenamąją vietą deklaravusiems tėvams. Jeigu pagal dokumentus vienas iš tėvų gyveno ne Kaune – tokiai šeimai mokėti reikėjo beveik 5 eurus.

„Maitinimo mokestis buvo visiems vienodas, jis nesiskyrė ar deklaruoti Kauno mieste, ar nedeklaruoti, tai čia ugdymo mokestis ir išaugino tą skirtumą“, – dėstė Regina Beinorienė, Kauno lopšelio-darželio „Vaikystė“ direktorė.

Sausį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas konstatavo, kad toks lengvatos taikymas yra neteisėtas ir diskriminuojantis. Kauno taryba kainas suvienodino. Sprendimas įsigaliojo sausio 19 dieną.

„Šiuo metu ir skambina iš Kauno rajono ar jau įsigaliojo tas sprendimas, nuo kada jis čia įsigalios ar jau mes galime būti tikri užsiregistravę, kad jau tikrai pas jus pateksime. Tai šita žinia tiems tėvams yra labai gera“, – kalbėjo R.Beinorienė.

Šiuo metu Kauno darželius lanko maždaug 300 vaikų, kurių tėvai gyvenamąją vietą yra deklaravę rajone. Dar 300 vaikų vienas iš tėvų pagal dokumentus gyvena ne Kauno mieste. Prieš Kauno valdžiai imantis pertvarkos, tokių šeimų buvo keli tūkstančiai.

„Skaičių mažėjimo tendenciją stebime jau kelinti metai, bet tai gali būti susiję ir su naujų ikimokyklinių ugdymo įstaigų įsteigimu kitose savivaldybėse, kas iš esmės sąlygojo skaičiaus mažėjimą mūsų savivaldybėje“, – svarstė Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Eglė Andriuškienė.

Kalbama, esą kai kurie tėvai keliolika kartų išaugusio mokesčio išvengė gyvenamąją vietą deklaruodami pas pažįstamus Kaune. Kitiems išaugusį darželio mokestį kompensavo rajono savivaldybė.

„Pastebėjome, kad visi vaikai, kurie registruojasi į įstaigų eilę, visi registruoti, turi registracijas Kauno miesto. Daugiau tokių vaikų buvo įsigaliojus tam sprendimui prieš keletą metų, mes turėjom gal 8–9 proc., tačiau dalis vaikų išvyko, dalis tėvų tapo Kauno miesto gyventojais“, – teigė lošelio-darželio direktorė.

Patirto nuostolio nei tėvams, nei vėliau kompensacijas jiems mokėjusiai Kauno rajono savivaldybei, Kauno valdžia atlyginti neplanuoja. Dabar Kauno darželius lanko daugiau nei 11 tūkstančių vaikų. Žadama, kad artimiausiu metu, mokestis už darželius Kaune nesikeis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.