Nori peržiūrėti gyventojų pajamų mokesčio tvarką: nauja prievolė atsirastų nenuolatiniams gyventojams

Siūloma nustatyti pareigą nenuolatiniams Lietuvos gyventojams kas mėnesį mokėti avansinį pelno mokestį, kurio sumą mokesčio mokėtojas apskaičiuotų nuo minimaliosios mėnesinės algos, galiojusios einamųjų kalendorinių metų sausio 1 dieną.

Siūloma nustatyti pareigą nenuolatiniams Lietuvos gyventojams kas mėnesį mokėti avansinį pelno mokestį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Siūloma nustatyti pareigą nenuolatiniams Lietuvos gyventojams kas mėnesį mokėti avansinį pelno mokestį.<br>G.Bitvinsko nuotr.
J.Razma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
J.Razma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 27, 2023, 10:21 AM

Tai siūlančią Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisą įregistravo Seimo pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurgis Razma.

Pasak jo, tokiam avansiniam pelno mokesčiui sumokėti nėra būtina atskira mėnesio deklaracija. Siekiant mokesčio mokėtojui neuždėti papildomos naštos, ji Valstybinei mokesčių inspekcijai nebūtų teikiama.

Parlamentaras siūlo numatyti, kad metinėse deklaracijose nenuolatiniai Lietuvos gyventojai, kaip ir nuolatiniai šalies gyventojai, turėtų teisę sutikslinti gautas pajamas ir padaryti atskaitymus, įskaitant ir tuos, kurie išsidėsto kelių mėnesių laikotarpyje.

Pasak J. Razmos, siūlomas teisinis reguliavimas nebūtų taikomas dėl karo į Lietuvą pabėgusiems ukrainiečiams.

„Į ukrainiečius turi būti kitoks požiūris, nes jie atvyko į Lietuvą dėl sudėtingos situacijos, dėl karo. Todėl daugelyje įstatymų jiems taikomos išlygos. Tačiau iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykę ekonominiai migrantai, manau, privalo kas mėnesį mokėti avansinį pelno mokestį“,– Eltai sakė Seimo Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pirmasis pavaduotojas J. Razma.

Pagal galiojantį įstatymą nenuolatinis Lietuvos gyventojas, per mokestinį laikotarpį gavęs pajamų iš individualios veiklos, iki kitų metų gegužės 1 dienos privalo pateikti metinę pajamų mokesčio deklaraciją ir sumokėti pajamų mokestį.

Pasak J. Razmos, tokia pat mokesčio apskaičiavimo taisyklė taikoma ir nuolat Lietuvoje gyvenantiems asmenims, kurie gauna pajamas iš individualios veiklos ir toks teisinis reguliavimas nuolat Lietuvoje gyvenantiems asmenims yra pagrįstas.

„Tačiau analogiškas reguliavimas dėl nenuolatinio Lietuvos gyventojo pajamų deklaravimo yra iš esmės fiktyvus, nes nenuolatiniai Lietuvos gyventojai dažniausiai neišdirbę kalendorinių metų arba uždirbę pajamas iš individualios veiklos visus metus, iki kitų metų gegužės 1 d. jau yra išvykę iš Lietuvos nepateikę metinės pajamų mokesčio deklaracijos ir nesumokėję mokesčio nei už vieną mėnesį.

Todėl įstatymo projektu siekiama panaikinti konkurencinį nenuolatinių Lietuvos gyventojų pranašumą prieš kitus Lietuvos gyventojus, kurie gyvendami nuolat Lietuvoje mokesčius sumoka, o nenuolatiniai gyventojai nustatytos pareigos mokėti gyventojų pajamų mokestį, kuris yra nedidelis, išvengia“,– GPM įstatymo pataisas komentuoja J. Razma.

Jo nuomone, yra pažeidžiamas ir konstitucinis asmenų lygybės principas, kai nenuolatiniams gyventojams, atliekantiems tą pačią individualią veiklą ir gaunantiems analogiškas pajamas, kaip ir Lietuvos nuolatiniai gyventojai, sudaromos prielaidos nemokėti gyventojų pajamų mokesčio.

Priėmus siūlomas įstatymo pataisas, anot J. Razmos, individualią veiklą mūsų šalyje vykdantys nenuolatiniai Lietuvos gyventojai negalės išvengti gyventojų pajamų mokesčio mokėjimo.

J. Razma siūlo, kad GPM įstatymo pataisos įsigaliotų nuo 2023 m. liepos 1 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.