Marijampolietis neįmena mįslės, kas galėjo nutikti jam nebūnant namuose: sugrįžęs iš ligoninės sulaukė staigmenos

Marijampolėje gyvenantis Arvydas (aut. past. – tapatybė redakcijai žinoma) iš namų išvyko trims savaitėms į ligoninę, tačiau sugrįžęs sulaukė staigmenos – gavo keturis kartus didesnę sąskaitą, nors prieš važiuojant elektros prietaisus patikrino ir išjungė. Įjungtą paliko tik šaldytuvą. Prieš išvažiuodamas iš namų dar kartą patikrino kitus elektros energiją vartojančius prietaisus, kaip ir įprasta.

Gyventojams vertinant sąskaitą už elektrą vertėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gyventojams vertinant sąskaitą už elektrą vertėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Gyventojams vertinant sąskaitą už elektrą vertėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Gyventojams vertinant sąskaitą už elektrą vertėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą.<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 23, 2023, 3:11 PM, atnaujinta Feb 25, 2023, 7:49 AM

Tačiau sausio pabaigoje grįžo iš ligoninės ir vyras pradėjo aiškintis, kodėl nuo spalio veikiantis išmanusis elektros skaitliukas vieną mėnesį staiga „prisuko“ ženkliai daugiau elektros.

Susisiekus su elektros tiekėju „Ignitis“ ir Energijos skirstymo operatoriaus (ESO) atstovais, jam buvo patikinta – jokių gedimų su išmaniąja apskaita nėra.

Arvydas pats išsikvietė ir meistrą, kuris gerų žinių nepasakė – viskas tvarkoje, jokių sutrikimų nefiksuojama. Pašnekovas buvo įsitikinęs ir dar vienu dalyku – niekas iš jo namo elektros nevagia, tad šį variantą jis atmeta.

Tačiau marijampoliečiui vis tiek neaišku, kodėl nebūnant namuose galėjo susidaryti tokia situacija. Vis tik, jo duomenimis, per mėnesį įprastai gyvendamas namuose sunaudoja apie 100–150 kW elektros energijos, o sausį staiga gavo sąskaitą už 400 kW elektros energijos.

Kaltas šaldytuvas?

Portalui lrytas.lt ESO Ryšių su visuomene projektų vadovas Paulius Kalmantas patikino, kad šiuo metu nebuvo fiksuota jokių gedimų dėl išmaniųjų skaitiklių veikimo. Vis tik pripažįstama, kad viešumoje pasitaiko „mitų, kad išmanusis skaitiklis „gali „prisukti“ daugiau nei žmogus suvartoja“.

Aiškinama, kad dažniausiai taip atsitinka tada, kai namuose palikti veikti vienas, o keli įrenginiai, kurie vartoja elektros energiją.

„Pavyzdžiui, itin dažnas atvejis, kai elektros energiją vartoja sugedęs tūrinis vandens šildytuvas (boileris) – nepertraukiamai šildo vandenį“, – dėstė atstovas.

Taip nutiko ir Arvydo atveju. Tačiau, ar gali būti, kad tuščiuose namuose veikiantis šaldytuvas „padirbėjo“ taip, kaip nedirba net juo naudojantis ir papildomai pajungiant kitus prietaisus?

„Šiuo konkrečiu atveju matome, kad vartojimas gruodžio ir sausio mėnesiais yra labai panašus, todėl teigti, jog vartojimas išaugo kelis kartus būtų neteisinga. Gruodžio mėn. sunaudota šiek tiek daugiau energijos, tai galėjo įtakoti faktas, jog gruodis buvo šaltesnis.

Iš duomenų galima matyti, ką sako ir klientas, kad vartojimo nebuvo kelias savaites per mėnesį, kai tikėtina kliento nebuvo namuose“, – komentavo P.Kalmantas. Šios sąskaitos – tikslios, o ne prognozuojamos.

„Be kita ko, išmanieji skaitikliai leidžia labai aiškiai matyti kiek ir kada yra vartojama energijos (anksčiau to tiesog nebuvo įmanoma matyti, buvo tik bendras mėnesio suvartojimas), labai dažnu atveju tik įdiegus tokius skaitiklius gyventojai pamato, kiek jų namai energijos suvartoja naktį ar kai gyventojų net nėra (patalpų šildymas, šaldymas, šaldytuvai ir šaldikliai, į lizdus palikti įjungti prietaisai ir t.t.)“, – dėstė atstovas.

Taip, anot jo, galima atpažinti „vagis“ bei suprasti, kaip sutaupyti.

Jis taip pat priminė: gyventojams vertinant sąskaitą už elektrą vertėtų atkreipti dėmesį į sezoniškumą. Jei anksčiau už elektrą buvo mokama pagal suvartojimo vidurkį, tą pačią sumą kas mėnesį, šaltuoju metų laiku realus suvartotos energijos kiekis bus didesnis, o vasarą – mažesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.